Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 03:04
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Ιουνίου 2016
Επικαιρότητα

Σκληρή κόντρα για τις απευθείας αναθέσεις

Off

Την τακτική του «σκληρού ροκ» απέναντι στην περιφερειακή αρχή και τον Αλ. Καχριμάνη αποφάσισε να υιοθετήσει η μείζονα αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για να λάβει όμως σκληρή απάντηση από τον Περιφερειάρχη.
Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η Ήπειρος Ανατροπής σε συνέντευξη τύπου των στελεχών της εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην περιφερειακή αρχή για την τακτική που ακολουθεί στις απευθείας αναθέσεις, παράλληλα όμως και για τον τρόπο λειτουργίας των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας.
Ο κύριος όγκος της παρέμβασης της παράταξης επικεντρώθηκε στις απευθείας αναθέσεις με τον περιφερειακό σύμβουλο Β. Τσίκαρη να κάνει λόγο για μια συνεχιζόμενη προκλητική τακτική από τον κ. Καχριμάνη, που αντιβαίνει τα συμφέροντα της Ηπείρου και των πολιτών.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ζήτησε από το σύνολο των τοπικών φορέων, πρωτίστως από τους βουλευτές της Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης και της κας Γεροβασίλη να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες στη Βουλή προκειμένου να ελεγχθεί ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης των απευθείας αναθέσεων, ενώ κάλεσε και τη δικαιοσύνη να παρέμβει για να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.
«Από 1/1/16 ως σήμερα η Περιφερειακή Αρχή έχει μοιράσει 1.460.258 ευρώ σε 66 έργα με απευθείας ανάθεση. Χαρακτηριστικά, μόνο στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής μοιράστηκε σε 28 απευθείας αναθέσεις το ποσό των 612.500 ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι τεράστια και η διαχείριση τους με αυτό τον τρόπο προκλητική για τον Έλληνα φορολογούμενο που σηκώνει ένα τεράστιο βάρος της κρίσης που περνά η χώρα. Η διαχείριση αυτή είναι επίσης προκλητική γιατί μέσα από την κατάτμηση αυτή στερείται η περιοχή από την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στο βωμό οικοδόμησης ενός πελατειακού μηχανισμού που θα εξασφαλίσει την παραμονή της Περιφερειακής Αρχής στο τιμόνι της Περιφέρειας», ανέφερε ο κ. Τσίκαρης, που στάθηκε σε ένα χαρακτηριστικό, όπως είπε παράδειγμα το οποίο αναφέρεται σε τρεις απευθείας αναθέσεις στο ΤΕΠ Φιλιατών, στον ίδιο ανάδοχο μέσα σε λίγους μόλις μήνες.
«Καλούμε την αποκεντρωμένη Διοίκηση να πάρει δημόσια θέση για τη νομιμότητα διαχείρισης του ΠΔΕ από την Περιφερειακή Αρχή και για τη νομιμότητα κατάτμησης των έργων, με δεδομένο ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είναι επείγοντα, ώστε να δικαιολογούν την απευθείας ανάθεση και παραδόξως έχουν σχεδόν όλα τον ίδιο προϋπολογισμό που αγγίζει το ανώτατο επιτρεπτό όριο για απευθείας αναθέσεις (24.600 ευρώ). 
Καλούμε τη δικαιοσύνη να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον από τέτοιες πρακτικές. Ως παράταξη δηλώνουμε ότι θα αναλάβουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες ώστε να μπει ένα τέλος σ’ αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Περιφ. Σύμβουλος Σπύρος Πάικας που αναφέρθηκε στις προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας με άλλους δημόσιους φορείς οι οποίες εγκρίνονται από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και δεν συζητούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Δείξαμε κατανόηση και δεν επιλέξαμε τη στείρα αντιπαράθεση. Έχουν όμως όλα τα θέματα τα όριά τους. Το ίδιο και οι απευθείας αναθέσεις και οι εξυπηρετήσεις. Παρότι το επισημάναμε συνεχίζουν αυτήν την πελατειακή τακτική», σημείωσε ο κ. Πάικας.
Ο κ. Μπασιούκας αναφέρθηκε στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας, ξεκινώντας από το Περιφερειακό Συμβούλιο που δεν συζητά όπως είπε θέματα που σχετίζονται με την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου.
«Μια ματιά στη συχνότητα συνεδρίασης και στα θέματα που απασχολούν το Περιφερειακό Συμβούλιο αρκεί για να πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι η απαξίωση έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που προσβάλει όχι μόνο τους περιφερειακούς συμβούλους, αλλά το σύνολο των Ηπειρωτών. Η Ήπειρος δεν μπορεί να έχει καμιά τύχη και προοπτική ανάπτυξης με μια τέτοια λειτουργία Περιφερειακού Συμβουλίου. Καίρια ζητήματα που αφορούν τον τόπο και θα έπρεπε το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει και σε πολλές περιπτώσεις να ομοφωνήσει γιατί αφορούν την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, δυστυχώς δεν εισάγονται για συζήτηση», ανέφερε ο κ. Μπασιούκας.
Τέλος, η περιφ. σύμβουλος Τζένη Ταπρατζή στάθηκε στην ανύπαρκτη ενημέρωση της αντιπολίτευσης για μια σειρά ζητημάτων, για τα οποία αποφασίζει μόνη της η Περιφερειακή Αρχή.
«Πληροφορηθήκαμε από ανακοινώσεις και τον τύπο ότι υπάλληλοι της Περιφέρειας και δύο δήμαρχοι από την Άρτα πραγματοποίησαν επίσκεψη στα πλαίσια επαφών και συνεργασιών, στο Βελιγράδι, χωρίς κανείς από την παράταξή μας να έχει ενημερωθεί. Οι συνεργασίες είναι σημαντικές, όμως δεν είναι σωστή τακτική να μην ενημερώνονται οι παρατάξεις», σημείωσε η κα Ταπρατζή.

Η απάντηση Καχριμάνη
Οι επικρίσεις που δέχθηκε η Περιφερειακή Αρχή δεν έμειναν αναπάντηντες αφού με την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην πολιτική της ίσης αντιμετώπισης των Δήμων και των φορέων από την Περιφερειακή Αρχή, τονίζοντας αρχικά ότι τέτοιου είδους ζητήματα μπορούν και πρέπει να τίθενται στο συμβούλιο.
«Δεν αρνηθήκαμε σε κανένα να θέσει τα θέματα που θέλει. Δεν διαχωρίσαμε κανέναν. Αγωνιζόμαστε ώστε ο τόπος να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Για αυτό ασχολούμαστε και με θέματα που δεν  είναι της αρμοδιότητάς μας. Σε κάποιους δήμους δεν θα μπορούσαν να γίνουν έργα, αν δεν γινόταν προγραμματικές συμβάσεις.  Χάρη στη συνεργασία για μεγάλο διάστημα με το Πανεπιστήμιο καταφέραμε να βρεθεί λύση για την Αρχιτεκτονική Σχολή».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις εργασίες που ανέλαβε η Περιφέρεια για την αποκατάσταση της λειτουργίας των ΤΟΕΒ, σε έργα του ΠΕΑΚΙ και άλλα, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στο ΤΕΠ Φιλιατών: «Το έργο τελείωσε από το 2011. Όμως, έγιναν βανδαλισμοί και σήμερα ο εργολάβος είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Τι έπρεπε να πούμε; Ότι το έργο είναι του Υπουργείου και να μην ασχοληθούμε; Απαιτούνταν ειδικές εργασίες. Το κάναμε με  την ευθύνη που μας ανέθεσε  ο Ηπειρωτικός λαός για να παραδοθεί σήμερα».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου