Ήπειρος

Σχέδιο για υποδομές στον καταυλισμό Κατσικά

Off

Χωρίς την ένταση της Πέμπτης κύλησε η χθεσινή ημέρα στον καταυλισμό προσφύγων στον Κατσικά, με τους εκατοντάδες πρόσφυγες να προσπαθούν να προφυλαχθούν από τον καυτό ήλιο και να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη υπομονή τις συνθήκες που παραμένουν το ίδιο κακές.
Ανεξάρτητα από τις αιτίες, τα γεγονότα της Πέμπτης έστειλαν πολλαπλά μηνύματα σε διάφορες κατευθύνσεις και μία από αυτές αναφέρεται στους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και στους υποκινητές των αντιδράσεών τους, ότι είναι άλλο η διεκδίκηση της επίλυσης των προβλημάτων και άλλο η πρόκληση νέων.
Η ένταση της Πέμπτης πάντως και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες οδήγησαν σύμφωνα με πληροφορίες εκτός καταυλισμού τουλάχιστον πέντε οικογένειες με συνολικό αριθμό μελών 40 και πλέον άτομα, που έφυγαν από τον Κατσικά και βρήκαν στέγη σε ξενοδοχεία της πόλης.
Από χθες βρίσκονται στα Ιωάννινα και εκπρόσωποι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που αναμένεται να εγκατασταθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στον Κατσικά ενώ ήδη έχουν δημοσιευθεί ανακοινώσεις για την πρόσληψη προσωπικού.
Από χθες ξεκίνησε και η σίτιση των προσφύγων από τον ανάδοχο της σχετικής διαδικασίας, κάτι που ισχύει και για τα Δολιανά.
Στην περιοχή του Κατσικά βρέθηκαν χθες υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Ηπείρου που μαζί με τον Δήμο Ιωαννιτών και την ΔΕΥΑΙ ανέλαβαν την υλοποίηση των έργων για το αποχετευτικό.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι σε ένα ή ενάμιση μήνα οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και προβλέπεται η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης 1500 μέτρων, αντλιοστασίου που πιθανότατα θα λειτουργήσει εντός του καταυλισμού και τριών ξεχωριστών συγκροτημάτων με χώρους υγιεινής.
Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία ενός συγκροτήματος αθλητικών εγκαταστάσεων.

Παρέμβαση του 
Δικηγορικού Συλλόγου
Με επίσημο έγγραφό του στο μεταξύ προς τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων ζητά να συμμετέχει στο εξής στο Τοπικό Συντονιστικό Όργανο. Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Αναστασία Γιογλή τα προβλήματα στον Κατσικά δεν αφορούν μόνο τους πρόσφυγες αλλά το σύνολο των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας.
«Έχουμε χρέος να σταθούμε σοβαρά απέναντι στο πρόβλημα και να αμβλύνουμε τις εντάσεις που έχουν σχέση με την κοινωνία και τους πολίτες. Σε κανέναν δεν αρέσει η εικόνα της κλειστής Εγνατίας. Από την άλλη οφείλουμε να ασχοληθούμε με τις ελλείψεις στην οργάνωση του καταυλισμού, με τις απάνθρωπες συνθήκες, με το ποιος ενημερώνει τους πρόσφυγες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη χώρα που τους φιλοξενεί.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δίνει μάχη για να έχουν οι πρόσφυγες το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, στην υγεία και την παιδεία. Τα προβλήματά τους είναι συνυφασμένα με την πόλη γιατί εάν οξυνθούν αυτά τα προβλήματα, θα μεταφερθούν το ίδιο οξυμένα στην πόλη. Η πολιτεία είναι εκείνη που οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της ως εγγυήτρια και να μην επαφίεται στις εθελοντικές ομάδες και στους πολίτες», σημείωσε η κα Γιογλή.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου