Ήπειρος

Συνεργασία από τα κάτω που στέλνει μήνυμα

Off

Κοντά έρχονται δήμαρχοι και περιφερειάρχες της χώρας αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν από κοινού προβλήματα της Αυτοδιοίκησης σε μία συνεργασία που σαφώς στέλνει τα δικά της μηνύματα στην Πολιτεία.
Τα πεδία της συνεργασίας μεταξύ ΚΕΔΕ και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, προσδιορίστηκαν ομόφωνα χτες στην κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων.
Το κεντρικό μήνυμα της συνεργασίας όπως ανακοινώθηκε είναι: «Δήμοι και Περιφέρειες δε θα δεχθούν αλλαγές που ανατρέπουν λυμένα ζητήματα αν πρώτα δεν έχουν διατυπώσει τις θέσεις τους οι δύο θεσμοί». 
Το βλέμμα τους δηλαδή στρέφεται προς την Πολιτεία με πολλά ανοιχτά θέματα ανάμεσα για συζήτηση.
Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΕΤΑΑ, και στην οποία συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός κατέθεσαν συγκεκριμένα Κείμενα Προτάσεων, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου για τη συνεργασία των δύο θεσμών. Επίσης συμφωνήθηκε να συσταθεί μια κοινή επιτροπή η οποία θα ενδυναμώσει τη συνεργασία των δύο θεσμών.
Ο Γ. Πατούλης πρότεινε τη συνεργασία των δύο πλευρών προκειμένου να πραγματοποιηθεί κοινό συνέδριο του Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοίκησης: «μπορεί να διοργανωθεί ένα κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ και να εγκριθεί μια κοινή πρόταση των δυο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να διευρυνθεί ο ρόλος των Δήμων και των Περιφερειών στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, στην ανάπτυξη της χώρας και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός τόνισε ότι μπήκαν οι βάσεις συνεργασίας και ουσιαστικής δουλειάς των Δήμων και των Περιφερειών. «Βάζουμε τις βάσεις  συνεργασίας, συνέργειας, αλήθειας, ουσίας και κυριολεξίας για να διαχυθούν τα αποτελέσματα σε κάθε ελληνική οικογένεια. Θέτουμε τις βάσεις ενός εθνικού αυτοδιοικητικού στρατηγικού σχεδιασμού  χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς με υπερκομματικό πατριωτισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μιας χώρας που υποφέρει. Οι Περιφέρειες αποδείξαμε στην πράξη ότι ξέρουμε να συνεργαζόμαστε και τα αποτελέσματα είναι απτά, ορατά και μετρήσιμα.
Μέσα από τα έργα υποδομών, σχολείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού και προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας με ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων συνεχίζουμε, ευελπιστούμε, αισιοδοξούμε και φιλοδοξούμε στη συνένωση όλων των δυνάμεων προς όφελος κάθε ελληνικής οικογένειας».
Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Γ. Πατούλης,  δήμοι και περιφέρειες μπορούν να προχωρήσουν στη σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας «ο οποίος θα συνδιαμορφωθεί και θα διασφαλίζει την ισότιμη συνεργασία των δύο φορέων πάνω σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Κώδικας αυτός θα είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας που θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα το κύρος του θεσμού προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε: «Είναι μια ξεχωριστή ημέρα σήμερα,  είναι η αρχή για να δούμε κάτι καλύτερο στην Αυτοδιοίκηση. Δήμοι και Περιφέρειες είμαστε ισότιμοι συνεργάτες οι οποίοι μπορούμε από κοινού να δουλέψουμε για να πάψει να είναι η Αυτοδιοίκηση ο φτωχός συγγενής. Μπορούμε να υπερασπιστούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της και να διεκδικήσουμε το ρόλο που έχει κατακτήσει η Αυτοδιοίκηση στις άλλες χώρες της Ευρώπης».
Δήμοι και Περιφέρειες ζητούν να προχωρήσουν τα θέματα που είναι ανοιχτά για την τοπική αυτοδιοίκηση και να λαμβάνεται υπόψιν σε κάθε πρωτοβουλία της πολιτείας η άποψή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης έθεσε το θέμα της Μονάδας Αστικών Αποβλήτων της Ηπείρου η οποία έχει ολοκληρώσει το σύνολο των διαδικασιών για την υλοποίησή της αλλά περιμένει ακόμη τις πρωτοβουλίες του κράτους για να προχωρήσει.Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

 

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ