Τελευταία Νέα

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 01:12
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Μαΐου 2016
Εκδηλώσεις

Ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό

Off

Το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του Π.Τ. Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Ιωαννίνων και την ΑΣΠΑΙΤΕ διοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα με θέμα Σχολικός Εκφοβισμός-Σχολική Διαμεσολάβηση την Πέμπτη 12 Μαΐου και ώρα 18.00-21.30. 
Ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια. Η λέξη bullying έχει μπει στην καθημερινή φρασεολογία και χρησιμοποιείται με μεγάλη ευκολία. Ωστόσο, ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) αποτελεί μια μορφή σχολικής βίας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στη συζήτηση για τον εν λόγω φαινόμενο παρατηρούνται μια σειρά από ασάφειες και συγχύσεις, γεγονός που επιτείνει την όλη κατάσταση αντί να τη διαφωτίζει. Οι γονείς μπροστά σε όλα αυτά, αγωνιούν για τα παιδιά τους και, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν ξέρουν τι να κάνουν. Από την άλλη, οι εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι με ένα σύνθετο φαινόμενο, για το οποίο δεν είναι επαρκώς καταρτισμένοι. Οι παραδοσιακές τιμωρητικές πρακτικές αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού και της σχολικής βίας, όπου οι μαθητές μαθαίνουν μέσα από τον πόνο, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές και είναι, παιδαγωγικά, απαράδεκτες. Η αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού προϋποθέτει ειρηνικές πρακτικές, όπως η σχολική διαμεσολάβηση, η οποία βασίζεται στο σεβασμό, την ισότητα και την εμπιστοσύνη και αποσκοπεί στην επανόρθωση της βλάβης και την ένταξη των μαθητών στη σχολική κοινότητα, χωρίς να στιγματίζονται. 
Σκοπός της Ημερίδας είναι να συμβάλλει αφενός στην οριοθέτηση του σχολικού εκφοβισμού και τις δυνατότητες αντιμετώπισής του και αφετέρου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενός γόνιμου διαλόγου μέσα σε επιστημονικό πλαίσιο. Για το λόγο αυτό, στην Ημερίδα θα μιλήσουν καταξιωμένοι ειδικοί επιστήμονες: Γιάννης Πανούσης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάσω Αρτινοπούλου Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Στράτος Γεωργούλας Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και Παναγιώτης Δέγλερης, Νομικός-Διδάσκων στο ΕΑΠ. Οι διακεκριμένοι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Κωνσταντίνου και Ελένη Σιάνου-Κύργιου παρεμβαίνουν και συντονίζουν τη συζήτηση, για την οποία έχει προβλεφθεί επαρκής χρόνος. Ακόμη, στο πλαίσιο της Ημερίδας θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια, των οποίων την επιστημονική εποπτεία έχουν οι Επίκ. Καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρος Θάνος και Χαρίλαος Ζάραγκας. 
Κατά την προσέλευση των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί Διαδραστικό Θέατρο με φοιτητές του Π.Τ. Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μαθητές του 5ου Βαλάνειου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μαρμάρων, το οποίο επιμελήθηκαν οι Πέτρος Χριστακόπουλος και Χρήστος Χρήστου, από το Θέατρο Έκφραση. Κατά τη διάρκεια του coffee break θα παίξει η μουσική μπάντα jazz 3rd Floor Quarter. 
Πληροφορίες για την ημερίδα υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://dssd. ecedu.uoi.gr και στο τηλ. 26510 05738.

 

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ