Ελλάδα

Όλο και περισσότερο ηλεκτρονικό το χρήμα

Off

Μία νέα κατάσταση δημιουργείται στην αγορά με το ηλεκτρονικό χρήμα. Οι αλλαγές είναι εμφανείς αφού όλο και περισσότερες συναλλαγές στην καθημερινότητα, όπως πχ στα σούπερ μάρκετ, γίνονται με χρεωστικές κάρτες ενώ όλο και πιο πολλά καταστήματα προσφέρουν τη δυνατότητα. 
Οι έλεγχοι κεφαλαίων αρχικά το καλοκαίρι με τον περιορισμό των αναλήψεων και η πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει φοροελαφρύνσεις στις ηλεκτρονικές αγορές έδωσαν αποφασιστική ώθηση στη χρήση καρτών. Επιπλέον, η δυνατότητα να παρακάμπτεις ουρές και γραφειοκρατία σε πολλές περιπτώσεις πληρωμών,  έφερε αύξηση στην αξιοποίηση των πληρωμών εξ αποστάσεως μέσω υπολογιστών.
Ενδιαφέρον έχει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Visa Hellas, η αύξηση της χρήσης χρεωστικών καρτών το 2015 αγγίζει το 83% σε σχέση με το 2014, από πλευράς τζίρου, φθάνοντας τα 2,2 δισ. ευρώ.
Στον αριθμό συναλλαγών χρεωστικών καρτών η αύξηση το 2015 σε σχέση με το 2014 είναι στο 85% με 37 εκατομμύρια συναλλαγές.
Άνοδο σημειώνουν και οι «ανέπαφες πληρωμές» που μπαίνουν σιγά σιγά στην καθημερινότητα σε μεγάλο αριθμό συναλλαγών- το 2015 οι κάρτες ανέπαφων πληρωμών Visa ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. σε αριθμό και γίνονται αποδεκτές σε περισσότερα από 90.000 σημεία (τερματικά POS).
Ο τζίρος στο ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε επίσης, 11% φτάνοντας στα 782 εκατ. ευρώ.
Ο συνολικός τζίρος όλων των καρτών διαμορφώθηκε το 2015 σε 4,7 δισ. ευρώ ή 25% αύξηση σε σχέση με το 2014 με τις χρεωστικές να αποτελούν το 46% του τζίρου.

Το 500ευρο
Στο μεταξύ απαντήσεις σε ερωτήματα για το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ δίνει Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).
– Έχει αποφασιστεί η απόσυρση του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ;
Όχι, καμία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπει την έκδοση τραπεζογραμματίων ευρώ.
– Εφόσον ληφθεί απόφαση απόσυρσης του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ τι θα συμβεί;
Σε αυτήν την περίπτωση, η οποία προϋποθέτει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ θα παύσει να έχει, από συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, ισχύ νόμιμου χρήματος, δηλαδή δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καθημερινές μας συναλλαγές.
Ωστόσο, θα προβλεφθεί η δυνατότητα ανταλλαγής του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της ανταλλαγής των τραπεζογραμματίων σε δραχμές η χρονική περίοδος ανταλλαγής τους διήρκεσε περισσότερα από 10 έτη (από την 1/1/2002 έως και την 1/3/2012). Μάλιστα, ορισμένα παλαιά εθνικά νομίσματα (γερμανικό μάρκο, βελγικό φράγκο, αυστριακό σελίνι, ιρλανδική λίρα, κ.λπ.) ανταλλάσσονται με ευρώ από τις αντίστοιχες εθνικές Κεντρικές Τράπεζες επ' αόριστον.
Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από όσους ζουν στη ζώνη του ευρώ. Το ευρώ είναι διεθνές νόμισμα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια τραπεζογραμμάτια ευρώ καταλήγουν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ. Εκτιμάται ότι 20% έως 25% της αξίας των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία βρίσκεται στην κατοχή ανθρώπων εκτός ζώνης ευρώ.
– Πώς μπορώ να ανταλλάξω τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ με άλλα, μικρότερης ονομαστικής αξίας;
Εφόσον επιθυμείτε, ως φυσικό πρόσωπο, να ανταλλάξετε τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ με άλλα, μικρότερης αξίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην τράπεζα ή στις τράπεζες που διαθέτετε καταθετικό λογαριασμό.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου