Επικαιρότητα

Οι απουσίες έφεραν και αντιδράσεις

Off

Έντονη, αναμενόμενη και δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό είναι η δυσαρέσκεια που προκλήθηκε στους τοπικούς φορείς, με αφορμή τη μη πρόσκλησή τους στη σύσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκουρλέτη στο Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας, που είχε ως θέμα το ΠΔ της λίμνης. 
Στη σύσκεψη πλην του κ. Σκουρλέτη και της διοίκησης του Φορέα, παρέστησαν οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας και ο αντιδήμαρχος Θαν. Μανταλόβας, χωρίς ωστόσο να έχουν προσκληθεί επισήμως, και ο δημ. σύμβουλος Λαζ. Νάτσης, που μέχρι πρότινος είχε και την ιδιότητα του υπαλλήλου του Φορέα Διαχείρισης. 
Το γεγονός όμως πως στη σύσκεψη δεν προσεκλήθη ούτε η Περιφέρεια Ηπείρου, ούτε το Τεχνικό Επιμελητήριο, δημιούργησε αρχικά εύλογες απορίες, που μετατράπηκαν χθες σε επίσημη διαμαρτυρία καταρχάς από την Περιφερειακή Αρχή.
Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, σε δήλωσή του στα τοπικά μέσα επέκρινε τη στάση του κ. Σκουρλέτη, που προήδρευσε στη σύσκεψη, χωρίς να έχει ενημερωθεί κανείς σχετικά, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν και άλλα κορυφαία ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, αποκλειστικής και κύριας αρμοδιότητάς του, για τα οποία δεν έγινε καμία αναφορά.
«Ο κ. Σκουρλέτης ήρθε για μία κομματική εκδήλωση, όμως έγινε και μία σύσκεψη στην οποία δεν ξέρω γιατί δεν προσκλήθηκε η Περιφέρεια. Δύο χρόνια η Περιφέρεια έχει τελειώσει το θέμα με τα απορρίμματα, ενώ για το ΠΔ υπάρχει απόλυτη ομοφωνία με το δήμο Ιωαννιτών και τους άλλους φορείς, και ζητάμε να υπογραφεί. Ο κ. Σκουρλέτης έπρεπε να δει και μη κομματικά στελέχη, που δεν εκφράζουν μόνο τον εαυτό τους», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Πιο σκληρή ανακοίνωση
Λίγο αργότερα, από την Περιφερειακή Αρχή εκδόθηκε και μία σχετική ανακοίνωση για τη σύσκεψη για το ΠΔ, με περισσότερες αιχμές που απευθύνονται και προς τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η μη κλήση της Περιφέρειας στη σύσκεψη, στην οποία παρίσταντο οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, κομματικά στελέχη, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ.α. και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί "κλειστή" και υπηρεσιακή, δείχνει τουλάχιστον έλλειψη σεβασμού προς το θεσμό της Περιφέρειας Ηπείρου.  
Υπενθυμίζουμε στον  κ. Υπουργό και τους επιτελείς του, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, επί χρόνια πρωταγωνιστεί, αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες για την σύνταξη σχεδίου Π.Δ., το οποίο μάλιστα το συζήτησε στην Επιτροπή Διαβούλευσης και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 
Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πρόσφατα οι εμπλεκόμενοι με ζητήματα της λίμνης φορείς (Περιφέρεια, Δήμος Ιωαννιτών,  Πανεπιστήμιο, Φορέας Διαχείρισης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση), έχουν συναποφασίσει τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα δίνει κατευθύνσεις για τη λήψη πολιτικών και άλλων αποφάσεων, με στόχο να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων που σήμερα υπάρχει. 
Μας προξενεί απορία η τακτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σε σχέση με την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς υπάρχει ακόμη ανοικτό και το ζήτημα της Διαχείρισης Απορριμμάτων. Δεν μπορούμε όμως να διανοηθούμε ότι μπορεί να υπάρχουν τοπικοί παράγοντες που για μικροπολιτικές σκοπιμότητες υπονομεύουν δράσεις και πρωτοβουλίες που δρομολογεί η Περιφέρεια προς όφελος των πολιτών και του Περιβάλλοντος. 
Ειδικά για τη Λίμνη Παμβώτιδα και το υπό έγκριση Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο κατά δήλωση του Υπουργού σχεδιάζεται να επικαιροποιηθεί, είναι αδιανόητο να μη ληφθεί υπόψη η κοινή πρόταση στην οποία έχουν καταλήξει, μετά από διαβουλεύσεις όλοι οι φορείς της περιοχής (Περιφέρεια, Δήμος Ιωαννιτών, Φορέας Διαχείρισης, παραλίμνιες περιοχές κλπ). Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε να συνταχθούν και οι βουλευτές Ιωαννίνων», καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφερειακής Αρχής.

Δυσαρέσκεια και στο ΤΕΕ
Δεν είναι όμως μόνον η Περιφέρεια που εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη μη πρόσκλησή της στη σύσκεψη. Την ίδια δυσαρέσκεια εκφράζει και το Τεχνικό Επιμελητήριο, με ανεπίσημο ωστόσο τρόπο, χωρίς να αποκλείεται και κάποια αντίδραση επίσημης μορφής. Από το ΤΕΕ μάλιστα καταφέρονται ξεκάθαρα εναντίον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που όποτε ζήτησαν σχετική ενημέρωση από τη Διοικούσα Επιτροπή, για το ΠΔ και άλλα θέματα, τους δόθηκε άμεσα, όπως και κάθε άλλη βοήθεια…Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ