Επικαιρότητα

Σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων

Off

Την υποχρέωση εκπόνησης ενός σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων και πώς αυτή θα επιτευχθεί στα στενά όρια του δήμου, αναλαμβάνει ο δήμος Ιωαννιτών με την υπογραφή του στην Ευρωπαϊκή Χάρτα. 
Το μήνυμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Καμπέρειο ήταν η ανάγκη της ανάδειξης της ισοτιμίας των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής και η εφαρμογή της στην πράξη. 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του δήμου Ιωαννιτών και κατά τη διάρκειά της η δη. Σύμβουλος Παρασκευή Τσίλη, παρέδωσε στην πρόεδρο της Δημ.  Επιτροπής Ισότητας, Αρετή Τασούλα, την Ευρωπαϊκή Χάρτα την οποία έχει συνυπογράψει ο δήμος Ιωαννιτών. Η κα Τσίλη αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει να υλοποιήσει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας ευχόμενη «καλή δύναμη», ενώ η κα Τασούλα παρουσίασε τους βασικούς άξονες της Ευρωπαϊκής Χάρτας, που υιοθετεί ο δήμος Ιωαννιτών, τονίζοντας πως «βασικός στόχος της επιτροπής είναι η επίτευξη της οικογενειακής και κοινωνικής συνοχής».  
Η Ευρωπαϊκή Χάρτα εκπονήθηκε από το Συμβούλιο των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης σε συνεργασία με πολλούς εταίρους. Απευθύνεται στις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ευρώπης, οι οποίες με την υπογραφή της αναλαμβάνουν δημόσια επίσημη δέσμευση για την προώθηση της αρχής της Ισότητας των Φύλων, ενώ αναλαμβάνουν  να υλοποιήσουν, εντός της επικράτειάς τους, τις δεσμεύσεις που διατυπώνονται στη Χάρτα. 
«Ως Δημοτική Αρχή έχουμε τη βούληση να προωθήσουμε τέτοιες πολιτικές. Τόσο στην κατάρτιση τους, όσο και στην υλοποίηση τους, πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του δήμου μας, η οποία ήδη αναπτύσσει αξιομνημόνευτη δραστηριότητα από την πρώτη μέρα της σύστασης της. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά και διάθεση να τον διανύσουμε», τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας. 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε επίσης η εκπρόσωπος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Ηπείρου, Γιούλη Μητροκώστα.
Για την ισότητα των φύλων μίλησαν η κα Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και η κα Ζέφη Δημαδάμα, Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Η κα Κούβελα τόνισε πως η ισότητα των φύλων δεν είναι θέμα νομικής κατοχύρωσης αλλά εφαρμογής στην πράξη κι όπως σημείωσε «τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες και κυρίως οι γυναίκες». Από την πλευρά της η κα Δημαδάμα τόνισε πως σε αυτό το ζήτημα «είναι σημαντική η ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει την αμεσότητα της επαφής με τους πολίτες».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την θεατρική ομάδα «Βορείως» του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, που παρουσίασε το έργο «Εν βρασμώ ψυχής» των Ράιας Μουζενίδου – Λευτέρη Παπαδόπουλου, σε σκηνοθεσία του Δημάρχου, Γιάννη Σεντελέ. Ένα έργο που όπως εξήγησε στη σύντομη παρουσίαση του ο κ. Σεντελές, βασίζεται στην αληθινή ιστορία της κεντρικής ηρωίδας, που η ζωή της καθορίστηκε από την παρουσία των ανδρών, κάτι που η ίδια επέτρεψε να συμβεί. 
Η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού καθώς υπήρξε μεγάλη προσέλευση, ενώ συμμετείχαν σε αυτή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδήμαρχοι και πολλοί δημοτικοί Σύμβουλοι. 

 

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου