Ήπειρος

Βήμα – βήμα για τον τουρισμό στην Ήπειρο

Off

Ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την προβολή της Ηπείρου και την τουριστική ανάπτυξη διαθέτει η Περιφέρεια Ηπείρου, στοιχεία του οποίου αναδείχτηκαν στον απολογισμό δράσεων για το 2015 που έκανε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Στρ. Ιωάννου τη Δευτέρα στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. 
Οδηγός είναι το Επιχειρησιακό – Στρατηγικό Σχέδιο για την Τουριστική Ανάπτυξη της Ηπείρου, που εκπονήθηκε το 2011 μέσα από το οποίο υλοποιήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις τη χρονιά που πέρασε.
Κομβικό σημείο στο επιχειρησιακό σχέδιο κατέχει η ενίσχυση της προσβασιμότητας της Ηπείρου με έργα υποδομής όπως οι οδικοί άξονες και η ενίσχυση των αεροδρομίων Ιωαννίνων και Ακτίου καθώς και των λιμανιών της Ηπείρου.
Ενδεικτικές δράσεις σε αυτόν τον στόχο ήταν οι ενέργειες για την ενίσχυση της αεροπορικής σύνδεσης της Ηπείρου με την Ελλάδα και το εξωτερικό και το άνοιγμα συνεργασιών με εταιρίες χαμηλού κόστους, η πλήθυνση των οικονομικών πτήσεων από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο του Ακτίου και η συνέχιση συνεργασίας με το Επιμελητήριο Λευκάδας για την αεροπορική επανασύνδεση της Αθήνας με το Άκτιο. Παράλληλα γίνονται συστηματικές προσπάθειες για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στην Ήπειρο με αύξηση των στάσεων στα λιμάνια της Ηπείρου, συναντήσεις με τους ναυτικούς πράκτορες Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας για τον καλύτερο συντονισμό με την Περιφέρεια για την ανάπτυξη τουρισμού κρουαζιέρας στην Ήπειρο κ.α.
Στρατηγικός στόχος είναι και η δυνατή και στοχευμένη προβολή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η επικοινωνιακή προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου ενώ επιμέρους δράσεις γίνονται στη χρήση Data Base για ηλεκτρονική αποστολή τουριστικών μηνυμάτων, ενέργειες για την προσέλκυση μαθητικού τουρισμού, του τουρισμού τρίτης ηλικίας και την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Τα αρχαία θέατρα
Ειδική αναφορά έγινε στην ανάπτυξη του πολιτισμικού τουρισμού όπου και ξεχωρίζει η έναρξη υλοποίησης του πιλοτικού έργου «Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου». Ολοκληρώθηκαν όπως είναι γνωστό εργασίες που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, στο Αρχαίο Θέατρο της Νικόπολης, στο Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης και στο Αρχαίο Θέατρο των Γιτάνων ενώ η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα» υλοποιεί τέσσερις μελέτες. 
Η πρώτη αφορά το Ρωμαϊκό Θέατρο της Νικόπολης προϋπολογισμού 200 χιλ. ευρώ με την χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος. Η δεύτερη το Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης και έχει να κάνει με μια μορφή ISO για τις πολιτιστικές διαδρομές, ώστε όσοι επαγγελματίες το επιθυμούν να μπορούν να έχουν ενεργό συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ οι άλλες δύο μελέτες έχουν ως βασικό στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του προγράμματος. Συγκεκριμένα η τρίτη μελέτη αφορά τον συνεργατισμό της επιχειρηματικότητας, δηλαδή τη θεσμική συμμετοχή των επιχειρήσεων στο όλο εγχείρημα και η τέταρτη αφορά μία ψηφιακή στρατηγική για τη χώρα με όχημα την Ήπειρο και τις πολιτιστικές διαδρομές. 
Επιπλέον δυο νέοι θεσμοί προγραμματίζονται άμεσα για το συγκεκριμένο έργο.
Ο ένας έχει να κάνει με την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας του προγράμματος με Crowd Funding, μια διαδικτυακή Πλατφόρμα η οποία ως βασικό στόχο θα έχει την ενεργό συμμετοχή όλων εκείνων των ζωντανών κυττάρων της κοινωνίας, είτε πρόκειται για απλούς πολίτες είτε για επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν ρόλο στην διάδοση των μνημείων της περιοχής και θα βασίζεται στην λογική των χορηγιών. Ο δεύτερος θεσμός θα είναι αυτός του "Σχολείο Ξεναγός" και θα έχει τίτλο " Τα σχολεία υιοθετούν, η κοινωνία αγκαλιάζει". Στόχος αυτού του θεσμού είναι ο ενεργός ρόλος των σχολείων με βασικούς πρωταγωνιστές τους μαθητές, οι οποίοι μια ημέρα πριν την Παγκόσμια ημέρα Μνημείων στις 17 Απριλίου θα αναλάβουν τον ρόλο ξεναγού στο Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης. 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 37.302.000 ευρώ και συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα.
Σύμφωνα με την πρόταση για παρεμβάσεις στα Μνημεία προβλέπεται ποσό 16, 2 εκ. ευρώ, για βασικές υποδομές (δίκτυα κοινής ωφέλειας, χώρους στάθμευσης, κτιριακές εγκαταστάσεις, οδοποιία –μεταξύ των οποίων και η κατασκευή δρόμου παράκαμψης της Νικόπολης- κ.α.) ποσό 19 εκ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό του προϋπολογισμού σε άλλες δράσεις και προωθητικές ενέργειες.
«Η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, η ανάπτυξη δηλαδή που βασίζεται και υλοποιεί την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, η δημιουργική σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό, η ισόρροπη κατανομή του αναπτυξιακού οφέλους σε όλες τις γωνιές της Ηπείρου και σε όλες τις εποχές του χρόνου είναι οι άξονες πάνω στους οποίους χτίζουμε το μέλλον του τόπου μας», τονίζεται καταληκτικά στον απολογισμό του κ. Ιωάννου. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου