Επικαιρότητα

Ανησυχία για πλήγμα στην αγελαδοτροφία

Off

Έκδηλη και δικαιολογημένη είναι η ανησυχία και εγρήγορση των αγελαδοτρόφων και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου με αφορμή την έξαρση της οζώδους δερματίτιδας, που πλήττει ήδη τα κοπάδια βοοειδών στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και εδώ και λίγες ημέρες στην Κεντρική Μακεδονία.
Τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά και γίνονται ακόμη περισσότερο εάν αντιληφθεί κάποιος ότι δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για τον τρόπο μετάδοσης της ασθένειας, αλλά παράλληλα και ο εμβολιασμός των ζώων προκειμένου να αποφευχθεί η θανάτωσή τους είναι μια διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει μετά από έναν περίπου μήνα.
Στο πλαίσιο της πρόληψης και της ενημέρωσης των αγελαδοτρόφων πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου στην οποία συμμετείχαν στελέχη των κτηνιατρικών υπηρεσιών, μέλη συνεταιρισμών, εκπρόσωποι δήμων και άλλοι.
Ο Αλ. Καχριμάνης ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους για την κατάσταση που διαμορφώνεται και την αναγκαιότητα να γίνει ο εμβολιασμός των ζώων στην Ήπειρο.
«Ο εμβολιασμός- όπως εξήγησε μετά το πέρας της συνάντησης-  θα γίνει για τρεις συνεχόμενες χρονιές για να σώσουμε το ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή μας  (το οποίο υπολογίζεται τουλάχιστον σε 70.000 βοοειδή). Έγινε μια συζήτηση επί όλων των θεμάτων. Υπάρχει ένα θέμα με τις παγίδες, που πρέπει τα ζώα να μπαίνουν, ώστε να μπορούν να γίνονται τα εμβόλια. Θεωρώ πως αν συνεργαστούμε όλοι μαζί θα πάμε καλά».
Ως προς το κόστος ο Περιφερειάρχης είπε ότι το μέγιστο που θα πρέπει να καταβάλλει ο κάθε παραγωγός είναι δύο ευρώ ανά ζώο, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια σκοπεύει να διαθέσει ένα ποσό "σαν μαξιλάρι σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε".  
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει μια ακόμη σύσκεψη με τους Δημάρχους της Ηπείρου για το συντονισμό και των δικών τους ενεργειών απέναντι στην οζώδη δερματίτιδα. «Είχαμε καλέσει όλους τους Δημάρχους της Ηπείρου, μας ήρθαν λίγοι. Ίσως δεν κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Οι αγελαδοτρόφοι ήταν σχεδόν στο σύνολό τους».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου