Επικαιρότητα

«Πράσινη» ψηφίδα προστασίας του λεκανοπεδίου

Off

Μία ψηφίδα στην κάλυψη με αποχετευτικό δίκτυο όλου του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων προστέθηκε χτες με τα εγκαίνια της αποχέτευσης Πεδινής. Καλύπτεται αφενός η ανάγκη για ποιότητας ζωής σε μία κοινότητα με μεγάλο πληθυσμό, αφετέρου συμβάλλει στην ολοκλήρωση της κάλυψης του οικιστικού ιστού με δίκτυο, αυξάνοντας την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά της λίμνης. Γιατί, μία πραγματική πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος ξεκινάει από τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι έξω από το αποχετευτικό δίκτυο.
Το Αποχετευτικό Δίκτυο  Ακαθάρτων Λυμάτων Πεδινής, εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, Θωμά Μπέγκα, ο οποίος άνοιξε συμβολικά το διακόπτη του αντλιοστασίου που συνδέει το δίκτυο με τη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού.
Πρόκειται -όπως υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος –  για «ένα έργο πολύ σημαντικό για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων», το κόστος του οποίου προσέγγισε τα 7 εκατ.  ευρώ και το οποίο μπορεί να  εξυπηρετήσει περίπου 6.000 κατοίκους, δηλαδή να δεχθεί περίπου 2.000 νέες συνδέσεις. 
Ήδη η ΔΕΥΑΙ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των συνδέσεων εδώ και ένα δεκαήμερο,  αποστέλλοντας τις σχετικές προσκλήσεις στους κατοίκους και  παρέχοντας κίνητρα και μεγάλες εκπτώσεις σε όσους ανταποκρίνονται άμεσα. 
Ο κ. Μπέγκας μνημόνευσε στις δηλώσεις του όλους τους προκατόχους του που συνεισέφεραν στην πορεία του έργου, λέγοντας: «Σήμερα, έχω τη χαρά ως Δήμαρχος να εγκαινιάζω αυτό το έργο και θεωρώ υποχρέωση μου να μνημονεύσω τους προκατόχους μου που προσπάθησαν για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα». Αναφέρθηκε επίσης στις Δημοτικές αρχές του Δημήτρη Νάστου και Αχιλλέα Σίντου του παλιού Δήμου Μπιζανίου, οι οποίες ξεκίνησαν την προσπάθεια για την προώθηση του έργου και προχώρησαν τις μελέτες ενώ τόνισε πως ήταν ένα έργο που έθεσε στις άμεσες προτεραιότητες η Δημοτική Αρχή Φίλιππα Φίλιου, εκπονήθηκε η μελέτη από το Δήμο και τη  ΔΕΥΑΙ και το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Μάιο του 2011, για να πάρει στη συνέχεια τη σκυτάλη η σημερινή Δημοτική Αρχή.
«Πριν από ένα μήνα ολοκληρώθηκε με την τελική σύνδεση η αποχέτευση της Πεδινής και εδώ και δέκα μέρες έχει ξεκινήσει η διαδικασία των συνδέσεων», είπε ο Δήμαρχος κι ανέφερε πως χρειάστηκε η ΔΕΥΑΙ να συνεισφέρει από δικούς της πόρους περίπου μισό εκατ.  ευρώ, για να γίνουν τα φρεάτια σύνδεσης ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το έργο, καθώς αυτά δεν ήταν επιλέξιμη δαπάνη στο ΕΣΠΑ.
Καταλήγοντας ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στη ΔΕΥΑΙ, λέγοντας πως:  «Η ΔΕΥΑΙ είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το Δήμο Ιωαννιτών. Πρέπει να επανακτήσει το κύρος και την αυτοπεποίθηση της. Η ΔΕΥΑΙ πρέπει να «αγαπηθεί» από την κοινωνία γιατί το έργο που έχει προσφέρει στο Δήμο Ιωαννιτών είναι σπουδαιότατο. Σε αυτή τη λογική ως Δημοτική Αρχή δουλεύουμε με σχέδιο και μαζί με τους εργαζόμενους, για την εξυγίανση της ΔΕΥΑΙ και τη νέα της εικόνα». 
Ο πρώην Δήμαρχος Μπιζανίου και σημερινός Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών, Δημήτρης Νάστος, τόνισε σε δηλώσεις του πως «είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδίδουμε σήμερα στους πολίτες ένα έργο πολύ μεγάλης σημασίας για την Πεδινή και το Λεκανοπέδιο συνολικά. Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο».

Εκπτώσεις στη σύνδεση
Όπως είπε ο κ. Νάστος ο Δήμος και η ΔΕΥΑΙ θα διευκολύνουν τους κατοίκους για να μην ταλαιπωρηθούν  στη διαδικασία των συνδέσεων και γι’ αυτό από τη Δευτέρα 13 Ιουνίου θα βρίσκεται καθημερινά στο παλιό Δημαρχείο της Πεδινής μηχανικός, ο οποίος θα τους βοηθάει στην υπόθεση της αίτησης σύνδεσης. 
Τόσο ο κ. Νάστος, όσο και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Μάκης Χρυσοστόμου, κάλεσαν τους κατοίκους της Πεδινής να προχωρήσουν γρήγορα στην υποβολή των αιτήσεων σύνδεσης με το δίκτυο. Μάλιστα ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΙ, τονίζοντας  τα κίνητρα που παρέχει για τη σύνδεση και τις εκπτώσεις που φθάνουν μέχρι και το 40%. 
«Σήμερα η σύνδεση χρεώνεται 10 ευρώ ανά τ.μ. από τη ΔΕΥΑΙ. Όμως όποιος πολίτης καταθέσει εντός τριμήνου τον φάκελο έχει έκπτωση 20% κι αν πληρώσει εγκαίρως το τέλος σύνδεσης έχει επιπλέον 20% έκπτωση. Δηλαδή σε αυτόν τον πολίτη η τελική τιμή ανά τ.μ. καταλήγει σε 6,4 ευρώ. Γι’ αυτό προτρέπω τους συμπολίτες μας να έρθουν γρήγορα στη ΔΕΥΑΙ για να κερδίσουν τελικά ένα χαμηλό τιμολόγιο», είπε ο Αντιπρόεδρος της επιχείρησης. 

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου