Πολιτισμός

Η γυναίκα στους αιώνες του μύθου

Off

Η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια Κατερίνη Λιάμπη προσκαλεί στη διάλεξη του συγγραφέα Μιχάλη Σπέγγου,  ο οποίος θα ομιλήσει με θέμα: «Η γυναίκα στους αιώνες του μύθου» την Πέμπτη, 12 Μαΐου στις 19:00,  στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Για τη «Γυναίκα στους αιώνες του μύθου» γράφει ο συγγραφέας:
Για πολλούς ο 20ος αιώνας είναι ο αιώνας που ο άνθρωπος ανακαλύπτει τη ‘γυναίκα’.  Τουλάχιστον στο δυτικό λεγόμενο κόσμο, η κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση της γυναίκας κάνει άλματα προόδου και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι συλλογικά σε αυτούς τους τομείς είναι σαν η γυναίκα να βγαίνει απ’ το σκοτάδι στο φως
Αν είναι έτσι, και φαίνεται να είναι, μιας και οτιδήποτε γεννιέται μοιραία θα μεγαλώσει, τότε ο 21ος αιώνας, ο αιώνας που διανύουμε, είναι σίγουρα ο αιώνας των γυναικών.
Αυτά σε κοινωνικό-πολιτικό επίπεδο.  Γιατί η γυναίκα ήταν παρούσα σε όλες τις φάσεις της ανθρώπινης πνευματικής δημιουργίας. Λιγότερο ως δημιουργός – εξ αιτίας βεβαίως των κοινωνικών συνθηκών που αναφέραμε – και περισσότερο ως μούσα, ως κινητήριος δύναμη.  Μια δύναμη όμως συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη της τέχνης.  Εκ των ουκ άνευ, για να δανειστώ έναν πολιτικό όρο ή πιο απλά  nowomannoart, για να παραφράσω τους στίχους του BobMarley, όχι γυναίκα, όχι τέχνη.
Η γυναίκα στην τέχνη, η γυναίκα ως δημιουργός, αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα προς μελέτη.  Και δεν μιλώ βέβαια για, απλώς, μια καταγραφή και ανάλυση, αλλά επιστημονική διερεύνηση, ως προς  την όποια επίδραση μπορεί να έχουν οι κοινωνικές συνθήκες στις ιδεολογικές παραστάσεις, άρα στην κοσμοαντίληψη της γυναίκας και πώς αυτά μετουσιώθηκαν στο έργο της. 
Εδώ όμως θα κάνω μια αναφορά στη γυναίκα ως μούσα, ως μύθο, ως πρόζα κι ως θέατρο.  Θα μπορούσα να μιλήσω κι ως ποίημα κι ως τραγούδι, αλλά μιας και ο ίδιος πρόζα και θέατρο γράφω, αλλά και ο χρόνος είναι περιορισμένος, θα περιοριστώ στα πρώτα δυο. Αποφάσισα να δανειστώ αντιπροσώπους  απ’ την παγκόσμια λογοτεχνία. Έξι μυθικές ηρωίδες.  Αντιγόνη του Σοφοκλή.  Λαίδη Μάκβεθ του Σαίξπηρ.  Άννα Καρένινα του Τολστόι.  Φραγκογιαννού του Παπαδιαμάντη.  Λολίτα του Ναμπόκοφ και ΜπλάνςΝτυμπουά του ΤένεσηΓουίλι

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου