Ήπειρος

Δεν προκύπτει… ανησυχία

Off

Χωρίς αποκλίσεις από τον κοινό ευρωπαϊκό μέσο όρο σε όλες τις παραμέτρους, ολοκληρώθηκε το έργο με τίτλο ΠΡΙΣΜΑ από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και συγκέντρωσε στοιχεία μίας τριετίας ερευνών. 
Στοιχεία που αναφέρονται στην εκτίμηση της συλλογικής δόσης και της ακτινικής επιβάρυνσης του ελληνικού πληθυσμού από την έκθεση σε φυσικές και τεχνητά παραγόμενες ακτινοβολίες. 
Τα αποτελέσματα του έργου και τα συμπεράσματα που προέκυψαν παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που έγινε το πρωί της Παρασκευής στο συνεδριακό κέντρο «Καρ. Παπούλιας» του παν. Ιωαννίνων. Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι αρκετά ενδιαφέροντα, αφού για πρώτη φορά επικαιροποιούνται μετρήσεις που σε γενικό περιεχόμενο ήταν γνωστές στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, πλην όμως δεν είχαν επισημοποιηθεί.
Όπως ανέφερε η Βασιλική Καμενοπούλου, επιστημονικά υπεύθυνη του έργου για την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, τα συμπεράσματα δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τους κοινούς ευρωπαϊκούς όρους και στις τρεις κατηγορίες που αποτέλεσαν αντικείμενο της έρευνας.
«Ως εκ τούτου δεν προκύπτει κάποιο ανησυχητικό στοιχείο που να μας κινητοποιεί, ωστόσο τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να επικαιροποιούνται και να εξετάζονται συνεχώς», τόνισε η κα Καμενοπούλου.
Τα τρία επίπεδα του στόχου της έρευνας των τριών ετών επικεντρώθηκαν στη έκθεση του πληθυσμού και των εργαζομένων σε ακτινοβολίες από ιατρικές πρακτικές, στην έκθεση του πληθυσμού σε φυσικές πηγές ακτινοβολίας και τέλος στην έκθεση του πληθυσμού σε τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία – σολάριουμ. 
Ίσως εκεί να βρίσκεται και το πλέον ενδιαφέρον σημείο της έρευνας, καθώς στην καταγραφή της κατάστασης που υπάρχει στη χώρα όσον αφορά στα μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος, διαπιστώθηκε πως σε ποσοστό 67% των μηχανημάτων που μετρήθηκαν, η υπεριώδης ακτινοβολία υπερέβαινε το ισχύον όριο της Ε.Ε για την ερυθηματώδη πυκνότητα ισχύος.
 Όπως ανέφερε η Ασπασία Πετρή, εκείνο που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει γίνει αντιληπτό, είναι το ότι σε αντίθεση με την επιστημονική κοινότητα, πολλοί επαγγελματίες, αλλά και οι πολίτες, δεν έχουν αντιληφθεί τους κινδύνους της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που αυτή γίνεται με μεγάλη συχνότητα και διάρκεια.
«Η μεγαλύτερη έκθεση στην ακτινοβολία, η αυξανόμενη ένταση στην έκθεση αυτή δημιουργεί κινδύνους να προκληθούν σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Κάποιοι που τηρούν τα διεθνή πρότυπα, το κάνουν από λόγους επαγγελματικής ευσυνειδησίας, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που δε έχουν γνώση του αντικειμένου», σημείωσε η κα Πετρή.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ