Χωρίς κατηγορία

Στις καθυστερήσεις είναι ακόμα το κράτος

Off

Τις καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού όχι στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και των καταστροφών που αυτά προκάλεσαν σε περιουσίες και ζωικό κεφάλαιο, αλλά στην κήρυξη των περιοχών ως πλημμυροπαθείς, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στη χθεσινή συνεδρίαση.
Βασικό θέμα της συνεδρίασης τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι ζημιές πριν από έναν περίπου μήνα ιδιαίτερα σε Άρτα και Ιωάννινα και λιγότερο σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία.
Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των εκπροσώπων όλων των παρατάξεων ήταν η διαχρονική παθογένεια του ελληνικού κράτους, να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις, η οποία εμφανίστηκε και στην παρούσα συγκυρία.
Στα αξιοσημείωτα και η αντίστοιχη κριτική για την κυβερνητική καθυστέρηση από την «Ήπειρο Ανατροπής» και τον εισηγητή της Βασίλη Τσίκαρη.
«Έχει καθυστερήσει σημαντικά ο ορισμός των πλημμυροπαθών ζωνών έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό στοιχείο ήταν επίσης η κοινή πεποίθηση ότι ο μηχανισμός τόσο των δήμων όσο και της Περιφέρειας Ηπείρου κινήθηκε ικανοποιητικά με την Πολιτική Προστασία να δίνει τον αγώνα έτσι ώστε να μην υπάρξουν θύματα.
Συμφωνία υπήρξε επίσης και για τις ευθύνες της ΔΕΗ αναφορικά με τη διαχείριση του φράγματος στο Πουρνάρι 1 και 2 με την περιφερειακή αρχή μάλιστα να δηλώνει δικαιωμένη για την αντίθεσή της στην προοπτική ιδιωτικοποίησης των δύο φραγμάτων, η οποία είχε εκφραστεί σε προηγούμενη περίοδο.
Η διαφοροποίηση μεταξύ των εισηγητών των παρατάξεων είχε να κάνει με τις αιτίες καθώς η περιφερειακή αρχή υποστήριξε πως τα φαινόμενα ήταν ακραία και σε συνδυασμό με τις παθογένειες του κράτους, οδήγησαν στις δύσκολες καταστάσεις, ενώ η αντιπολίτευση, αλλά και οι εκπρόσωποι των πληγέντων κατοίκων που βρέθηκαν στη συνεδρίαση υποστήριξαν ότι τα φαινόμενα δεν ήταν ακραία, αλλά ήταν η αδιαφορία πολλών ετών και η έλλειψη μέτρων πρόληψης που οδήγησε στα καταστροφικά αποτελέσματα.

Οι τοποθετήσεις
Ο Αλ. Καχριμάνης τόνισε πως το κράτος διαχρονικά αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων. Ειδικά για την Άρτα και τις πλημμύρες είπε ότι το θέμα του φράγματος αντιμετωπίζεται κεντρικά και όχι σε τοπικό επίπεδο, ενώ για τη διαδικασία των αποζημιώσεων είπε πως αυτή προχωρά με την κατηγοριοποίηση όμως σε πλημμυροπαθείς και κατολισθένουσες περιοχές.
Επανέλαβε ότι η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα με τη διαχείριση των υδάτων, παρέθεσε το ιστορικό των ενεργειών για το γεφύρι της Πλάκας και πρόσθεσε για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων πως απαιτείται μία νέα μελέτη που θα εξετάσει το ανώτατο όριο της στάθμης της λίμνης.
Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν όλοι οι αντιπεριφερειάρχες, για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις περιοχές ευθύνης τους. Η αναφορά πάντως του αντιπεριφερειάρχη Άρτας Β. Ψαθά για την διαδικασία της καταμέτρησης των ζημιών προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων, που υποστήριξαν πως σε πολλές περιοχές δεν έχει ξεκινήσει καν…
Από την αντιπολίτευση ο Βασίλης Ζιώβας έκανε λόγο για προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης με το επιχείρημα των ακραίων καιρικών φαινομένων ως βασική αιτία των καταστροφών. «Οι δυνατότητες της επιστήμης επιτρέπουν την πρόβλεψη τέτοιων φαινομένων. Δυστυχώς, ο δρόμος της ανάπτυξης του καπιταλιστικού συστήματος δεν οδηγεί σε ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά σε καταστροφές όπως αυτές που ζήσαμε».
Την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης επισήμανε ο Β. Τσίκαρης από την «Ήπειρο Ανατροπής», που ειδικά για την ΔΕΗ στην Άρτα τόνισε πως θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους κατοίκους και την περιοχή.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Ζάψας από τη «Συμμαχία Ηπειρωτών» που τόνισαν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τα έργα πρόληψης και αντιπλημμυρικής προστασίας.  Ευθύνες στην Περιφέρεια Ηπείρου επέρριψε ο Ν. Ζήκος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αδιαφόρησε για το γεφύρι της Πλάκας, «αλλά δεν αδιαφόρησε για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, για το Σκευοφυλάκιο της Μητρόπολης και για τόσα άλλα ζητήματα».
Τέλος, το λόγο πήραν εκπρόσωποι των κατοίκων που έχουν πληγεί στην περιοχή της Άρτας αλλά και στην περιοχή του Περάματος που ζήτησαν να προχωρήσουν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ