Επικαιρότητα

Προσεγγίζοντας το προσφυγικό ζήτημα

Off

Ένα ουσιαστικό βήμα προς μία ολοκληρωμένη προσέγγιση του προσφυγικού μέσα από τη θεσμική και νομική του πλευρά αποτέλεσε το συνέδριο που έγινε στα Γιάννενα το Σάββατο από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και είχε ως θέμα: «Μεταναστευτικό – Προσφυγικό: Ευρωπαϊκό πρόβλημα ή αφορμή για επανακαθορισμό της σχέσης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών; Νομική διάσταση στην εσωτερική νομοθεσία».
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώ η έναρξη του συνεδρίου στην κατάμεστη αίθουσα έγινε από την Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Στους χαιρετισμούς διαβάστηκε μήνυμα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ενώ χαιρέτισαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και η Αναστασία Γιογλή, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν με ομιλίες από τον Στέφανο Σταύρο, Ανώτερο Νομικό Σύμβουλο του Ειδικού Εκπροσώπου για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες του ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης (Το Συμβούλιο της Ευρώπης – η Ελλάδα και το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό) και τον Στέλιο Κούλογλου, Ευρωβουλευτή (Μπορεί να υπάρχει Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη;) και ακολούθησαν οι ομιλίες ως εξής: Ευδοκία Πούλου, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών αποσπασθείσα στο γραφείο S.I.RΕ.N.E, Σύμβαση SCHENGEN – Είσοδος υπηκόων τρίτων χωρών με βάση τον Κώδικα συνόρων της SCHENGEN, Χρήστος Τσιτσιμπίκος, Αστυνομικός υποδιευθυντής γραφείου S.I.RΕ.N.E, Τμήμα S.I.RΕ.N.E., Επιχειρησιακή Εφαρμογή Κεκτημένου SCHENGEN από πλευράς ελληνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου – Έκτακτα Μέτρα Ε.Ε. στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου των «Ξένων Μαχητών (Foreign Fighters)» και Βασιλική Πανταζή- Μυταρέλλη, Δικηγόρος, Η προστασία των προσφύγων κατά το διεθνές δίκαιο: μεταξύ εθνικής κυριαρχίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο κ. Αβραμόπουλος στην ομιλία του έκανε μία εκτενή παρουσίαση στο έργο της Επιτροπής στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και στις αρχές που διέπουν την ευρωπαϊκή προσέγγιση που είναι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα τονίζοντας ότι δοκιμάζεται σε αυτούς τους καιρούς η μεταπολεμική αρχιτεκτονική, αλλά και το αξιακό σύστημα, το όραμα και η ιδέα της Ευρώπης. Χαρακτήρισε δε το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα διεθνές με παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς 50 εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε όλον τον κόσμο.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη θέση του για τον επανακαθορισμό της Συνθήκης του Δουβλίνου. Το κλειδί για να γίνει η πρόταση αυτή αποδεκτή, είναι η επιλογή της κατάλληλης πολιτικής και χρονικής συγκυρίας και η κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους όπως είπε.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ