Επικαιρότητα

Με το «καλημέρα» αντιδράσεις στις αλλαγές

Off

Νωρίς άρχισαν τα… όργανα και τα δύσκολα για την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας, αφού οι ανακοινώσεις για το πολυνομοσχέδιο που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, προκαλεί πολλές αντιδράσεις με το «καλημέρα». 
Μία από αυτές προέρχεται από τα χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία και τα κατά τόπους συλλογικά όργανα να εκφράζονται επικριτικά για το σύνολο σχεδόν των προτεινόμενων και προβλεπόμενων αλλαγών, οι οποίες όμως αφενός δεν αγγίζουν βασικά ζητήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και αφετέρου ενισχύουν το πελατειακό καθεστώς εξυπηρέτησης μικροκομματικών και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Στέφανος Σίντος, η συζήτηση που έγινε με τη ΔΟΕ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου πριν από ένα μήνα και οι ανησυχίες που προκλήθηκαν μετά από αυτήν, επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς, με την ανακοίνωση του υπουργείου για τις αλλαγές στην δημόσια εκπαίδευση.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Σίντος, δε γίνεται καμία απολύτως αναφορά σε κορυφαία ζητήματα, όπως είναι οι μόνιμοι διορισμοί, οι δαπάνες για την Παιδεία, η κάλυψη των κενών της εκπαίδευσης, οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις και τόσα άλλα.
«Το μόνο θέμα στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά και αφορά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι ουσιαστικά αυτό της επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης. Όμως ο τρόπος επιλογής τους δημιουργεί πλείστα ερωτήματα. Ουδέποτε υπήρξε περιορισμός των δηλώσεων προτίμησης σε δύο μόνο σχολικές μονάδες. Με ποια κριτήρια επίσης θα ψηφίζει ο σύλλογος διδασκόντων; Είναι προφανές, ότι το υπουργείο έχει έναν και μόνο στόχο. Τον πλήρη κομματικό έλεγχο της διοίκησης εκπαίδευσης, κατά το πρότυπο της επιλογής των περιφερειακών διευθυντών», τόνισε αρχικά ο κ. Σίντος για να προσθέσει, ότι το ακόμη πιο εξωφρενικό είναι κάτι που δεν τόλμησαν να πειράξουν, ούτε οι πλέον «σκληροί» υπουργοί Παιδείας, όπως ο Αρσένης και η Διαμαντοπούλου.
«Καταργούν τους αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών από τα Συμβούλια Επιλογής, για πρώτη φορά από την ίδρυση του θεσμού το 1926», σημείωσε ο κ. Σίντος.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών άφησε να εννοηθεί, ότι δεν ελήφθη υπόψιν κανένα αξιοκρατικό κριτήριο, αλλά η επιλογή έγινε με αυστηρά πολιτικά και κομματικά κριτήρια. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ