Επικαιρότητα

Η Παιδόπολη δίνει στέγη στους πρόσφυγες

Off

Εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες στην Παιδόπολη Αγία Ελένη, στο πλαίσιο της συμφωνίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με τη δομή να αποκτά μόνιμη μορφή και να παραχωρείται προς χρήση στην τοπική κοινωνία όταν ολοκληρωθεί το ζήτημα του προσφυγικού.
Παράλληλα, από το Κέντρο Φιλοξενίας στον Κατσικά θα απομακρυνθούν το συντομότερο οι σκηνές, που θα αντικατασταθούν από 60 οικίσκους, με δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 400 άτομα.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημ. Βίτσας, απαντώντας σε αναφορές και ανακοινώσεις που προκαλούν, όπως αναφέρεται, σύγχυση σχετικά με τη φιλοξενία των προσφύγων στην τοπική κοινωνία.
Ουσιαστικά ο κ. Βίτσας επιβεβαιώνει ότι το ερχόμενο φθινόπωρο εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στην Παιδόπολη, θα λειτουργεί παράλληλα ως δομή φιλοξενίας, μαζί με το Κέντρο στον Κατσικά.
Η δομή αυτή όμως του Κατσικά θα είναι προσωρινή, «με την έννοια ότι θα διαρκέσει έως ότου οι πρόσφυγες μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες ή σε μόνιμες δομές φιλοξενίας. Ευελπιστούμε πως η Περιφέρεια και οι Δήμοι, όπως έκαναν έως τώρα, θα συνδράμουν και σε αυτή την προσπάθεια. Το ίδιο και φορείς που έχουν βάλει τον εαυτό τους στην τάξη του συμμέτοχου και όχι στην τάξη του παρατηρητή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας όμως Μιχ. Πλιάκος εμφανίστηκε να κρατά αποστάσεις λέγοντας πως η τοπική κοινωνία και ο δήμος πληροφορείται ό,τι σχετίζεται με την Παιδόπολη από τις ανακοινώσεις και όχι από τα συναρμόδια υπουργεία.
«Δυστυχώς από την αρχή μέχρι σήμερα τηρείται η ίδια λογική, να τα μαθαίνουμε πάντα τελευταίοι. Εάν δεν μας αντιμετωπίσουν ισότιμα, το ίδιο θα πράξουμε και εμείς», τόνισε ο κ. Πλιάκος.

Αντίδραση και
από Δήμο Ζαγορίου
Σημαντική όμως αντίδραση εκδηλώθηκε και από το Δήμο Ζαγορίου με αφορμή την κατανομή των 180 θέσεων εργασίας στα Κέντρα Φιλοξενίας στην Ήπειρο, από την οποία κατανομή εξαιρείται η μαθητική εστία του Τσεπελόβου.
Η εξαίρεση αυτή, ακατανόητη κατά τον κ. Σπύρου, έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη εξαίρεση του Δήμου Ζαγορίου από την έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων που έχουν στα όριά τους Κέντρα Φιλοξενίας, από το υπουργείο Εσωτερικών.
«Παρότι από το Υπουργείο δόθηκε η εξήγηση ότι η απόφαση για την κατανομή των ποσών αυτών πάρθηκε πριν γίνει η εγκατάσταση των προσφύγων στο Τσεπέλοβο, μέχρι σήμερα απόφαση κατανομής χρημάτων για το Δήμο μας δεν πάρθηκε.
Αν για την κατανομή των χρημάτων υπάρχει έστω αυτή η δικαιολογία, για την τωρινή απόφαση του Υπουργείου Εργασίας κατανομής θέσεων εργασίας, καμία δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή.
Ο Δήμος  Ζαγορίου με προθυμία και παρά τις όποιες επιφυλάξεις διατυπώθηκαν, δέχθηκε τη φιλοξενία προσφύγων στο Τσεπέλοβο, στα πλαίσια της ανθρωπιάς και του πολιτισμού μας. Μπροστά στην κατάφωρη αδικία όμως που γίνεται από την Πολιτεία σε βάρος του Δήμου Ζαγορίου δηλώνουμε ότι στο εξής θα απέχουμε από οποιαδήποτε ενέργεια και δράση έχει σχέση με το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Τσεπέλοβο.   
Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία και τους κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού να αναλάβουν πλέον τις ευθύνες τους και να εξηγήσουν στους Δημότες μας τους λόγους εξαίρεσης του Δήμου Ζαγορίου από την κατανομή χρημάτων και θέσεων εργασίας», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου