Επικαιρότητα

Οι πολλαπλές διαστάσεις του προσφυγικού

Off

Με ενδιαφέρον αναμένεται το συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που θα γίνει σήμερα στο ξενοδοχείο Grand Serai και έχει ως θέμα: «Μεταναστευτικό – Προσφυγικό: Ευρωπαϊκό πρόβλημα ή αφορμή για επανακαθορισμό της σχέσης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών; Νομική διάσταση στην εσωτερική νομοθεσία». Το θέμα εκτός του ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας και απασχολεί την κοινή γνώμη, έχει πολλές πτυχές όπως είναι τόσο η ευρωπαϊκή διάσταση και οι σχέσεις των κρατών όσο και οι νομικές διαστάσεις.
Οι προσκεκλημένοι από την πολιτική σκηνή είναι σε ανώτατο επίπεδο αφού το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει από την Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και σύμφωνα με το πρόγραμμα (www.ende.gr), χαιρετισμούς θα κάνουν ο Νίκος Παρασκευόπουλος, Υπουργός Δικαιοσύνης, η Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η Αναστασία Γιογλή, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.
Οι εργασίες του συνεδρίου έχουν ως εξής:
10:50-11:10 Στέφανος Σταύρος, Ανώτερος Νομικός Σύμβουλος του Ειδικού Εκπροσώπου για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες του ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Το Συμβούλιο της Ευρώπης – η Ελλάδα και το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό
11:10–11:30 Στέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτής, Μπορεί να υπάρχει Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη;
12:00–12:20 Ευδοκία Πούλου, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών αποσπασθείσα στο γραφείο S.I.RΕ.N.E, Σύμβαση SCHENGEN – Είσοδος υπηκόων τρίτων χωρών με βάση τον Κώδικα συνόρων της SCHENGEN
12:20–12:40 Χρήστος Τσιτσιμπίκος, Αστυνομικός υποδιευθυντής
γραφείου S.I.RΕ.N.E, Τμήμα S.I.RΕ.N.E., Επιχειρησιακή Εφαρμογή Κεκτημένου SCHENGEN από πλευράς Ελληνικών Υπηρεσιών Επιβολής του Νόμου – Έκτακτα Μέτρα Ε.Ε. στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου των «Ξένων Μαχητών (Foreign Fighters)»

12:40–13:00 Βασιλική Πανταζή- Μυταρέλλη, Δικηγόρος, Η προστασία των προσφύγων κατά το διεθνές δίκαιο: μεταξύ εθνικής κυριαρχίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου