Πολιτισμός

Μία Νόννα επί σκηνής

Off

Το Καλλιτεχνικό εργαστήρι «Επί Σκηνής» του Δήμου Ζίτσας, παρουσιάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή, 12 και 13 Μαΐου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το θεατρικό έργο του Ρομπέρτο Κόσσα «Λα Νόννα» σε σκηνοθεσία του Νίκου Σφαιρόπουλου.
Το έργο «Λα Νόννα» που γράφτηκε το 1977, 13 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του Ρομπέρτο Κόσσα στο χώρο του θεάτρου, σημειώνει ένα νέο σταθμό, που τον χαρακτηρίζει η κυριαρχία του γκροτέσκο, δηλαδή η παραμόρφωση και η συστηματική υπερβολή των δραματικών στοιχείων,  καθώς και το ανακάτεμα του τραγικού με το κωμικό. 
Η εκατόχρονη βουλιμική γιαγιά, που καταβροχθίζει ό,τι φαγώσιμο βρει μπροστά της, καταπιέζει και καταστρέφει την οικογένειά της, υλικά και ηθικά. Η καταστροφή από ένα σημείο και μετά αποκτά ιλιγγιώδεις ρυθμούς, για να καταλήξει μέσα από ένα παιχνίδι αλληλοσπαραγμού, κάτω από τους ήχους του τάγκο, στην ολοκληρωτική της εξόντωση. ‘Όλες  οι προσπάθειες για να σταματήσει η βουλιμία της, ακόμα και οι απόπειρες κατά της ίδιας της ζωής της αποτυγχάνουν παταγωδώς. 
Ωστόσο η Νόννα δεν έχει και  μεγάλη σχέση με τον παραδοσιακό δράκο. Η αρπακτικότητά της, ο εγωισμός της και η ιδιοτροπία της δικαιολογούνται  ή μετριάζονται, κατά κάποιο τρόπο από τη γεροντική της τρέλα.
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στη διάρκεια μιας από τις πιο αιματοβαμμένες δικτατορίες της Αργεντινής και γι’ αυτό μπορεί να θεωρηθεί και σαν μια παραβολή της στρατιωτικής εξουσίας, παντοδύναμης και άπληστης, που όχι μόνο καταπίεσε και δολοφόνησε, μα οδήγησε στη λιμοκτονία την πλειοψηφία του λαού της Αργεντινής.
Η Νόννα γενικά μπορεί να θεωρηθεί σύμβολο της εξουσίας, της οποιασδήποτε εξουσίας που καταπιέζει, βασανίζει, καταβροχθίζει και εξοντώνει τελικά τον άνθρωπο. 
Οι συντελεστές είναι οι: Σκηνοθεσία – Διασκευή: Νίκος Σφαιρόπουλος, Σκηνικά: Γιάννης Γιώτης – Γιάννης Τζόκας, Κοστούμια: Λίζα Μπιντέβη, Μουσική Σύνθεση: Μενέλαος Συκοβέλης (σολίστ : Φένια  Τσαρλιλή (πιάνο), Νίκος Κυπριώτης (τρομπέτα, φλικόρνο), Χορογραφίες: Στέφανος Γεωργούλης – Έλενα Ζώη (Σχολή χορού Γιάννας Νέσση), Αφίσα: Γιάννης Τζόκας – Μενέλαος Συκοβέλης, Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Μπραούση, Τεχνικοί σκηνής: Σπύρος Γκρέμος, Σταύρος Γεωλδάσης
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) : Μαρία Βασιλείου, Έρη Λαμπριανίδη, Παναγιώτης Σιώνης, Πόπη Κοτζαμάνη, Χριστίνα Μαϊδάτση – Γιώτα Μπραούση, Νίκος Τζίμας, Γιάννης Βούλγαρης.
Γενική είσοδος 5 ευρώ. Σε κάθε παράσταση θα διατεθούν 50 εισιτήρια σε άνεργους με την επίδειξη κάρτας ανεργίας. Επίσης ο Δήμος Ζίτσας και η Θεατρική Ομάδα «Επί Σκηνής», με την υποστήριξη του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος» διέθεσαν δωρεάν εισιτήρια σε άνεργους του Δήμου Ζίτσας, στο ΚΕΘΕΑ και στο Σύλλογο ΑΜΕΑ Ν. Ιωαννίνων.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου