Τελευταία Νέα

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 03:22
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Απριλίου 2016
Ήπειρος

Γιατί εξαιρέθηκε ο Δήμος Ιωαννιτών;

Off

Έλλειψη σοβαρότητας και προγραμματισμού σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν καταλόγισε στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας με αφορμή την υλοποίηση του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και την εξαίρεση του Δήμου Ιωαννιτών από αυτό.
Στην Ήπειρο, τόσο για την πρώτη πιλοτική φάση όσο και για την δεύτερη που θα ακολουθήσει στην πορεία με τη συμμετοχή 17 και 34 δήμων αντίστοιχα επιλέχθηκαν μόνον οι Δήμοι Αρταίων και Πρέβεζας. 
Το βασικό ζητούμενο έχει να κάνει με τα κριτήρια στα οποία βασίστηκε το υπουργείο για την επιλογή των Δήμων αφενός και για την κατανομή των θέσεων. 
Όπως τόνισε ο Θ. Μπέγκας ο Δήμος Ιωαννιτών που είναι ο μεγαλύτερος της Ηπείρου στο αντίστοιχο περσινό πρόγραμμα έκανε 360 προσλήψεις μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας, ενώ ο Δήμος Αρταίων που επιλέχθηκε εφέτος πήρε 334 θέσεις.
«Αν υπήρχε μια πιο λογική κατανομή το υπουργείο θα μπορούσε να δώσει αναλογικά και σε άλλους δήμους κάποιες θέσεις και να μην εξαιρέσει δήμους όπως ο δικός μας που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού. Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν αντιμετωπίζει μόνον αυτά τα προβλήματα, αλλά κλήθηκε να σηκώσει και το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης χωρίς κανείς μέχρι σήμερα να ενδιαφερθεί για το πως θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Υλοποιεί ακόμη μέσω του ΟΚΠΑΠΑ το μεγαλύτερο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για το οποίο επίσης δεν διατέθηκε προσωπικό. Είναι προφανές ότι υπάρχει έλλειμμα σοβαρότητας και αναρωτιόμαστε εάν υπάρχει επαφή με την πραγματικότητα. Δεν αντιλαμβάνονται τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αυτοδιοίκηση;» αναρωτήθηκε ο Δήμαρχος, που λίγο νωρίτερα είχε πει, ότι το πρόγραμμα είναι «ασπιρίνη
για μια κοινωνία που αργοπεθαίνει από την ανεργία.
Όμως για τους συνανθρώπους μας που βιώνουν το δράμα της ανεργίας, έστω και αυτό το στοιχειώδες εισόδημα των πέντε μηνών, πολύ απλά,  είναι ζήτημα επιβίωσης».

Οι εξηγήσεις που δεν δόθηκαν
Βασική παράμετρος για τα κριτήρια της επιλογής όπως αναφέρει το υπουργείο είναι η ποσόστωση των ποσοστών ανεργίας σε κάθε Δήμο σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια ανεργία.
Ο κ. Μπέγκας όμως έκανε λόγο για αόριστες αναφορές που δεν αντιμετωπίζουν ούτε λαμβάνουν υπόψιν τις πραγματικές διαστάσεις της ανεργίας. «Σήμερα στο νομό Ιωαννίνων ο ΟΑΕΔ έχει καταγράψει 17.500 ανέργους με τον πραγματικό αριθμό να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Έχουμε απογυμνωθεί ως Δήμος σε προσωπικό από το 2010 μέχρι σήμερα, ειδικά σε υπηρεσίες αιχμής, καλούμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες 112.000 εγγεγραμμένων κατοίκων, σε μία μεγάλη έκταση και επιπρόσθετα και έκτακτες ανάγκες όπως το προσφυγικό.
Στα Γιάννενα με 112.000 πληθυσμό πέρυσι δόθηκαν περίπου 360 άτομα από το πρόγραμμα. Όσοι δίνονται φέτος στην Άρτα με 43.000 πληθυσμό ( 334 ωφελούμενοι), στο Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης με 52.000 πληθυσμό δίνονται 818 ωφελούμενοι.
Δεν μπήκε κανείς στη διαδικασία να τα σκεφθεί όλα αυτά; Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμία επαρκή απάντηση από το υπουργείο παρά μόνο γενικόλογες και αόριστες αναφορές», τόνισε ο κ. Μπέγκας που θα έχει ίσως την ευκαιρία να λάβει απαντήσεις το προσεχές Σαββατοκύριακο. 
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη την Κυριακή στην Άρτα, όπου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, ενώ μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τον Δήμο Ιωαννιτών προγραμματίζεται επίσκεψη και στα Ιωάννινα…
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος της πόλης ξεκαθάρισε ότι δεν αντιδικεί ο Δήμος με κανέναν άλλο Δήμο της Ηπείρου, ενώ περιμένει σχετική τοποθέτηση και από τους βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γενικότερα, προσπαθούμε ως φιλοσοφία να έχουμε καλή συνεργασία όμως περιμένω και από εκείνους συγκεκριμένες αντιδράσεις και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», σημείωσε.

Οριακές καταστάσεις 
στο προσωπικό
Στη συνέντευξη ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε με παραδείγματα στην τεράστια έλλειψη εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού στο δήμο Ιωαννιτών, που αποτυπώνεται ως εξής:
Χειριστής γερανοφόρου οχήματος: μηδέν προσωπικό. 
Ειδικότητα μαρμαράς: μηδέν προσωπικό
Ειδικότητα πλακάς: μηδέν προσωπικό
Ειδικότητα στεγάς: μηδέν προσωπικό
Ξυλουργός: ένας
Σιδεράς: ένας
Οδηγός φορτηγού: ένας
Τεχνίτης για κυκλοφοριακά θέματα: ένας
Ελαιοχρωματιστής: ένας
Ηλεκτρολόγοι: δύο
Υδραυλικοί: δύο
Χειριστές μηχανήματος Jcb: δύο
Εργατοτεχνίτες οδοποιίας: δύο
Τέλος, στην Πολεοδομία του δήμου Ιωαννιτών μόλις έφυγαν 
δύο υπάλληλοι με βάση ένα νόμο που τους έδινε τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση μετάταξης και να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες, χωρίς να ερωτηθεί ο Δήμος από τον οποίο φεύγουν.
«Προσπαθούμε να κρατήσουμε με νύχια και με δόντια άλλους έξι εργαζόμενους που είναι στην ίδια κατηγορία. Δεν ξέρω πως θα λειτουργήσει η Πολεοδομία αν μας φύγουν και αυτοί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ