τελευταια ενημερωση: Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010
αρχική | αναζήτηση | συνδρομές | e-shop | επικοινωνία 
Εκδοτης & Διευθυντης: Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου
Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010 5:27 μμ
Εικονικές συνταγογραφήσεις και στην Ήπειρο HyperLink
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010
Προτεραιότητα ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακός
Η βελτίωση των δεικτών απορρόφησης του ΕΣΠΑ και η ένταξη επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο με πιο γοργούς ρυθμούς αποτελούν τη βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Προτεραιότητα ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακός
Βολές κατά του προκατόχου της άφησε η ΓΓΠΗ Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα

Η βελτίωση των δεικτών απορρόφησης του ΕΣΠΑ και η ένταξη επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο με πιο γοργούς ρυθμούς αποτελούν τη βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αυτό τόνισε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ITV, η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής, ενώ άφησε σαφείς αιχμές για τον προκάτοχό της Δημήτρη Πανοζάχο.
«Όταν ανέλαβα την Περιφέρεια Ηπείρου, διαπίστωσα χαμηλούς δείκτες απορροφητικότητας. Το ΠΕΠ Ηπείρου ήταν σε χειμερία νάρκη, με την απορρόφηση να φτάνει μόλις στο 3,2% και χωρίς να έχει έναν οραματικό προγραμματισμό που να αφορά το σύνολο της Περιφέρειας και να στοχεύει σε πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι ανάλογες καθυστερήσεις υπήρχαν συνολικά σε όλες τις Περιφέρειες.
Σήμερα το ΠΕΠ Ηπείρου βρίσκεται στο 17% και οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται στο 30%, ωστόσο η κα Γεωργακοπούλου έδειξε πως δεν εφησυχάζει και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Χρειάστηκαν υψηλές ταχύτητες για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, αλλά έχουμε πολύ δουλειά ακόμη. Το βασικό μας πρόβλημα είναι η ωρίμανση των έργων».
Ανάλογη εικόνα περιέγραψε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου και για τον Αναπτυξιακό νόμο, λέγοντας πως οι χρηματοδοτήσεις είχαν σταματήσει από τον Ιούνιο του 2009 και δεν είχε δοθεί στις επιχειρήσεις ένα ποσό της τάξης των 27 εκ. ευρώ.
«Σήμερα δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένη με τον Αναπτυξιακό νόμο, αν και προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Επιθυμία μου είναι να είχαμε φτάσει στην αξιολόγηση και ένταξη του συνόλου των επενδυτικών προτάσεων», τόνισε και αναφέρθηκε στις κινήσεις στις οποίες προχώρησε για να επιτευχθούν πιο γρήγοροι ρυθμοί.
Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για την αλλαγή των προσώπων, με στόχο να υπάρχει ισοκατανομή των φακέλων στους αξιολογητές και είπε πως μέλημά της ήταν να σταματήσουν οι μουρμούρες του κόσμου ότι κάτι περίεργο συμβαίνει.
«Σήμερα το “παιχνίδι“ στον Αναπτυξιακό νόμο έχει ανοίξει. Έγινε μια εξυγίανση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής με την ένταξη σε αυτή των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Ηπείρου και περισσότερων τραπεζών», υπογράμμισε για να προσθέσει ότι με τις αλλαγές στον Αναπτυξιακό νόμο η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Σε τρία χρόνια δεν θα υπάρχουν ΧΥΤΑ
Η κα Γεωργακοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Ελληνικό, υπεραμυνόμενη των χειρισμών της, καθώς, όπως είπε, από την αρχή κράτησε μια σταθερή θέση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που κληρονόμησε.
Για μια ακόμη φορά άσκησε κριτική στους χειρισμούς του Δ. Πανοζάχου, υποστηρίζοντας ότι στο θέμα του ΧΥΤΑ υπήρχε ανευθυνότητα και αναποτελεσματικότητα, ενώ πρόσθεσε πως τα έγγραφα που βρήκε στην Περιφέρεια δείχνουν πως υπήρχαν και άλλες θέσεις να αξιολογηθούν για τις οποίες θα υπήρχε κοινωνική αποδοχή.
Χαρακτήρισε δικαιολογημένη την αντίδραση των κατοίκων, τόνισε πως η επέμβαση των ΜΑΤ έγινε με εντολή του Εισαγγελέα και πρόσθεσε πως δεν υπήρχαν περιθώρια πισωγυρίσματος από τη στιγμή που το έργο είχε φτάσει στο 60%.
Ευθύνες επέρριψε και στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στον δήμαρχο Ιωαννίνων, για τον οποίο τόνισε πως θα έπρεπε αυτός να προσπαθεί να λυθεί το θέμα και να μην είναι αρνητικός, από τη στιγμή  που ο δήμος Ιωαννιτών παράγει τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων, ενώ είπε ότι η ΤΕΔΚ και ο ΦΟΔΣΑ δεν είχαν προχωρήσει σε καμιά ενέργεια για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού.
Σε ότι αφορά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τη στάση τους προεκλογικά, απέφυγε να τους αποδώσει ευθύνες και δικαιολόγησε τους χειρισμούς τους μιλώντας για ελλιπή γνώση των δεδομένων και λανθασμένη αντίληψη. 
Τέλος, επανέλαβε τις δεσμεύσεις της ότι ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και χαρακτηριστικά τόνισε ότι «δε θα έχει λόγο ύπαρξης κανένας ΧΥΤΑ στην Ήπειρο σε τρία χρόνια», από τη στιγμή που θα κατασκευαστεί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Έσπευσε, ωστόσο, να σημειώσει ότι και οι φορείς της αυτοδιοίκησης πρέπει να βοηθήσουν στην προσπάθεια και να κινηθούν για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Πρακτορείο Reuters
in.gr
BBC
Μετεωρολογικές προγνώσεις
  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
  ΕΛΛΑΔΑ
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  ΤΕΧΝΕΣ
  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  ΚΟΣΜΙΚΑ
  ΗΠΕΙΡΟΣ
  ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  ΑΘΛΗΤΙΚΑ


 
 
Δημιουργία λογαριασμού

8/9/2010


<Σεπτέμβριος 2010>
ΔεΤρΤεΠεΠαΣάΚυ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

powered by comitech