Επικαιρότητα

Πώς θα γίνει «ορατό» το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου

Off

Στο να αντιληφθούν όλοι όσοι έχουν ρόλο και λόγο τις ωφέλειες που μπορεί να προκύψουν για το σύνολο της περιοχής, μέσα από την ανάδειξη και προβολή του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου, βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας για μία από τις σημαντικότερες πτυχές της ανάδειξης του γεωφυσικού περιβάλλοντος.  
Το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου μπορεί να φέρει την πιστοποίηση της αναγνώρισης από το παγκόσμιο δίκτυο, ωστόσο αυτή είναι μια δυναμική διαδικασία, που εξελίσσεται συνεχώς και απαιτεί συνέργειες, δράσεις σε διάφορα επίπεδα και φυσικά την ανάλογη προβολή στην παγκόσμια κοινότητα.
Οι μετέπειτα αναγκαίες δράσεις, που υποχρεωτικά περνούν μέσα από τις συνέργειες των τοπικών φορέων βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στα Ιωάννινα, παρουσία της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κας Τζιτζικώστα, αλλά και του Νικόλαου Ζούρου, προέδρου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.
Ο κ. Ζούρος τόνισε πως το μεγαλύτερο στοίχημα για την τοπική κοινωνία και την ανάδειξη της σπουδαιότητας του Γεωπάρκου είναι να αντιληφθεί ο ξένος επισκέπτης πολύ πριν έρθει στην περιοχή, τι περιλαμβάνει το Γεωπάρκο, ποιες δυνατότητες έχει να το επισκεφθεί και τι υποχρεώσεις έχει ο ίδιος.
Το Γεωπάρκο απέκτησε πριν από λίγους μήνες την σχετική πιστοποίηση και αναγνώριση, όμως το επόμενο διάστημα καλείται να βελτιώσει αδυναμίες που έχουν επισημανθεί, προκειμένου να αποκτήσει μία νέα πιστοποίηση, τετραετούς διάρκειας από την αρμόδια επιτροπή επαναξιολόγησης.
«Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να γίνει ορατό το Γεωπάρκο, επομένως αναγνωρίσιμο στους ξένους επισκέπτες. Τα οφέλη είναι τεράστια και αποδεικνύεται αυτό από το ότι σε περιοχές που έχουν στα όριά τους ένα Γεωπάρκο δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των επισκεπτών.
Η διαχείριση βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των τοπικών φορέων που καλούνται να συνεργαστούν, όπως έχουν κάνει μέχρι σήμερα.
Από την λειτουργία του Γεωπάρκου ως ένα αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο μέλος του παγκόσμιου δικτύου μπορούν να ωφεληθούν όλοι στην τοπική κοινωνία, το σύνολο της περιοχής, αλλά και η χώρα», σημείωσε ο κ. Ζούρος.

Οι τοποθετήσεις
Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO κα Τζιτζικώστα και ακολούθησε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συλλογική προσπάθεια των τελευταίων ετών για την αναγνώριση του Γεωπάρκου.
Νωρίτερα, στα πολλαπλά οφέλη από την λειτουργία του Γεωπάρκου για τις τοπικές κοινωνίες του Ζαγορίου και της Κόνιτσας στάθηκαν ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου και ο αντιδήμαρχος Κόνιτσας Γεώργιος Καλλιντέρης.
Εκ μέρους του ΙΓΜΕ Ηπείρου ο Ευάγγελος Νικολάου έκανε μία μικρή αναδρομή στην δεκαετή προσπάθεια του ΙΓΜΕ, της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. και των τοπικών φορέων για την αναγνώριση του Γεωπάρκου, ενώ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου Γ. Μαλλίνης τόνισε ότι το Γεωπάρκο προσθέτει στη διεθνή προβολή και αναγνώριση της περιοχής.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ