Επικαιρότητα

Σειρά αντιπαράθεσης παίρνει… το εισόδημα

Off

Ένα νέο κύκλο πολιτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης και φορέων της αυτοδιοίκησης άνοιξε η χθεσινή ανακοίνωση της διευρυμένης πιλοτικής φάσης του προγράμματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 30 δήμους της χώρας.
Η επιλογή των δήμων πυροδοτεί ήδη μία σειρά αντιδράσεων και πανελλαδικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο αφού μόνον ο δήμος Αρταίων συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, όπως ακριβώς έγινε και με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας πριν από δύο μήνες.
Μία προφανής εξήγηση είναι αυτή που δίνει το υπουργείο Εργασίας που υλοποιεί και τα δύο προγράμματα και αναφέρεται στα κριτήρια υλοποίησης του προγράμματος που είναι ίδια με αυτά της Κοινωφελούς Εργασίας.
Ελήφθησαν δηλαδή υπόψιν πληθυσμιακά κριτήρια, οι δείκτες φτώχειας και τα ποσοστά ανεργίας, όπως ακριβώς προέκυψε και ο αλγόριθμος τον οποίο επικαλέστηκε η αρμόδια υπουργός κα Αντωνοπούλου, για την πιλοτική εφαρμογή του προηγούμενου προγράμματος.
Μία δεύτερη εξήγηση όμως στην οποία στέκονται όλο και περισσότεροι αυτοδιοικητικοί και στην Ήπειρο είναι αυτή των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, να ικανοποιήσει δημοτικές αρχές της αρεσκείας της ή δήμους από τους οποίους προέρχονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Η κριτική αυτή ασκήθηκε άλλωστε το τελευταίο δίμηνο για την Κοινωφελή Εργασία με ξεκάθαρες αιχμές προς την κυβερνητική εκπρόσωπο, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ κα Γεροβασίλη και εκφράστηκε δημοσίως και επωνύμως από τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων και από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου σε μία από τις συνεδριάσεις του.
Επίσης όμως είχαν εκδηλωθεί αντιδράσεις και από μικρότερους δήμους, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με την εσπευσμένη επίσκεψη της κας Αντωνοπούλου στα Ιωάννινα που έδωσε εξηγήσεις και δεσμεύθηκε για την εφαρμογή του προγράμματος σε όλους τους Δήμους σε επόμενη φάση.
Κάτι ανάλογο προβλέπεται και στο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο από την 1η Ιανουαρίου του ’17 θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, επομένως να συμπεριλάβει το σύνολο των δήμων. Βέβαια, για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξευρεθούν περίπου 900 εκ. ευρώ και η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, κάτι που σημαίνει νέες μειώσεις και περικοπές.

Η πρώτη αντίδραση
Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας με τους δήμους που είναι δικαιούχοι της πιλοτικής εφαρμογής εκδηλώθηκε η πρώτη αντίδραση, από το Δήμο Δωδώνης.
Σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή τονίζει πως το υπουργείο Εργασίας δεν εφαρμόζει την αρχή της ισότητας και της διαφάνειας στα προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ζητά την άμεση επανόρθωση με ένταξη όλων των δήμων στο πρόγραμμα.
«Σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε όπως προκύπτει μέσα από τα διαθέσιμα στοιχεία στο Νομό Ιωαννίνων καταγράφεται υψηλός αριθμός κατοίκων που έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα σε διάφορα κοινωνικά προγράμματα. 
Αυτό από μόνο του δείχνει ότι είναι παγιωμένη πλέον μία κατάσταση δύσκολη, με όλο και περισσότερα νοικοκυριά να οδηγούνται στην εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο Δήμος Δωδώνης δεν αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Άλλωστε ήταν ένας από τους πιο φτωχούς της Ηπείρου. Σήμερα αναμέναμε από το κεντρικό κράτος να σταθεί με αντικειμενικότητα και αξιοκρατία απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μην προχωρά σε έναν αυθαίρετο διαχωρισμό των δήμων. 
Εκτιμούμε όμως ότι ευθύνη του Υπουργείου είναι να εφαρμόζει ισότιμα και με διαφάνεια κάθε πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης και να μην διαχωρίζει τους εξαθλιωμένους Έλληνες σε πολίτες διαφόρων κατηγορίων. Ελπίζουμε και ζητούμε να υπάρξει άμεσα επανόρθωση με ένταξη όλων των δήμων στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Θεωρούμε δε ότι αυτό που επιβάλλεται σήμερα είναι καθολικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της φτώχειας, που θα λειτουργεί με ξεκάθαρα κριτήρια και πλήρη διαφάνεια κι όχι αποσπασματικές δράσεις οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν αποτελούν πραγματική βοήθεια για τον πολίτη παρά μόνο ταλαιπωρία», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου