Μία διαπραγμάτευση που έχει δυναμικό χαρακτήρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, της ΔΕΠΑ, και των συναρμόδιων υπουργείων, με τελικό στόχο την δημιουργία ενός αυτόνομου δικτύου χρήσης φυσικού αερίου, που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του ΠΠΓΝΙ και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η συζήτηση αποτελεί παράμετρο αυτής, που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες με την προοπτική της δημιουργίας εγκατάστασης πρατηρίου τροφοδοσίας οχημάτων με φυσικό αέριο από το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ, θέμα που είχε αναδείξει αποκλειστικά η «Ε» στις 16 Μαρτίου.
Φαίνεται όμως ότι η συγκεκριμένη προοπτική για τη χρήση αερίου κίνησης δεν αποτελεί τίποτε άλλο, παρά ένα μέρος του συνολικότερου σχεδιασμού της περιφέρειας αφενός και της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη ΔΕΠΑ αφετέρου, για τη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου αυτόνομου δικτύου χρήσης φυσικού αερίου σε τοπικό επίπεδο.
Στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η περιφέρεια Ηπείρου ζήτησε από τη ΔΕΠΑ μία ολοκληρωμένη κοστολόγηση για την εγκατάσταση φυσικού αερίου με σταθμό βάσης το αμαξοστάσιο του Αστικού ΚΤΕΛ, και τη χρήση του από το ΠΠΓΝΙ και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πρόκειται ουσιαστικά για την προσπάθεια δημιουργίας ενός πρώτου μικρού δικτύου χρήσης φυσικού αερίου στη Ήπειρο, με αξιοποίηση όμως από δομές, που θεωρούνται «ελκυστικές» για τη ΔΕΠΑ, αφού πρόκειται για έναν συνολικό πληθυσμό άνω των 15.000 ατόμων.
Με δεδομένη την αδυναμία άμεσης διασύνδεσης της Ηπείρου με αγωγούς φυσικού αερίου, η Περιφέρεια πιέζει τα συναρμόδια υπουργεία και τη ΔΕΠΑ, που ενδιαφέρεται εξίσου, για την αδειοδότηση και χρηματοδότησης της εφαρμογής τεχνολογίας συστημάτων αποκεντρωμένης χρήσης φυσικού αερίου (CNG/LNG), για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός αυτόνομου δικτύου. Ένα τέτοιο δίκτυο θα μπορούσε να δημιουργηθεί στα Ιωάννινα, με άξονα το αμαξοστάσιο του Αστικού ΚΤΕΛ, όπου προτείνεται να λειτουργήσει το πρατήριο τροφοδοσίας οχημάτων με αέριο κίνησης.
Η περιφέρεια όμως πιέζει ώστε μαζί με τη συγκεκριμένη πρόταση να εξεταστεί και να εγκριθεί για την υλοποίησή του, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, η δημιουργία ενός τοπικού δικτύου χρήσης φυσικού αερίου που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Κατά μία έννοια, η πίεση αυτή μπορεί να θεωρηθεί και ως προσπάθεια που καταβάλλεται από την περιφέρεια να δοθεί ένα «αντάλλαγμα» από τη ΔΕΠΑ για την εγκατάσταση πρατηρίου τροφοδοσίας με αέριο κίνησης, πρόταση που είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, με μία πρόταση πιο ελκυστική σε επενδυτικό επίπεδο.
Η εκτίμηση που γίνεται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι ότι το τοπικό αυτό δίκτυο μπορεί να κατασκευαστεί με χαμηλό κόστος, ενώ από την άλλη θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ανάπτυξης του ενεργειακού ισοζυγίου και της οικονομίας της περιοχής.
Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο της συζήτησης που είχαν πριν μερικές εβδομάδες στην περιφέρεια Ηπείρου, εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της Δημ. Δημητριάδη, τόσο με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, όσο και με τον εκτελεστικό γραμματέα Δημ. Σιώλο.
Τεράστιο
το ενεργειακό όφελος
Επισήμως πάντως, τόσο η διοίκηση του ΠΠΓΝΙ, όσο και οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου δεν έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις, ούτε για την πρόταση της περιφέρειας Ηπείρου. Και οι δύο φορείς όμως εκφράζονται με απόλυτα θετικό τρόπο σε μία τέτοια προοπτική ως ενδεχόμενο, αφού θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος σε ετήσια βάση, που σήμερα είναι δυσβάσταχτο. Το ΠΠΓΝΙ όπως τονίζει ο διοικητής Φ. Βάββας ξοδεύει σε ετήσια βάση περισσότερα από 3 εκ. ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου για την κάλυψη των αναγκών του, ποσό που το καθιστά ως ένα από τα πλέον κοστοβόρα στη χώρα.
Στην ίδια θέση βρισκόταν μέχρι πρότινος και το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που μείωσε όμως την ενεργειακή του δαπάνη κατά 60% από τη στιγμή που συνδέθηκε με τον αγωγό φυσικού αερίου.
Το ΠΠΓΝΙ έχει υποβάλλει στο υπουργείο Υγείας μελέτη για τη χρηματοδότηση έργου χρήσης υγραερίου στο νοσοκομείο, που εκτιμάται, ότι μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος κατά 40%.
Η προοπτική χρήσης φυσικού αερίου πάντως δεν αφήνει ασυγκίνητη τη διοίκηση του ΠΠΓΝΙ, που εκφράζεται θετικά στην προοπτική αυτή.
Το ίδιο κάνουν και οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που σε ετήσια βάση ξοδεύει ποσό πλέον του 1 εκ. ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου.
«Οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της», τόνισε μιλώντας στην «Ε», ο πρύτανης Γ. Καψάλης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.349)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(498)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.150)
- Εκδηλώσεις(1.544)
- Ήπειρος(1.961)
- Αθλητικά(2.889)
Αρθρογραφία
Είσοδος