Ήπειρος

Αυξημένη εγρήγορση και επιφυλακή

Off

Τα βρέφη και τα παιδιά και οι συνεπιβάτες στο λεωφορείο με το οποίο έφτασαν στο Τσεπέλοβο από την Ειδομένη, οι 28 πρόσφυγες, είναι η πρώτη ομάδα – στόχος των υπηρεσιών υγείας της περιοχής, για τον έλεγχο πιθανού νέου κρούσματος φυματίωσης. 
Ο εντοπισμός του πρώτου ασθενούς, που διακομίστηκε στο ΠΠΓΝΙ, όπου και νοσηλεύεται και στη συνέχεια η επιβεβαίωση, ότι έχει νοσήσει η σύζυγός του, αλλά και τα τέσσερα από τα πέντε τους παιδιά εμφανίζουν ισχυρές ενδείξεις για κάτι αντίστοιχο, έχουν σημάνει συναγερμό στις τοπικές αρχές, και χθες, κλιμάκιο αποτελούμενο από εξειδικευμένους ιατρούς από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Ηπείρου και το ΠΠΓΝΙ, βρέθηκαν στο Τσεπέλοβο προκειμένου να κάνουν τις πρώτες εξετάσεις στα άτομα αυτά. Επί του παρόντος, όπως τόνισε ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας Ηπείρου Ι. Νικόπουλος δεν υπάρχει ανησυχία, αλλά αυξημένη εγρήγορση και επιφυλακή.
«Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει και άλλο κρούσμα σε αυτούς με τους οποίους συνταξίδευε η οικογένεια από την Ειδομένη, θα χρειαστεί να ανοίξουμε και άλλο τη «βεντάλια» του ελέγχου. Εάν ο έλεγχος είναι αρνητικός, τότε θα έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου να κινηθούμε για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων», τόνισε ο κ. Νικόπουλος.
Ο κ. Νικόπουλος, αλλά και ο οπλίτης ιατρός που διαμένει στη Μαθητική Εστία Τσεπελόβου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με όλους τους πρόσφυγες που διαμένουν εκεί, προκειμένου να σχηματίσουν καλύτερη εικόνα και για το ενδεχόμενο επαφής με την οικογένεια που νοσηλεύεται, αλλά και αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα «κρυφά» ή μη δηλωθέντα κρούσματα αυτής ή κάποιας άλλης νόσου.
«Δεν έχουμε τέτοιες αναφορές ούτε και ενδείξεις και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Στο Τσεπέλοβο άλλωστε λειτουργεί μάλλον το καλύτερο Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ήπειρο, με συνθήκες που σχεδόν είναι ιδανικές».

Μεγάλο διάστημα χωρίς αγωγή
Το ζευγάρι των προσφύγων που πάσχει από φυματίωση και τα πέντε τους παιδιά νοσηλεύονται στην Πνευμονολογική Κλινική του ΠΠΓΝΙ, όπου και ακολουθούν την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή. Το πρόβλημα πάντως δημιουργήθηκε λόγω του ότι ο ενήλικος προφανώς λόγω δυσπιστίας δεν ανέφερε στις υγειονομικές αρχές της χώρας το πρόβλημα που είχε, πιστεύοντας, ότι θα είχε και στην Ελλάδα ανάλογα κακή αντιμετώπιση με αυτήν που είχε στην Τουρκία.
«Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι περιπλανώνται για σχεδόν δυόμιση χρόνια, και σε κάποιες χώρες δεν τους χορήγησαν ούτε καν τη στοιχειώδη ιατρική φροντίδα, λέγοντάς τους ότι επειδή είναι παράνομοι μετανάστες, δεν τη δικαιούνται», ανέφερε ο κ. Νικόπουλος.

Ανησυχία για τον Κατσικά
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τέλος, ο κ. Νικόπουλος παραδέχθηκε πως ανησυχία υπάρχει για τον καταυλισμό του Κατσικά λόγω της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών υγιεινής.
«Δημιουργήθηκε μία δομή φιλοξενίας και στέγασης προσφύγων εκ του μηδενός, χωρίς καμία υποδομή, στην ύπαιθρο, όπου οι άνθρωποι είναι περισσότερο ευάλωτοι και επιβαρύνονται από διάφορα νοσήματα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενδείξεις για φυματίωση ή για κάτι άλλο, όμως μας προβληματίζει το αύριο, ειδικά όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες», ανέφερε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου