Επικαιρότητα

Και η λίμνη θέλει… το πλαίσιό της

Off

Η απουσία ενός σαφούς και σύγχρονου καθεστώτος που θα ρυθμίζει όλες τις δραστηριότητες στη λίμνη Παμβώτιδα, συμπεριλαμβανομένης και της ερασιτεχνικής και επαγγελματικής αλιείας, είναι ένα από τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν την Επιστημονική Επιτροπή, που αποφασίστηκε να συγκροτηθεί με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, του Δήμου, της Αποκεντρωμένης, του Πανεπιστημίου και του Φορέα Διαχείρισης. 
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Περιφέρεια Ηπείρου ανέδειξε μία από τις πολλές εκφάνσεις των προβλημάτων που αφορούν στην Παμβώτιδα, τα οποία όμως δεν έχουν απασχολήσει όσο θα έπρεπε τις αρμόδιες υπηρεσίες και την ίδια την Πολιτεία. 
Ένα τεράστιο κενό που πρέπει να καλυφθεί το συντομότερο σχετίζεται με τις κανονιστικές διατάξεις της αλιείας στη λίμνη. 
Η επαγγελματική αλιεία ασκείται ως νόμιμη δραστηριότητα που καθορίζεται όμως από το ΠΔ του 1971, σε ένα πλαίσιο που δεν απαντά στις σύγχρονες απαιτήσεις των ίδιων καταρχάς των επαγγελματιών αλιέων και φυσικά στις απαιτήσεις που ορίζονται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η λίμνη.
Το θέμα επανέφερε στη δημοσιότητα με χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Α.Σ Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων Κ. Φρίγκας, μιλώντας στο ITV, όπου είπε πως αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα η συγκρότηση μίας ενιαίας αρχής τήρησης της φύλαξης και επιτήρησης της Παμβώτιδας, στα πρότυπα του Λιμενικού Σταθμού που προβλεπόταν να λειτουργήσει, αλλά όμως δε λειτούργησε ποτέ.
Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίζονται και τα κενά στην επιτήρηση και φύλαξη της λίμνης, όπως και των άλλων ποτάμιων και λιμναίων οικοσυστημάτων της Ηπείρου, όπως έγινε και τη φετινή περίοδο απαγόρευσης της αλιείας που έληξε στις 30 Μαΐου.
Ο κ. Φρίγκας τόνισε, ότι ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων έχει υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση όλων των παραβατικών συμπεριφορών και την κάλυψη των κενών που της νομοθεσίας.
«Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με τη λαθραλιεία και το παράνομο εμπόριο των αλιευμάτων της λίμνης, από ξένους που έρχονται από όμορες χώρες και εκμεταλλεύονται την παντελή απουσία πλαισίου και ελέγχων. 
Έχουμε ήδη υποβάλλει σχετικές προτάσεις και το επόμενο διάστημα θα συμμετέχουμε κι εμείς σε τέτοιου είδους ελέγχους, μαζί με τις συναρμόδιες υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Φρίγκας.

Οι φετινοί έλεγχοι 
σε λίμνες – ποτάμια
Η φετινή περίοδος απαγόρευσης της αλιείας στην Παμβώτιδα κύλησε με λιγοστά προβλήματα με τον κ. Φρίγκα να εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι βοήθησαν και συνέδραμαν στους ελέγχους.
Ιδιαίτερη βαρύτητα εκτός από την Παμβώτιδα δόθηκε την περίοδο αυτή σε ελέγχους στα ποτάμια και σε άλλες λίμνες, όπως στη λίμνη πηγών Αώου, όπου έγινε επ’ αυτοφώρω σύλληψη δύο ατόμων που ψάρευαν με δίχτυα.
«Πάντα υπάρχουν βέβαια και οι εξυπνάκηδες παλικαράδες, όμως είναι ελάχιστοι και τους αντιμετωπίζουμε την αυστηρότητα που πρέπει», τόνισε ο κ. Φρίγκας, για να καταλήξει λέγοντας, ότι διαπιστώνεται μείωση των ειδών της ιχθυοπανίδας στα ποτάμια της Ηπείρου, όχι όμως μόνο εξαιτίας της λαθραλιείας.
«Ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση από αγνώστους και επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα παραγωγή, οι παράνομες απολήψεις και επιχωματώσεις», σημείωσε ο κ. Φρίγκας.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου