Επικαιρότητα

Και ξαφνικά περιορισμοί στην αλιεία

Off

Αποσύρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και κατόπιν των έντονων αντιδράσεων ακόμη και από βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το άρθρο 43 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούσε στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Το συγκεκριμένο άρθρο όμως δεν είχε την παραμικρή σχέση με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αφού χωρίς κανείς να αντιληφθεί τη σκοπιμότητα, αφορούσε την άσκηση της ερασιτεχνικής αλιείας στη χώρα θέτοντας απαγορεύσεις και περιορισμούς που ουσιαστικά καθιστούν αδύνατη τη δραστηριότητα!
Αφού χρειάστηκαν λίγες ημέρες από την κατάθεση του νομοσχεδίου για να αντιληφθούν οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών και των κατά τόπους συλλόγων ερασιτεχνικής αλιείας τις δραματικές επιπτώσεις εφόσον ψηφιζόταν, κατόπιν των γενικευμένων αντιδράσεων το υπουργείο απέσυρε το συγκεκριμένο άρθρο.
Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα συνάντηση των μελών των δύο αθλητικών συλλόγων ερασιτεχνικής αλιείας, με τη συμμετοχή δεκάδων ερασιτεχνών ψαράδων τόσο στα θαλάσσια όσο και στα εσωτερικά ύδατα.
Σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Α.Σ. Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων Κ. Φρίγκας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Υποβρύχιου Κυνηγίου Σκίρων Βασίλης Σπηλιάς αναφέρθηκαν στις προβλέψεις που περιελάμβανε το άρθρο, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν προηγήθηκε η παραμικρή ενημέρωση και η παραμικρή διαβούλευση.
«Κανείς δεν μας ενημέρωσε για το ότι υπάρχει αυτή η πρόθεση του υπουργείου που ουσιαστικά οδηγεί σε απαγορεύσεις άλλων εποχών. Είναι αδιανόητο να απαγορεύουν την ερασιτεχνική αλιεία για όσους διαθέτουν σκάφη μεγαλύτερα των έξι μέτρων και των 120 ίππων, να θεσπίζουν υπερβολικά μεγάλο παράβολο και να υπάρχει η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού να αποφασίζει μόνος του, χωρίς διαβούλευση και χωρίς τεκμηρίωση, τι θα απαγορεύεται και που», τόνισε ο κ. Σπηλιάς.
Για ένα ζήτημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα και κατά συνέπεια και την οικονομική τους δραστηριότητα έκανε λόγο ο Κ. Φρίγκας.
«Θέλουμε να ληφθούν υπόψιν οι προτάσεις των φορέων, το τι ισχύει σε αντίστοιχα κράτη, να δίνονται άδειες ερασιτεχνικής αλιείας για όλα τα θαλάσσια συστήματα και να υπάρχει πρόβλεψη για τη διάθεση χρημάτων για την αστυνόμευση, να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την επαγγελματική αλιεία που ισχύει από το 1972, να ιδρυθούν λιμενικά γραφεία σε λίμνες αστικών περιοχών, όπως η Παμβώτιδα και να ρυθμιστούν μία σειρά θεμάτων που αφορούν τα μέλη των αθλητικών σωματείων.
Η αλιεία και το κυνήγι είναι δραστηριότητες με σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα από την πολιτεία», τόνισε ο κ. Φρίγκας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου