Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 06:32
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Απριλίου 2016
Επικαιρότητα

Ένα «πορτοφόλι» για τη στήριξη του αγρότη

Off

Πώς λειτουργεί η «Κάρτα Αγρότη», η νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς 

Αναλυτικά στοιχεία από τον Αντώνιο Γούση, Βοηθό Γενικό Διευθυντή Δικτύου Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας της Τράπεζας Πειραιώς

Η «Κάρτα Αγρότη» που απευθύνεται σε όλους τους παραγωγούς που δικαιούνται επιδοτήσεων, αποτελεί την νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς στον αγροτικό τομέα. Η νέα αυτή πρωτοβουλία ανακοινώθηκε πρόσφατα και ήδη η Κάρτα Αγρότη διατίθεται από όλο το δίκτυο της Τράπεζας.
Όπως επισημαίνει o κ. Αντώνιος Γούσης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Δικτύου Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας της Τράπεζας Πειραιώς, με την Κάρτα Αγρότη, η Τράπεζα κάνει ένα ακόμα βήμα που εμπλουτίζει και διευρύνει την πολιτική της για την ολοκληρωμένη υποστήριξη του αγροτικού κόσμου και εν γένει του αγροτοδιατροφικού τομέα καθώς ο τομέας αυτός διαθέτει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές και μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γούση σημαίνει περιφερειακή ανάπτυξη, επενδύσεις, εισόδημα για τους αγρότες και τους επιχειρηματίες, θέσεις απασχόλησης, εξαγωγές.
Όπως είναι γνωστό η Τράπεζα Πειραιώς, τα τελευταία τρία χρόνια εφαρμόζει το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που αποτελεί ένα πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης για την στήριξη και ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα τρία χρόνια υλοποίησης του Προγράμματος περισσότεροι από 17.000 παραγωγοί σε όλη την χώρα, από την Θράκη μέχρι την Κρήτη και περισσότερες από 170 επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί επωφελήθηκαν από το Πρόγραμμα, με χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 680 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη Συμβολαιακή ξεπερνά το 1,35 δισ. ευρώ, με περισσότερα από 50 προϊόντα που ταξιδεύουν σε 73 χώρες. 
Όπως μας λέει ο κ. Γούσης, «με την Κάρτα Αγρότη, η Τράπεζα Πειραιώς κάνει πλέον το επόμενο βήμα αναπτύσσοντας περαιτέρω την γκάμα των υπηρεσιών και την υποστήριξη που προσφέρει στον αγροτικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει και το πεδίο της Συμβολαιακής αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες τόσο προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής, όσο και προς την κατεύθυνση των συνεργειών, ώστε να διασυνδεθεί η παραγωγή με την κατανάλωση». 
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κάρτα Αγρότη, ο κ. Γούσης εξηγεί πως αποτελεί δηλαδή ένα μοντέρνο και συμφέρον χρηματοδοτικό εργαλείο που δίνει λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας αλλά και άλλα πολλά πλεονεκτήματα, οφέλη και προσφορές που συνεχώς θα εμπλουτίζονται.
«Πρόκειται πρακτικά», λέει ο κ. Γούσης, «για ένα «πορτοφόλι» στο οποίο μπαίνει προκαταβολικά μέρος του ποσού των επιδοτήσεών του παραγωγού, την περίοδο που χρειάζεται τα χρήματα για να καλύψει τις παραγωγικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει σπόρους, καύσιμα, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές κτλ. Έτσι, επειδή ο έμπορος πληρώνεται άμεσα, μπορεί ο παραγωγός να επιτύχει τιμές μετρητοίς για τα εφόδιά του και να μειώσει το κόστος του. Επιπλέον, με την κάρτα αγρότη μπορεί να εξοφλήσει λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος, άρδευσης, ασφαλιστικών εισφορών (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ), να αγοράσει εργόσημο για εργάτες κλπ. Η εξόφληση της κάρτας γίνεται αυτόματα με τις επιδοτήσεις».
Στη συνέχεια, ο κ. Γούσης εξηγεί αναλυτικά πώς λειτουργεί η νέα Κάρτα Αγρότη:
«Πρόκειται για ένα «προσωποποιημένο» τραπεζικό προϊόν, καθώς το όριο κάθε κάρτας προσδιορίζεται ξεχωριστά για κάθε αγρότη, με βάση την ετήσια επιδότηση που δικαιούται. Το όριο ανοίγει το Φεβρουάριο κάθε έτους και κλείνει με την καταβολή των επιδοτήσεων τους τελευταίους μήνες του έτους, οπότε και εξοφλείται η κάρτα. Για την απόκτηση της Κάρτας αρκεί η προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας από τον αγρότη, ο οποίος την παραλαμβάνει εντός 2 – 3 ημερών. Αμέσως μπορεί να κάνει χρήση σε όλα τα εξειδικευμένα καταστήματα αγροεφοδίων και καυσίμων που έχουν POS. Επιπλέον, η κάρτα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με ειδικές προσφορές εκπτώσεων προς τους αγρότες για προϊόντα συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του πρωτογενούς και άλλων τομέων της οικονομίας. Δικαιούχοι είναι οι αγρότες ηλικίας έως 70 ετών που λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις, δηλαδή άμεσες ενισχύσεις ΚΑΠ».
Απαντώντας στο ερώτημα για το κόστος της Κάρτας Αγρότη, ο κ. Γούσης τονίζει πως «η συγκεκριμένη κάρτα δεν έχει έξοδα έκδοσης. Το μόνο έξοδο είναι το επιτοκιακό κόστος από τη χρήση της κάρτας και ανάλογα με το ποσό που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Το κυμαινόμενο επιτόκιό της είναι χαμηλότερο από αυτό των κεφαλαίων κίνησης αγροτών. Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι επειδή η χρήση της κάρτας γίνεται σταδιακά και ο χρόνος χρήσης της είναι μικρότερος του έτους (Φεβρουάριο με Νοέμβριο), η πραγματική επιτοκιακή επιβάρυνση διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα αν κάποιος χρησιμοποιήσει σταδιακά το όριο της κάρτας για 6 μήνες, τότε η πραγματική επιτοκιακή επιβάρυνση διαμορφώνεται σε περίπου 3%. Προφανώς, για τους αγρότες που μέσα στο χρόνο δεν έκαναν χρήση της κάρτας, το επιτοκιακό κόστος είναι μηδενικό». 
Αναφορικά με τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο παραγωγός από την Καρτα Αγρότη, ο κ. Γούσης επισημαίνει: “Με την κάρτα αγρότη έχει άμεση πρόσβαση σε ρευστότητα για αγορά εφοδίων και πληρωμές οφειλών που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία, τη στιγμή που τη χρειάζεται. Επιπλέον, μειώνει το κόστος παραγωγής του, επειδή, παρόλο που πληρώνει με κάρτα αγοράζει σε τιμές τοις μετρητοίς, ενώ παράλληλα παρακολουθεί πιο αποτελεσματικά το σχετικό κόστος. Τέλος, επειδή πληρώνει 
με κάρτα λαμβάνει παραστατικά, τα οποία τον βοηθούν στην αποτελεσματικότερη κατανόηση του κόστους παραγωγής του και φυσικά μειώνουν το καθαρό εισόδημά του που φορολογείται, αφού αποδεικνύουν τις δαπάνες του».

 

ΝΕΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ 
Μείωση κόστους παραγωγής

Περαιτέρω διευκρινίσεις δίνει ο κ. Γούσης και σχετικά με τις νέες πρωτοβουλίες της Τράπεζας στον χώρο της Συμβολαιακής Τραπεζικής, θεωρώντας ότι η στήριξη του τομέα, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να είναι πολυεπίπεδη.
Το πρώτο σκέλος αφορά ουσιαστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής. Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί με κεφάλαια κίνησης και τις εταιρείες εμπορίας γεωργικών εφοδίων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης στους προμηθευτές και κυρίως μιας προνομιακής τιμολόγησης, αφού θα πληρώνουν κι αυτοί τοις μετρητοίς. Παράλληλα, στα οφέλη περιλαμβάνονται και η αύξηση της ρευστότητας -ιδιαίτερα σε περιόδους που είναι περιορισμένη- όπως στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου, η ενδυνάμωση των σχέσεων με τις εταιρείες-προμηθευτές και η δυνατότητα προσφοράς ανταγωνιστικών τιμών στους παραγωγούς. Η μεγάλη πρόκληση, μέσα από την ορθολογική χρήση των κεφαλαίων αυτών, είναι να επωφεληθούν όλοι οι συμμετέχοντες στην αλυσίδα εμπορίας και να παραχθούν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα.
Η αρχή έγινε με τη γερμανική εταιρεία Bayer, η οποία ήλθε σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς προς όφελος των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων για την έγκαιρη προμήθεια των αγροεφοδίων σε ανταγωνιστικές τιμές. 
Το έτερο σκέλος αφορά στη διάθεση και ουσιαστικά την προβολή των ποιοτικών προϊόντων των Ελλήνων παραγωγών. Κι εδώ έρχεται η σύνδεση με τον ξενοδοχειακό τομέα. Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί τις ξενοδοχειακές μονάδες για την προμήθεια επώνυμων πιστοποιημένων προϊόντων από Συνεταιρισμούς και Επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. 

 

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ