Εκδηλώσεις

Έκθεση για την Παμβώτιδα στα ΓΑΚ

Off

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου φιλοξενεί από το Σάββατο 2 Απριλίου έως και την Κυριακή 8 Μαΐου την έκθεση «Παμβώτις»  με έργα από τα ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, την ομάδα αγιογράφων «Νυν και αεί δόξα Κυρίω δια χειρός ανθρώπων», ιδιώτες Γιαννιώτες συλλέκτες καθώς και τη Δημοτική Κοινότητα Νήσου Ιωαννίνων. 
Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, συγκεντρώνει  έργα όπως αγιογραφικές εικόνες, αρχειακό υλικό, αυθεντικές απεικονίσεις σε ξυλογραφία, γλυπτές απεικονίσεις και το καΐκι της λίμνης Παμβώτιδας,  ιδιοκτησίας Γεωργίου Ματσούκη και αφιερώνεται στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κίτσου, καθηγητή Παιδαγωγικής, Γενικού Διευθυντή της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων για τις τιμητικές του διακρίσεις, την επιστημονική και κοινωνική του συνεισφορά στην παιδεία και τον πολιτισμό.
Ειδικότερα, η έκθεση περιλαμβάνει πνευματική σημειολογία με ιερά πρόσωπα που φιλοτέχνησαν οι: Ελένη Δημαρά, Ανδρομάχη Κουντουριώτου, Μαρία Μακρογκίκα, Στέλιος Τζιαφέτας, Κυριακή και Νίκος Τσίμηλας, θεματικές ενότητες σχετικά με τις λεμβομαχίες: γιαννιώτικα και υδραίικα ανδραγαθήματα στην Παμβώτιδα, αρχειακό υλικό σχετικά με το Συνεταιρισμό και το Ταμείο Παμβώτιδας, αυθεντικές απεικονίσεις (ξυλογραφίες, γλυπτά) των ιδιωτών συλλεκτών Π. Τσιλίκη, Α. Παπασταύρου και Σπ. Λισγάρα καθώς και ένα καΐκι της λίμνης. Ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής «Το Ενδόφωνον» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων θα πλαισιώσει την εκδήλωση. 
Οι αντίστοιχοι Πρόεδροι των φορέων θα προλογίσουν την έκθεση και θα αναφερθούν στις θεματικές ενότητες. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων  Μάξιμο και η ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης το Σάββατο στις 19.00 στα ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου στο Κάστρο. Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης θα πλαισιωθούν με εκπαιδευτικές δραστηριότητες των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως φύλλα εργασίας, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, αντιστοίχιση σε χάρτες και ζωγραφική. (Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09:00 – 14:00).

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ