Τελευταία Νέα

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 01:08
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Απριλίου 2016
Επικαιρότητα

Ο Αντώνης Φούσας για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Off

Με πρωτοβουλία της «Κίνησης των 100», της οποίας ο πρώην Υπουργός Αντ. Φούσας είναι από τα ιδρυτικά μέλη, οργάνωσε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα ειδική εκδήλωση, αφενός μεν για την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Σούρλα «Για ένα νέο πολιτικό σύστημα», αφετέρου δε για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ομιλητές ήταν οι: Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ, Νικόλαος Δένδιας, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ., πρώην Υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην Υπουργός, Αντώνιος Φούσας, Δικηγόρος Αθηνών, πρώην Υπουργός και Βουλευτής.
Την εκδήλωση εκ μέρους της «Κίνησης των 100» προλόγισε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κατσαρός, ενώ το συντονισμό έκανε ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και μεταξύ των παρευρεθέντων ήταν: Ο πρώην Πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη και Δημ. Σιούφας, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, πολλοί πρώην υπουργοί και βουλευτές, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικ. Σακελλαρίου και άλλοι δικαστές, όπως και άλλες προσωπικότητες.
    Στην ομιλία του ο κ.Φούσας, ο οποίος ήταν ειδικά επιφορτισμένος από την «Κίνησης των 100» για να μιλήσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μεταξύ των άλλων, τόνισε και τα εξής: «Είναι επιτακτική ανάγκη να κινηθεί αμέσως η διαδικασία για την Ανα-θεώρηση του Συντάγματος, ώστε η παρούσα Βουλή να είναι η Προτείνουσα (Προαναθεωρητική) και η επόμενη (Αναθεωρητική).
Μεταξύ των διατάξεων δε που πρέπει ν΄ αναθεωρηθούν είναι:
1. Το άρθρ. 16 Σ για την ίδρυση και στη χώρα μας μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων.
2. Το άρθρ. 29 Σ για την πλήρη διαφάνεια των οικονομικών των κομ-μάτων και των πολιτικών.
3. Τα άρθρ. 30 και 32 Σ για περισσότερες αρμοδιότητες και τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
4. Το άρθρ. 41 §2 Σ για τη μη διάλυση πρόωρα της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες για δήθεν εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας..
5. Το άρθρ. 57 Σ για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών.
6. Το άρθρ. 62 Σ για την ασυλία των βουλευτών, η οποία θα πρέπει να ισχύει μόνο για αδικήματα που έχουν σχέση με το βουλευτικό τους λειτούργημα..
7. Τα άρθρ. 81-83 Σ για τη καθιέρωση του ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητος του Βουλευτή και του Υπουργού και για την εφαρμογή της διάκρισης των εξουσιών.
8. Το άρθρ. 86 Σ για την ποινική ευθύνη των Υπουργών και για την κα-τάργηση της προκλητικής μειωμένης παραγραφής των αδικημάτων τους και να ισχύει η ίδια παραγραφή με τους άλλους πολίτες. 
9. Το άρθρ. 90 Σ για τον τρόπο επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων και για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, η οποία σή-μερα βρίσκεται σε πλήρη αποτελμάτωση.
10. Το άρθρ. 100 Σ για την ίδρυση και στη χώρα μας Συνταγματικού Δι-καστηρίου».
Την εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του ο πρώην Υπουργός Γ. Σούρλας, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρισταμένους και τόνισε και αυτός την ανάγκη για νέα αναθεώρηση του Συντάγματος και για ένα νέο σύγχρονο πολιτικό σύστημα στη χώρα μας.

 

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ