Επικαιρότητα

Η Ελλάδα, ιδανική για όσους αγαπούν τη θάλασσα

Off

Για μία ακόμα χρονιά, οι θάλασσες της Ελλάδας αποδεικνύονται καθαρές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, το 97,2% των σημείων κολύμβησης που ελέγχθηκαν στη χώρα μας ήταν εξαιρετικής ποιότητας. 
Παράλληλα η χώρα μας κατέλαβε την 3η θέση παγκοσμίως στις «Γαλάζιες Σημαίες», με 430 ακτές και 9 μαρίνες για το 2016.
Στην Ελλάδα το 2015 ελέγχθηκαν 1.542 σημεία κολύμβησης (θάλασσες, λίμνες, ποτάμια), εκ των οποίων τα 1.499 ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Ακόμα 7 σημεία χαρακτηρίστηκαν «επαρκούς ποιότητας» και κανένα κακής ποιότητας. Το 2,2% (34 σημεία) δεν αξιολόγηθηκε, είτε λόγω μικρού αριθμού δειγμάτων, ή αλλαγών στο καθεστώς της περιοχής όπου βρίσκονται. 
Συνολικά για την Ευρώπη: 
· Πάνω από το 90 % των περιοχών κολύμβησης σε οκτώ κράτη μέλη διέθετε ύδατα εξαιρετικής ποιότητας το 2015: Λουξεμβούργο (το σύνολο των 11 δηλωθέντων περιοχών υδάτων κολύμβησης), Κύπρος (99,1 % των περιοχών υδάτων κολύμβησης), Μάλτα (97,7 %), Ελλάδα (97,2 %), Κροατία (94,2 %), Ιταλία (90,6 %), Γερμανία (90,3 %) και Αυστρία (90,2 %).
· Σε ολόκληρη την Ευρώπη, μόνο 385 περιοχές κολύμβησης κρίθηκε ότι έχουν ανεπαρκή ποιότητα υδάτων κολύμβησης το 2015. Το ποσοστό των περιοχών υδάτων κολύμβησης που χαρακτηρίστηκαν «ανεπαρκείς» μειώθηκε σε 1,6 % το 2015 από 1,9 % το 2014.
· Τα υψηλότερα ποσοστά των περιοχών κολύμβησης με ανεπαρκή ποιότητα υδάτων εντοπίζονται στην Ιταλία (95 περιοχές, 1,7 %), στη Γαλλία (95 περιοχές, 2,8 %) και την Ισπανία (58 περιοχές, 2,6 %).
· Το ποσοστό των υδάτων κολύμβησης με εξαιρετική ποιότητα αυξήθηκε από 78 % το 2011 σε 84 % το 2015.

Γαλάζιες σημαίες
Ανακοινώθηκαν επίσης οι ακτές που βραβεύονται με τη «Γαλάζια Σημαία», έναν συνδυασμό ποιοτικών κριτηρίων και υποδομών εξυπηρέτησης λουομένων. 
Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.462 ακτές, 660 μαρίνες και 21 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
Με 430 βραβευμένες ακτές, όπως είπαμε η Ελλάδα το 2016 διατήρησε την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 52 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής.
Η επίσημη τελετής ανακοίνωσης βράβευσης ακτών και μαρίνων των 50 χωρών του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» έγινε στην Χαλκιδική με την συμμετοχή εκπροσώπων του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE).
Πρόκειται για ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα αφού, μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» γινόταν κάθε χρονιά με ανακοίνωση από την έδρα του FEE στην Δανία.
Στην Ήπειρο γαλάζια σημαία έχουν οι εξής παραλίες:
Στην Πρέβεζα, στον Δήμο Πρέβεζας: Κυανή, Μονολίθι, Τσούκες, Πλατάνια, Μέγα Άμμος. Δήμος Πάργας: Λούτσα, Βάλτος 
Στη Θεσπρωτία: Δήμος Ηγουμενίτσας, Δρέπανο, Μέγα Άμμος.

Ικανοποίηση
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος με αφορμή τη βράβευση, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:  «Με χαρά πληροφορήθηκα ότι οι παραλίες του Δρεπάνου και της Μέγα Άμμου βραβεύθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά, με γαλάζιες σημαίες. 
Ο Δήμος διαθέτει μερικές από τις καλύτερες παραλίες της χώρας μας τόσο από άποψη ομορφιάς τοπίου όσο και ποιότητας υδάτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θέλω να τονίσω ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε σε κάθε παραλία του Δήμου μας να κυματίζει γαλάζια σημαία».

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου