Επικαιρότητα, Χωρίς κατηγορία

Κεντρικός συντονισμός για τις ΜΚΟ

Off

Μπορεί να χρειάστηκε να περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα όπου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως οι ΜΚΟ και άλλες εθελοντικές οργανώσεις λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, ωστόσο έστω και με καθυστέρηση η πολιτεία φαίνεται πως ανταποκρίθηκε στην καθολική αναγκαιότητα για έναν συντονισμό της δράσης τους.
Έτσι, με εντολή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει δοθεί η σχετική αρμοδιότητα της καταγραφής και του συντονισμού των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα Κέντρα Προσφύγων, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Η Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτ. Μακεδονίας είναι αυτή που έχει αναλάβει την ευθύνη για την καταγραφή και στον συντονισμό των ΜΚΟ στην Ήπειρο με ιδιαίτερη βαρύτητα να δίνεται στο Κέντρο του Κατσικά.
Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλης Μιχελάκης η διαδικασία εξελίσσεται ικανοποιητικά, κάτι που επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ημέρες και από εκπρόσωπο της Ε.Ε. που βρίσκεται στην περιοχή για τον έλεγχο της διαδικασίας. 
Ουσιαστικά πάντως στην περιοχή των Ιωαννίνων μόνον η ΜΚΟ Oxfam δραστηριοποιείται με την αναγνώριση της Ε.Ε. και των οργάνων της ενώ όλες οι υπόλοιπες λειτουργούν ως εθελοντικές ομάδες.
Για τις ομάδες αυτές όπως τόνισε ο κ. Μιχελάκης ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο για να λογίζονται ως επισκέπτες στα Κέντρα Προσφύγων.
«Την ευθύνη για τη λειτουργία των Κέντρων την έχει ο στρατός και σε περίπτωση που αδυνατεί, αναπληρώνεται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Οι ΜΚΟ ελέγχονται ως προς τη λειτουργία τους και δίνουν λόγο στο τοπικό συντονιστικό, χωρίς να λειτουργούν ανεξέλεγκτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου