Επικαιρότητα

Επιτάχυνση για το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης

Off

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης των Ιωαννίνων με δέσμευση ότι η επικαιροποίησή του θα γίνει σύντομα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης βρέθηκε στα Γιάννενα το Σάββατο για τη συμμετοχή του σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχε την ευκαιρία δύο φορές, μία σε σύσκεψη στον Φορέα της Παμβώτιδας και μία στη συνέντευξη Τύπου, να δηλώσει την πίστη του ότι το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος θα προχωρήσει. 
Στις δηλώσεις του, αναφερόμενος στη σύσκεψη στον Φορέα τόνισε: «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να επισπεύσουμε τις διαδικασίες έκδοσης του ΠΔ. Έχει περάσει από χίλια κύματα, θα δούμε ποιος είναι ο βαθμός επικαιροποίησής του όχι για να το παραπέμψουμε στις καλένδες, αλλά για να το τρέξουμε. Και φαίνεται ότι και όσοι μπορεί να είχαν ενστάσεις προτιμούν να υπάρξει  έστω κι αν δεν συμφωνούν 100%.».
Η επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας έγινε το Σάββατο το πρωί. Ο υπουργός συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ιωαννίνων Χρήστο Μαντά, Γιάννη Στέφο, Μερόπη Τζούφη και Γιάννη Καραγιάννη, τον περιφερειακό σύμβουλο Κωνσταντίνο Μπασιούκα και ειδικούς συμβούλους των υπουργείων, ενημερώθηκε για το έργο και τις δράσεις του Φορέα, τη σημασία της Προστατευόμενης Περιοχής, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. 
Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας. Κύρια θέματα της συνάντησης ήταν τόσο το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της λίμνης και του λεκανοπεδίου όσο και τα σημαντικότερα προτεινόμενα έργα αποκατάστασης του οικοσυστήματος της λίμνης και αναγνωρίστηκε ως κοινή ανάγκη η άμεση ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. 
Επίσης συζητήθηκε το μέλλον των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, με τον υπουργό να επισημαίνει τη διάθεση του υπουργείου για συνέχιση της λειτουργίας των Φορέων ενώ ενημέρωσε κι ότι επεξεργάζονται το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. 

Φυσικό αέριο
Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σκουρλέτης έδειξε ακόμα ενημερωμένος για τις κινήσεις που γίνονται στην περιοχή για τροφοδοσία με φυσικό αέριο όπως η συμφωνία της ΔΕΠΑ με το Αστικό ΚΤΕΛ για πρατήριο οχημάτων και εξέφρασε τη στήριξη του υπουργείου σε ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Τόνισε δε, ότι για περιοχές που δεν βρίσκονται κοντά σε αγωγό, αναγκαία είναι η δημιουργία σταθμού συμπιεσμένου αερίου, για τον οποίο υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης.
«Τι έχει συμβεί τους τελευταίους μήνες κι από όταν άλλαξε η διοίκηση της ΔΕΠΑ;
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχουν δρομολογηθεί σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, σχέδια για την επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου. Προφανώς αυτό γίνεται με διαφορετικό τρόπο για περιοχές που περνάει κεντρικός αγωγός. Για τις άλλες περιοχές, οι σκέψεις είναι να πάμε σε λύσεις κατασκευής μεγάλων σταθμών συμπιεσμένου αερίου», είπε, τονίζοντας ότι το υπουργείο ενθαρρύνει τη διείσδυση του φυσικού αερίου.

Συνεργασίες
Στο κατεξοχήν πολιτικό σκέλος των δηλώσεών του ο Πάνος Σκουρλέτης έδωσε βάρος στη δυνατότητα που έχει η κυβέρνηση πλέον μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης να προχωρήσει στο σχεδιασμό της για μία βιώσιμη και δίκαια ανάπτυξη, ενώ άσκησε κριτική στα κυρίαρχα ΜΜΕ για το ότι κάνουν το άσπρο μαύρο, όπως είπε. Τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης, σημείωσε και τόνισε ακόμα πως σύντομα αναμένεται να εκδηλωθούν επενδυτικά σχέδια
Άσκησε δε σκληρή κριτική στη ΝΔ λέγοντας πως δεν έχουν καταθέσει ούτε μία πρόταση: «Η ΝΔ σήμερα συμπεριφέρεται ως σαμποτέρ. Είναι κρίμα η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι κρίμα για τη δημοκρατία, για τα πολιτικά ήθη του τόπου, να έχει τόσο μηδενιστική προσέγγιση» ενώ δεν έλλειψε η κριτική και προς την υπόλοιπη αντιπολίτευση: «Το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να παρακολουθήσει σήμερα τον προβληματισμό που υπάρχει στην Ευρώπη. Μετά από χρόνια οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θέτουν σε αμφισβήτηση κυρίαρχες πολιτικές λιτότητας, και κινείται στον αστερισμό της ΝΔ σήμερα το ΠΑΣΟΚ. 
Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε μετά από ερωτήσεις και σε συνεργασίες και διευρύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, μιλώντας για διεύρυνση, «που να κοιτάζει στην κοινωνία, με κάποια δεκάδες στελέχη ανθρώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι είχαν εκλεγεί στις προηγούμενες περιφερειακές ή δημοτικές εκλογές κάτω από άλλες σημαίες, οι οποίοι όμως όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν απέναντι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και έχουν ανεξαρτησία στη γνώμη τους».
Όσο για πρόσφατες δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη και του Γιώργου Παπανδρέου τόνισε ότι  «το στίγμα του κ. Παπανδρέου είναι κάτι που δεν μας ενδιαφέρει» αλλά και ότι «είναι τελείως διαφορετικό με τον Φώτη τον Κουβέλη, είναι από το σόι μας, την οικογένεια μας, είμαστε χρόνια μαζί, με μια κοινή διαδρομή. Πηγαίνουμε στο συνέδριο όπου προφανώς εκεί για τέτοιες περιπτώσεις, να βρεθούμε σε ένα διάλογο και κατάθεση απόψεων δημοκρατικά κόμματα».
Το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Σκουρλέτης μίλησε σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Λιθαρίτσια. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου