Ήπειρος

Καταδίκη της κατάληψης του Δημαρχείου

Off

Τα γεγονότα της Πέμπτης γύρω από τους πρόσφυγες, κυριάρχησαν όπως ήταν φυσικό στην έναρξη της συζήτησης χτες το μεσημέρι στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε σε συνέχεια της συνεδρίασης της Τετάρτης.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στα Γιάννενα με αποκορύφωμα την κατάληψη του Δημαρχείου, είχε προχωρήσει σε γραπτή δήλωση που διαβάστηκε στην οποία αναφέρει:
 «Με θλίβει βαθύτατα η κατάσταση μιας συνολικής απαξίωσης που επικρατεί σήμερα.  Οι λαθεμένες  επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τον καταυλισμό προσφύγων στον Κατσικά και η έλλειψη συντονισμού, οδηγεί  σε κρίσιμες καταστάσεις.Ο Δήμος Ιωαννιτών, οι φορείς και πρώτα και πάνω απ’ όλα η τοπική κοινωνία, ρημαγμένη και η ίδια από την κρίση, έδωσε ψυχή και βοήθεια στους ρημαγμένους από τον πόλεμο συνανθρώπους μας, που βρέθηκαν στην πόλη μας.
Πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αφήνονται να γίνουν έρμαια χειραγώγησης και να τους οδηγούνε σε ενέργειες που δεν είναι προς το συμφέρον τους».
Ειδικά για την κατάληψη του δημαρχείου την Πέμπτη το μεσημέρι, σημειώνει:
«Αντικειμενικά η διαχείριση του προσφυγικού είναι μια δύσκολη υπόθεση, σε όλες τις πτυχές της.  Αναρωτιέμαι, όμως,  ποιο θεσμικό πλαίσιο προστατεύει σήμερα το σύμβολο της δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση, το Δημαρχείο της πόλης,  το οποίο καταλαμβάνεται ανά πάσα στιγμή. Αναρωτιέμαι ποιος θεσμός ενεργοποιείται και τι χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί, έτσι ώστε: 
-να προστατεύσει έναν δημοκρατικά εκλεγμένο Δήμαρχο για  να ενεργεί ελεύθερα, να εκφράζεται ελεύθερα, 
-να προστατεύσει τη σωματική ακεραιότητα ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου και Αντιδημάρχου. 
Αναρωτιέμαι τελικά ποιος είναι «Αλληλέγγυος» και ποιος δεν είναι και σε ποιον θα πρέπει να το αποδείξει». «Ας αναλάβουμε όλοι τις θεσμικές μας ευθύνες, πριν να είναι αργά» καταλήγει.
Από την πλευρά της η παράταξη της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Νίκο Γκόντα, Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία, στη δική της ανακοίνωση καταδικάζει «απερίφραστα την κατάληψη του Δημαρχείου.
«Η ανεμπόδιστη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της πόλης και του κυρίαρχου οργάνου της, του Δημοτικού Συμβουλίου,  αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση  της πολιτείας.  Ασχέτως με τις όποιες μικρές ή μεγάλες διαφωνίες των δημοτικών παρατάξεων, έχουμε χρέος όλοι μας  να  διατηρήσουμε ένα επίπεδο πολιτικής ευπρέπειας και δημοκρατικής αντιπαράθεσης, προστατεύοντας τον ίδιο τον θεσμό της αυτοδιοίκησης. Τέτοιου είδους συμπεριφορές βίας, βλάπτουν τα συμφέροντα των ίδιων των προσφύγων και ακόμη εγκυμονούν κινδύνους αντιπαράθεσης με την κοινωνία, η οποία επιδεικνύει αυθόρμητη και πηγαία αλληλεγγύη, στην τραγική μοίρα των ανθρώπων, που ο πόλεμος στην πατρίδα τους  τούς  εξανάγκασε,  άθελά τους, να βρεθούν στην χώρα μας και στην περιοχή μας».    

 

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου