Επικαιρότητα

Να αλλάξει η κατάσταση με το κάπνισμα

Off

Για την «παγκόσμια υποκρισία» και όχι για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, που έχει οριστεί η 31η Μαΐου, έκανε λόγο ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Γουδέβενος με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα αλλά και εκδήλωση που πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στο ΠΠΓΝΙ.
Ο κ. Γουδέβενος για μια ακόμη φορά όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, έκανε λόγο για μία παγκόσμια επιδημία, οι αντιδράσεις όμως των επίσημων φορέων και διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων είναι κατώτερες των περιστάσεων.
«Του χρόνου θα βρισκόμαστε πάλι εδώ, θα συζητάμε τα ίδια και χειρότερα και η κατάσταση δεν θα έχει αλλάξει», τόνισε χαρακτηριστικά για να απονείμει πάντως τα εύσημα στην κυβέρνηση για την απόφασή της να προχωρήσει στην αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και τον καπνό.
«Έχει αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί να αποδώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εκδήλωση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε  από τους τεταρτοετείς φοιτητές της Ιατρικής και εντάχθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της πρόληψης.

Ενημέρωση
Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία» πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος. Άνθρωποι της «Σχεδίας» μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στο κέντρο της πόλης και ενημέρωσαν για τους κινδύνους του καπνίσματος και για τα οφέλη από τη διακοπή του. 
Αλλά και ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ηπείρου μοίρασε ενημερωτικό υλικό. Όπως τονίστηκε σε δηλώσεις του από τον πνευμονολόγο κ. Ζώη, το κάπνισμα, είναι η πρώτη αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στον σύγχρονο κόσμο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από 6.000.000 άνθρωποι από τις συνέπειες του καπνίσματος.

Καμπάνια για τους νέους
Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της Δημόσιας Υγείας θα πάρει πρωτοβουλίες διυπουργικής συνεργασίας και συντονισμού για την αποτελεσματική εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Οι πολιτικές πρόληψης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του νέου μοντέλου οργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εφαρμογή του οποίου έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και υλοποιεί σταδιακά το Υπουργείο Υγείας σημειώνει και τονίζεται ότι «επεξεργαζόμαστε τη νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης του πληθυσμού στην οποία θα έχει υψηλή προτεραιότητα, η μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος μεταξύ των νέων ανθρώπων».
Το Υπουργείο Υγείας  αναγνωρίζει ότι «διαχρονικά οι προσπάθειες για αποτελεσματική και συνεπή αντικαπνιστική πολιτική δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία. Το συμπέρασμα από τις προηγούμενες εμπειρίες είναι ότι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα δεν επιδέχεται απλουστεύσεων αλλά απαιτεί πολυεπίπεδη συνεργασία και διαλειτουργικότητα κυβερνητικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων».
Σημειώνεται ακόμα ότι ενσωματώνεται η Ευρωπαϊκή οδηγία 2014/40/ΕΕ που αυστηροποιεί τον έλεγχο και την εποπτεία των καπνικών προϊόντων, εισάγει τις συνδυασμένες προειδοποιήσεις  για την υγεία των καπνιστών και εισάγει νέο σύστημα  ιχνηλασιμότητας και χαρακτηριστικών ασφάλειας των προϊόντων καπνού.
Υπογράφηκε επίσης και κυρώνεται το Πρωτόκολλο για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού του Παγκόσμιου  Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).
Το ποσοστό των καπνιστών στη χώρα μας παρά τη μείωση των τελευταίων ετών, με 40% στους άνδρες και 34% στις γυναίκες εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά υψηλό (μ.ο. 37%).
Παράλληλα, το παθητικό κάπνισμα αναγνωρίζεται ως ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας και με το υπουργείο να αποδέχεται ότι οφείλει να αξιοποιήσει όλα τα μέσα για την αποτελεσματική εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου