Επικαιρότητα

Από το Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο την ακρόπολη του Μεγάλου Γαρδικίου

Off

Το ενδιαφέρον 35 Ιταλών φοιτητών αρχαιολογίας και των καθηγητών τους προσέλκυσε ο αρχαιολογικός χώρος της ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου στο Δήμο Ζίτσας. 
Οι φοιτητές του Τμήματος αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Σαλέρνο της Ιταλίας στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου, μεταξύ αυτών και τον οχυρωμένο οικισμό –  ακρόπολη του Μεγάλου Γαρδικίου συνοδευόμενοι από τον προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κωνσταντίνο Σουέρεφ. 
Τους φοιτητές και τους καθηγητές τους, υποδέχθηκε στο χώρο ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζίτσας Στέφανος Μιχάλης και όλοι μαζί ξεναγήθηκαν από τον κ. Σουέρεφ στον οχυρωμένο οικισμό-ακρόπολη του Μεγάλου Γαρδικίου που έχει συνδεθεί με την πολεοδομική ανάπτυξη, τις αμυντικές πρακτικές και την αρχαία Πασσαρώνα, πρωτεύουσα του φυλετικού κράτους των Μολοσσών. Ανασκαφικές έρευνες στο χώρο πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1990 από την ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ωστόσο, η εξαιρετική σημασία του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος συνιστά σημείο αναφοράς για τις διαδικασίες συγκρότησης δομημένου χώρου και τις διαχρονικές επιλογές κατοίκησης και άμυνας της περιοχής, προκάλεσε την ανάγκη περαιτέρω έρευνας και διαμόρφωσης προϋποθέσεων για την πρόσβαση του κοινού. Έτσι το 2010 η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων  προχώρησε μέσω ΕΣΠΑ στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου  προστασίας-ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου το οποίο ολοκληρώθηκε και αναμένεται η παραχώρηση του  προς χρήση στο Δήμο Ζίτσας.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου