Πολιτισμός

Για «Μπίζνες» στο «Καμπέρειο» ως την Κυριακή

Off

Η ερασιτεχνική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων κάνει «Μπίζνες» στο θέατρο «Καμπέρειο» κάθε βράδυ στις 9.15’. Πρόκειται για μια παράσταση που ετοιμάστηκε από εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους των σεμιναρίων που υλοποίησε το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων τη φετινή θεατρική περίοδο και είναι κωμωδία που βασίζεται στο «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη. Θα παιχτεί από την Τετάρτη 4 έως την Κυριακή 8 Μαΐου και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 
Οι συντελεστές είναι οι: Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Αθανασίου, διανομή: Φώντας: Βάιος Πανουργιάς, Κόλιας: Γιώργος Γώγος, Βίντεο- μουσική: Αχιλλέας Κάπης, αφίσα: Δημήτρης Μυσιρλής, φωτογραφίες: Γιώτα Παναγή.
Στο σημείωμά του σκηνοθέτη Β. Αθανασίου αναφέρεται: 
Το μονόπρακτο «Το τάβλι» γράφτηκε το 1972 για το θέατρο Κουν. Στο κείμενο οι ήρωες σχεδιάζουν το αδιανόητο για την εποχή εκείνη «να φέρουν νέγρους στην Ελλάδα να δουλεύουν γι’ αυτούς». Έχουν μοναδική τους έννοια την εξεύρεση χρημάτων, χωρίς κόπο, χωρίς δισταγμούς, με οποιοδήποτε κόστος.
Στην ελεύθερη απόδοση του κειμένου τους δύο νεοέλληνες, περιθωριακούς τύπους για το 1972, τους αναγνωρίζουμε ως τους «αεριτζήδες» της τελευταίας δεκαετίας που έχουν πάντα ένα καλό σχέδιο για μια μεγάλη «μπίζνα», ζουν το κλίμα της περιόδου της «ευημερίας» της χώρας,  αναζητούν να υπάρξουν ως «μεγάλοι» στην κοινωνία και είναι έτοιμοι για κάθε εκβιασμό προκειμένου να βρουν το κεφάλαιο για τη δουλειά.
Την πενταετία 2005-2010 βλέπουμε «το σχέδιο» να εξελίσσεται  στην χώρα μας. 
Το φαινόμενο να έρχονται οργανωμένα αλλοδαποί εργάτες γης και να εργάζονται σε άθλιες συνθήκες για πολύ λίγα χρήματα σε θερμοκήπια και άλλες γεωργικές εργασίες παίρνει διαστάσεις. 
Ο Δημήτρης Κεχαΐδης το 1972 ίσως δεν φαντάζονταν ότι κάποιοι μετά από 40 χρόνια  θα έβαζαν σε εφαρμογή το «απίθανο» σχέδιο του. 
Αποδεικνύεται για ακόμη φορά πως τίποτε μπροστά στα χρήματα δεν είναι αδύνατο. 
Οι χαρακτήρες κινούνται ανάμεσα στη λογική και το παράλογο με κωμική και συνάμα τραγική διάθεση. 

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου