Πολιτισμός

Η Άρτα τίμησε την εβραϊκή κοινότητα της πόλης

Off

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν το Σάββατο από το Δήμο Αρταίων, εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας, με αφορμή τη συμπλήρωση 74 ετών από τη σύλληψη των Αρτινών Εβραίων στις 24 Μαρτίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα. Πέραν των επίσημων τελετών έγιναν εκδηλώσεις και σε σημεία της πόλης από τη διαχρονική παρουσία της εβραϊκής κοινότητας

Το πρωί πραγματοποιήθηκε περιήγηση στην παλιά εβραϊκή συνοικία της Άρτας, ενώ το μεσημέρι στην αίθουσα του Συλλόγου «Σκουφάς» πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση με την παρουσίαση της ιστορικής πορείας της Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας από τον δικηγόρο-γραφολόγο και ερευνητή Χάρη Βαδιβούλη. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη η Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, ο Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικου Συμβουλίου Ελλάδος Βίκτωρ Ελιέζερ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Σκουφάς» Νίκος Μπανταλούκας, ο εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Ιωσήφ Μιζάν και ο συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος. 

Παράλληλα, ακούστηκαν τραγούδια από μαθητές του Μουσικού Σχολείου και αναγνώστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσιλιγιάννη «Η εβραϊκή κοινότητα της Άρτας» από την Ελένη Κίτσου, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μακρυγιάννης» και τη Σοφία Εξάρχου, μέλος του Συλλόγου «Φίλοι του Βιβλίου», ενώ η Μίρκα Σαλώμ, μέλος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς» ανέγνωσε επιστολή της Ισραηλιτικής Κοινότητας προς το Σύλλογο «Σκουφά». 

Το απόγευμα τελέστηκε στο Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, ενώ οι παρευρισκόμενοι ακολούθησαν την πορεία που ακολούθησαν και τα συλληφθέντα μέλη της εβραϊκής Κοινότητας Άρτας την 24η Μαρτίου 1944 προς την πλατεία Κιλκίς. 

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν τα  εγκαίνια δωρεάς (παγκάκι) του κ. Παύλου Μόρρις εις μνήμη της μητέρας του, Νίνας Ιωχανά. Το παγκάκι τοποθετήθηκε δίπλα από το  Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων, κάτω από την πύλη του Κάστρου της Άρτας. 

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, η Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, εκπρόσωποι των Εβραϊκών Κοινοτήτων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Τρικάλων, εκπρόσωποι της Εβραϊκής Νεολαίας Αθηνών, εκπρόσωποι Εβραϊκών Κοινοτήτων από το Μιλάνο, την Αγγλία και το Ισραήλ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Φώτης Ντζιμάνης, ο Υποδιοικητής του ΚΕΝ Άρτας Κ. Κατέρης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και πλήθος εκπροσώπων φορέων της περιοχής. 

 

Ο Δήμαρχος

«Η ιστορική μνήμη της Κοινότητας διατηρείται αναλλοίωτη και οι απόγονοι των μελών της, πολλοί από τους οποίους υπάρχουν εδώ σήμερα ανάμεσά μας, κρατούν ακόμη δεσμούς με την γενέτειρα των προγόνων τους. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο χρόνο, με το οποίο μαθαίνουμε την ιστορία της πόλης μας. Αυτό μας δίνει δύναμη για το μέλλον» ανέφερε μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και των Εβραϊκών Κοινοτήτων που παρέστησαν, το Σύλλογο «Σκουφά» για τη φιλοξενία της κεντρικής εκδήλωσης και όλους όσους έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις.  

Και συνέχισε: «Η σημερινή εκδήλωση έρχεται σαν συνέχεια εκείνης του περασμένου Μαρτίου, όπου για πρώτη φορά μετά το 2012 έγιναν εκδηλώσεις μνήμης, καθώς και εκείνης του περασμένου Οκτωβρίου στην Αθήνα, στην φιλόξενη στέγη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου. Παράλληλα, έχουμε ήδη βρει μέσα από το Υποθηκοφυλακείο τα Εβραϊκά σπίτια στην Άρτα που ακόμη και σήμερα σώζονται. Πρόκειται για τις οικίες: Μωυσέως Χατζή, στην αρχή της οδού Φιλελλήνων, Ισαάκ Σούση, στην οδό Τζαβέλλα, Ισαάκ Κούλια, στη συμβολή των οδών Σκουφά και Κωστή Παλαμά, Στάμως και Σταμέτας Μιζάν στην οδό Μακρυγιάννη, Ιωσήφ Μιζάν στην συμβολή των οδών Σκουφά και Σταματελοπούλου. Στόχος μας, πλέον, είναι να γίνουν όλοι οι Αρτινοί κοινωνοί της ιστορικής διαδρομής μιας Κοινότητας που αποτελούσε πνεύμονα ζωής για την πόλη δεκαετίες πριν». 

»Ως Άρτα μπορούμε και θέλουμε να προβάλλουμε την περιοχή μας στην τουριστική αγορά του Ισραήλ, καθώς πλέον είναι ορθάνοιχτοι οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, θέλουμε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο την ιστορική διαδρομή της  Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, καθώς και να συνεχίσουμε την δικτύωση με άλλες Ισραηλιτικές Κοινότητες ανά την Ελλάδα». 

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ