Επικαιρότητα

Προοπτική αναστήλωσης για τη Μονή Διχουνίου

Off

Το πρώτο φως μετά από πολλά χρόνια απραξίας, με ευθύνη όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, για την προοπτική αναστήλωσης ενός σημαντικού μνημείου της προεπαναστατικής περιόδου, άναψε το Σάββατο, με την επίσκεψη κλιμακίου από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
Ο λόγος για την ιστορική Ιερά Μονή Διχουνίου στο Δήμο Ζίτσας, από τις ελάχιστες στο σύνολο των δεκάδων μνημειακών μοναστηριακών συγκροτημάτων της Ηπείρου, που δεν έτυχαν σχεδόν καμίας συντήρησης και προστασίας τα τελευταία χρόνια.
Αντιθέτως μέσα από το πρόγραμμα LEADER στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας δρομολογήθηκαν κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες περισσότερο ζημίωσαν και επιβάρυναν την κατάσταση της Μονής και λιγότερο βοήθησαν στην στερέωση και διατήρηση της Μονής.
Τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται σε εκκρεμότητα η μελέτη στερέωσης τουλάχιστον για τον Ιερό Ναό που παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές και κινδυνεύει με κατάρρευση. Μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, στο πλαίσιο αντίστοιχων δράσεων που έγιναν και για άλλα μνημεία τα τελευταία χρόνια μπορεί να δώσει λύσεις και ένας τέτοιος δρόμος διάσωσης άνοιξε το Σάββατο όπου κλιμάκιο μηχανικών του ΕΜΠ, συνοδευόμενο από τον δήμαρχο Μιχ. Πλιάκο επισκέφθηκε την Ιερά Μονή.
Ο δήμαρχος Ζίτσας σε δηλώσεις του στάθηκε στην αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων καθώς το μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι έστω και με καθυστέρηση θα δρομολογηθούν παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στο τελικό, θετικό αποτέλεσμα.
«Θέλω να πιστεύω, ότι η επίσκεψη και η ενασχόληση του ΕΜΠ θα αποτελέσει ένα λιθαράκι για να φτάσουμε στο τέρμα αφού το μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση και ειδικά το καθολικό που πρέπει να στερεωθεί το συντομότερο. Οι ζημιές είναι μεγάλες και λόγω της φθοράς του χρόνου αλλά και εξαιτίας άστοχων παρεμβάσεων τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Πλιάκος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου