Ήπειρος

Πρεσβευτές του λαϊκού πολιτισμού

Off

Πρεσβευτές του λαϊκού πολιτισμού και των παραδοσιακών χορών της ευρύτερης περιοχής της Ζίτσας έγιναν οι φοιτητές της χορευτικής ομάδας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  «Οι παραδοσιακοί χοροί είναι συνυφασμένοι με το δημοτικό τραγούδι, τα ήθη και τα έθιμα και γενικότερα τη λαϊκή παράδοση της κάθε περιοχής και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας που  πρέπει να το  διατηρήσουμε και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος,  απευθυνόμενος στου φοιτητές της χορευτικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που συμμετείχαν στο Βιωματικό Σεμινάριο παραδοσιακού χορού που διοργάνωσε, στην Ζίτσα το Σάββατο η Διεύθυνση Πανεπιστημιακού Αθλητισμού.   Τους κάλεσε μάλιστα να γίνουν πρεσβευτές του λαϊκού πολιτισμού και των παραδοσιακών χορών της Ζίτσας και  της ευρύτερης περιοχής στον τόπο καταγωγής τους καθώς στο σεμινάριο συμμετείχαν φοιτητές από όλη τη χώρα. 
Στο σεμινάριο από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής παρευρέθηκαν επίσης  οι αντιδήμαρχοι Αλκιβιάδης Βότσικας και Στέφανος Μιχάλης και ο Πρόεδρος της Α΄Βάθμιας Σχολικής επιτροπής Περικλής Γρίβας. 
Στα πλαίσια του σεμιναρίου οι φοιτητές συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη της χορευτικής ομάδας Αναστασία Φυλακτακίδου επισκέφθηκαν το πρωί του Σαββάτου το Θεογέφυρο,  τη Μονή Πατέρων, και τη Μονή προφήτου Ηλία και οινοποιεία της περιοχής.
Το απόγευμα στο Πνευματικό κέντρο της Ζίτσας ο χοροδιδάσκαλος Βασίλης Ράπτης παρουσίασε στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής  μέσα από τη μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς της. Παράλληλα μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Νούσια δίδαξαν χορούς και τραγούδια της Ζίτσας και της ευρύτερης περιοχής. Τέλος η χοροδιδάσκαλος Σταυρούλα Ράρρα παρουσίασε επίσημες και παραδοσιακές φορεσιές που φορούσαν οι γυναίκες της περιοχής από τις αρχές έως τα μέσα  του 19ου αιώνα. Ουσιαστική σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν και η συμβολή των γυναικών του Συλλόγου Ζίτσας που συμμετείχαν ενεργά με τραγούδι και χορό καθώς και των Προέδρων της Τοπικής Κοινότητας Περικλή Νούλη και του ΚΑΠΗ Αποστόλη Φωτίου.

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου