Ήπειρος

Σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση

Off

Κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση της υγείας των δύο εργατών που υπέστησαν ηλεκτροπληξία την Τρίτη το μεσημέρι κατά τη διάρκεια εργασιών για την προσωρινή μεταφορά των καλωδίων υψηλής τάσης ενόψει της υπογειοποίησης του δικτύου. Και οι δύο εργάτες, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του ΠΠΓΝΙ, με τους θεράποντες ιατρούς να τονίζουν πως η κατάστασή τους είναι κρίσιμη αλλά σταθερή και πως το επόμενο 24ωρο θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία της υγείας τους.
Το ευχάριστο είναι ότι αμφότεροι δεν αντιμετωπίζουν κανένα άλλο πρόβλημα ως απόρροια του ατυχήματος, πέρα από την ανακοπή την οποία υπέστησαν, όμως είναι τουλάχιστον επισφαλές να μιλήσει κάποιος με βεβαιότητα για το εάν και πόσο σοβαρές βλάβες μπορεί να έχουν προκληθεί στη λειτουργία της καρδιάς τους.
Για το περιστατικό και τη νοσηλεία των δύο εργατών στη ΜΕΘ του ΠΠΓΝΙ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας που ζήτησε ενημέρωση από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο επίσης νοσηλεύεται και ο τρίτος εργάτης που βρισκόταν στο σημείο, η κατάσταση της υγείας του επίσης παρακολουθείται από τους ιατρούς χωρίς όμως να εκδηλώνεται ιδιαίτερη ανησυχία, αφού είναι προφανώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τους δύο συναδέλφους του.

Η αυτόφωρη διαδικασία
Στο μεταξύ στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι ο υπεύθυνος εργοδηγός και ο χειριστής του γερανοφόρου οχήματος, που συνελήφθησαν από την Αστυνομία, που αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή του Εισαγγελέα. Εξακολουθούν να αναζητούνται ο υπεύθυνος μηχανικός της κατασκευαστικής εταιρείας και ο υπεύθυνος της υπεργολήπτριας εταιρείας. Η διαδικασία για την Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο και διερευνώνται αναλυτικά οι συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος.

Αντιδράσεις από ΕΚΙ – ΑΔΕΔΥ 
Το Εργατικό Κέντρο με δηλώσεις του αναπλ. γραμματέα Αλέξανδρου Μπαλακέρα κάνει λόγο για «εγκληματική αμέλεια» της υπεύθυνης εταιρείας για το έργο, που δεν είχε ζητήσει, όπως είπε, την διακοπή της ηλεκτροδότησης προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. 
Ο κ. Μπαλακέρας επισκέφθηκε το ΠΠΓΝΙ και ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας των δύο εργατών και στις δηλώσεις του τόνισε πως γεννώνται πολλά ερωτηματικά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα και γενικότερα τις συνθήκες με τις οποίες εκτελούνται τα συγκεκριμένα έργα.
«Δε γνωρίζω αν είχαν προβλεφθεί ατομικά είδη προστασίας των εργαζομένων, αλλά θέλω να πιστεύω, ότι θα πέσει άπλετο φως στην έρευνα και θα αποδειχθούν όλα. Δε θεωρώ ότι υπάρχει ανθρώπινο λάθος, αλλά το ατύχημα οφείλεται στο ότι δεν είχε ζητηθεί από τον εργολάβο η διακοπή της ηλεκτροδότησης και οι εργάτες προφανώς δεν το γνώριζαν ή πίστευαν, ότι τα καλώδια δεν έχουν ρεύμα», τόνισε ο κ. Μπαλακέρας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας εξέφρασε τη συμπαράσταση στους τραυματίες, μίλησε για «μεροκάματο του τρόμου» στον ιδιωτικό τομέα και ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες εποπτείας και ελέγχου του δημοσίου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
«Να λειτουργήσουν οι δομές αυτές του δημοσίου ως ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που βιώνουν συνθήκες απλήρωτης εργασίας και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας», σημείωσε ο κ. Γρίβας.

Ο Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων
Για έξαρση των εργατικών ατυχημάτων σε ολόκληρη τη χώρα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ζητώντας από τις αρχές να αποδώσουν τις ευθύνες στους πραγματικά υπεύθυνους και καλώντας την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες στον τομέα της πρόληψης και στον έλεγχο της τήρησης της σχετικής νομοθεσίας, ενισχύοντας τους υπηρεσιακούς μηχανισμούς.

Το ΠΑΜΕ
Η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ απαιτεί να γίνει ολοκληρωμένη έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος και να αποδοθούν οι ευθύνες με βάση την εργοδοτική ευθύνη.
«Και το νέο αυτό εργοδοτικό έγκλημα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας που χρόνια τώρα δρομολογείται από όλες τις κυβερνήσεις στη ΔΕΗ και έχει οδηγήσει σε παράδοση έργων σε εργολαβίες.
Με στόχο το κυνήγι του κέρδους εργολάβοι και ΔΕΗ, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους  σε εξαντλητικές υπερωρίες, εντατικοποίηση της εργασίας, εργάζονται με ανειδίκευτο προσωπικό, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και προσωπικό που αλλάζει συνέχεια, με μη συντηρημένο εξοπλισμό, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Δηλαδή σε συνθήκες που αντικειμενικά αυξάνουν καθημερινά τους κινδύνους για τη ζωή των εργαζομένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ταξική Ενότητα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι ανακοινώσεις για το ατύχημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Ταξικής Ενότητας, που ζητούν να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και να αποδοθούν ευθύνες.
«Οι ζωές των εργατών κινδυνεύουν και η ευθύνη δεν μπορεί να αποδοθεί για άλλη μια φορά στην «κακιά την ώρα. Είμαστε στο πλάι των τριών συναδέλφων και στις οικογένειές τους που αγωνιούν», τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
«Η καπιταλιστική κρίση δεν φέρνει μόνο μείωση των θέσεων εργασίας, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των εργατικών δικαιωμάτων, η κρίση δεν φέρνει μόνο μείωση του εργατικού μισθού και μεροκάματου, η καπιταλιστική  κρίση φέρνει και διάλυση των μέτρων ασφαλείας και την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Όπως συνέβη με τους άτυχους εργαζόμενους της πλατείας Χατζή, με την ευθύνη να την έχει τόσο η ΔΕΗ, όσο και ο εργολάβος που εργάζεται για αυτήν», αναφέρει η Ταξική Ενότητα.  
 
Σιγή από ΔΕΔΔΗΕ
Ένα στοιχείο πάντως που προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική αίσθηση είναι ότι μέχρι αργά χθες το απόγευμα ο ΔΕΔΔΗΕ για λογαριασμό του οποίου εκτελείται το συγκεκριμένο έργο, δεν είχε εκδώσει την παραμικρή ανακοίνωση συμπάθειας και συμπαράστασης στους τραυματίες που δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή και στις οικογένειές τους, αλλά ούτε και τοποθετήθηκε δημοσίως για τις συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος, έστω κι αν αυτά ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί. Το ίδιο ισχύει και για τα Σωματεία εργαζομένων στον ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία άλλωστε έχουν θρηνήσει στο παρελθόν και θύματα συναδέλφους όπως είναι οι εναερίτες της ΔΕΗ.
Κύκλοι πάντως του ΔΕΔΔΗΕ που κλήθηκαν να πουν την άποψή τους για το ατύχημα υποστηρίζουν, ότι τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα και πως για τις συγκεκριμένες εργασίες δεν προβλέπεται η διακοπή παροχής ρεύματος καθώς πρόκειται μόνο για εργασίες τοποθέτησης της τσιμεντένιας κολόνας στην οποία θα μεταφερθούν σε επόμενη φάση των εργασιών, τα καλώδια υψηλής τάσης.

Λίγα τα «μπράβο» για τους διασώστες 
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως η κατάληξη του ατυχήματος θα ήταν προφανώς πολύ χειρότερη εάν δεν επενέβαιναν άμεσα οι διασώστες του ΕΚΑΒ, που έφτασαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στον τόπο του συμβάντος και επανέφεραν την καρδιακή λειτουργία των δύο εργατών, η οποία είχε διακοπεί. Η άμεση επέμβαση των διασωστών του ΕΚΑΒ έσωσε τη ζωή των δύο εργατών, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει ως υπηρεσία άμεσης, πρωτοβάθμιας παροχής υγείας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου