Ήπειρος

Καθημερινές οι προσφορές στο Κοινωνικό Φαρμακείο

Off

Συνηθισμένη – δυστυχώς – πρακτική των τελευταίων μηνών είναι η παραπομπή ασθενών ακόμη και από πολύ σοβαρές ασθένειες, στο κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου, προκειμένου να παραλάβουν από εκεί φάρμακα για την αγωγή τους, τα οποία δε διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία.
Η καταγγελία που έγινε στις αρχές της εβδομάδας από συγγενή καρκινοπαθούς που παραπέμφθηκε από το ΠΠΓΝΙ στο Κοινωνικό Φαρμακεία για αντικαρκινικά φάρμακα όχι μόνο επιβεβαιώνεται από τον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ Φ. Τσουμάνη, αλλά αποτελεί ένα από τα πολλά αντίστοιχα περιστατικά των τελευταίων μηνών.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο δεν καλύπτει απλώς ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών αλλά και την ανεπάρκεια της ίδιας της πολιτείας που έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο λειτουργίας στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιρετικά χρονοβόρο στο διαδικαστικό επίπεδο για τις προμήθειες των φαρμάκων.
Σε συνδυασμό μάλιστα με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία η κατάσταση γίνεται πολύ δυσκολότερη, για χιλιάδες ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φ. Τσουμάνης τόνισε ότι το Κοινωνικό Φαρμακείο του ΟΚΠΑΠΑ είναι ίσως το καλύτερα οργανωμένο φαρμακείο των Ιωαννίνων χάρη στις προσφορές που γίνονται καθημερινά από πολίτες και συλλογικούς φορείς.
«Δεν είναι η πρώτη φορά και είμαι σίγουρος ότι δεν θα είναι η τελευταία που χορηγούμε τέτοια φάρμακα σε ασθενείς. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που απευθύνονται σε μας για τα φάρμακα και άλλες που ενισχύουμε τα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν αντίστοιχες ανάγκες. Μας ικανοποιεί γιατί επιβεβαιώνει τον ρόλο και την σωστή λειτουργία του φαρμακείου, από την άλλη όμως δεν είναι μία κανονική διαδικασία, αφού αναδεικνύει την ανεπάρκεια της πολιτείας», σημείωσε ο κ. Τσουμάνης.

Ανοίγει το ΚΕΠ Υγείας
Τη Δευτέρα στο μεταξύ ανοίγει τις πύλες του το Κέντρο Πρόληψης Υγείας, μία νέα δομή του ΟΚΠΑΠΑ που θα λειτουργεί στην οδό Αβέρωφ 6, καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.
Στόχος του ΚΕΠ είναι να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού σε θέματα υγείας και παράλληλα να ενημερώνει τους πολίτες για θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας.
Οι πολίτες που θα απευθύνονται το ΚΕΠ Υγείας θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να προσανατολιστούν για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών, για τις δυνατότητες πρόσβασης σε δομές υγείας, ενώ θα παρέχει και υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης.
Στο πλαίσιο λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας περιλαμβάνεται και η προσέγγιση του ασυμπτωματικού πληθυσμού προκειμένου να ακολουθήσουν προγράμματα πρόληψης που προτείνει ο ΠΟΥ.
Πρόκειται για τον προσυμπτωματικό έλεγχο επτά σοβαρών νοσημάτων, όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και το μελάνωμα.

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου