Οι τελευταίες εξελίξεις στην αποκατάσταση (χειρουργική και μη χειρουργική) του τραύματος της Αυχενικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης με ολιστική προσέγγιση, ήταν το επίκεντρο της φετινής, ημερίδας αποκατάστασης κακώσεων αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης που πραγματοποιήθηκε για 6η χρονιά από την Κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η ημερίδα απευθυνόταν σε ιατρούς συναφών ειδικοτήτων (Ορθοπαιδικούς, Ακτινολόγους, Νευρολόγους, Νευροχειρουργούς, Ρευματολόγοι, Φυσιάτρους, Παθολόγους), θεραπευτές (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους), τεχνικούς ορθώσεων-προθέσεων, νοσηλευτές και φοιτητές ενώ ομιλητές ήταν καταξιωμένοι Έλληνες επιστήμονες στον τομέα της αποκατάστασης των κακώσεων στην αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης. Μία πολύ σοβαρή κατάσταση όπως ανέφερε ο Καθηγητής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης κ Πλούμης καθώς οδηγεί τις περισσότερες φορές σε τετραπληγία και η αντιμετώπισή της απαιτεί μία ολιστική παρέμβαση από πολλές ιατρικές ειδικότητες. «Είναι ένα πολυσύνθετο αντικείμενο γιατί απαιτεί την παρέμβαση πολλών, διαφορετικών ειδικοτήτων και επειδή οι κακώσεις αυτές οδηγούν στην τετραπληγία.
Οι ασθενείς δεν κινούν ή δεν αισθάνονται τα άνω και κάτω άκρα τους και χρειάζονται βοήθεια και για άλλες σωματικές και οργανικές τους ανάγκες και λειτουργίες. Επομένως αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να αναγνωρίσουμε τα άτομα αυτά, και να μεριμνήσουμε για την καλύτερη φροντίδα τους, παραμερίζοντας και τους κοινωνικούς φραγμούς που τυχόν υπάρχουν», ανέφερε αρχικά ο κ. Πλούμης.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Πλούμης αναφέρθηκε στη λειτουργία της Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο ΠΓΝΙ που κατασκευάστηκε και συστάθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, και τη δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 40 ασθενών. Λόγω όμως των ελλείψεων προσωπικού η Κλινική δε μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 12 ασθενείς με τον κ. Πλούμη να επισημαίνει ωστόσο πως σε επίπεδο παροχής φροντίδας υγείας, η Κλινική δεν υπολείπεται ούτε των αντίστοιχων κέντρων του εξωτερικού.
«Το επίπεδο παροχής υπηρεσιών και φροντίδας υγείας ήταν και παραμένει υψηλό, όμως έχουμε κάποιους περιορισμούς λόγω της έλλειψης προσωπικού. Διαθέτουμε ωστόσο εφάμιλλα μέσα αποκατάστασης με κέντρα του εξωτερικού και οι ασθενείς μπορούν να μείνουν στο ΦΙΑ χωρίς να αναγκαστούν να πάνε κάπου αλλού», σημείωσε ο κ. Πλούμης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
29 Νοεμβρίου 2024 -
-
14 Σεπτεμβρίου 2024 «Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα πάρει το δρόμο της»
-
9 Σεπτεμβρίου 2024 Μία σημαντική δωρεά στη βιβλιοθήκη του ΠΓΝΙ
-
27 Αυγούστου 2024 Χωρίς κλιματισμό ο ξενώνας φιλοξενίας του ΠΓΝΙ
-
14 Αυγούστου 2024 Δεν γίνονται rapid test στα δύο νοσοκομεία
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.727)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.214)
- Εκδηλώσεις(1.585)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.949)
Αρθρογραφία
Είσοδος