Επικαιρότητα, Χωρίς κατηγορία

Stop στις μετακινήσεις του ΕΛΓΑ

Off

Πρωτοφανής έως και ύποπτη χαρακτηρίζεται η απαξίωση του ΕΛΓΑ, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που παρακολουθεί, χωρίς να παρεμβαίνει την καθημερινή υποβάθμιση του Οργανισμού.
Η βασική εργασία των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ που είναι οι μετακινήσεις για την εκτίμηση ζημιών από φυσικές καταστροφές ή από επιθέσεις ζώων έχει σταματήσει εδώ και δυο μήνες!
Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του νέου νομοθετικού πλαισίου που υποχρεώνει τον ΕΛΓΑ να ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο στις εντολές μετακίνησης εκτός έδρας, με αυτό που ακολουθείται στην υπόλοιπη δημόσια διοίκηση.
Ο ΕΛΓΑ όμως λειτουργεί εδώ και χρόνια με διαφορετικό τρόπο, λόγω αναγκαιότητας, αφού δεν είναι δυνατόν να προγραμματιστούν οι μετακινήσεις για τις εκτιμήσεις ζημιών, πριν αυτές γίνουν και δηλωθούν από τους αγρότες ή κτηνοτρόφους.
Αποτέλεσμα της νέας αυτής κατάστασης είναι στο υποκατάστημα Ιωαννίνων να έχουν συμπληρώνει ήδη δύο μήνες, που οι κτηνίατροι και οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ δεν έχουν κάνει την παραμικρή εκτίμηση ζημιάς.
Το πλέον ανησυχητικό και περίεργο όμως είναι πως ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι διαβεβαιώσεις ότι θα επιλυθεί άμεσα δεν έχουν υλοποιηθεί.
Η τελευταία διαβεβαίωση μάλιστα από τον υπουργό κ. Αποστόλου και κατά την παρουσία του στα Γιάννενα πριν από λίγες ημέρες, ήταν πως στο Νομοσχέδιο για την ανάπτυξη που ψηφίστηκε την Τετάρτη θα υπήρχε σχετική τροπολογία, που θα έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα.
Τέτοια τροπολογία όμως δεν υπήρξε με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ να αποφασίζουν να προχωρήσουν σε κατάληψη των υποκαταστημάτων, διεκδικώντας άμεση λύση.
Όπως τόνισε ο Χρήστος Λαλάκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων του υποκαταστήματος Ιωαννίνων του ΕΛΓΑ, που καλύπτει την Ήπειρο, την Κέρκυρα και τους Παξούς το πρόβλημα δεν είναι συντεχνιακό, αλλά σχετίζεται με την λειτουργία του οργανισμού που βρίσκεται σε οριακό σημείο.
«Έχουμε να μετακινηθούμε για τις εκτιμήσεις πριν από το Πάσχα και ανησυχούμε μήπως συμβαίνει και κάτι άλλο που δεν το έχουμε καταλάβει. Οι αγρότες διαμαρτύρονται γιατί είναι αυτοί που πληρώνουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και θέλουν τους γεωπόνους και τους κτηνιάτρους δίπλα τους. Απορούμε γιατί σε μία περίοδο που όλοι μιλούν για την ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, υπάρχει αυτή η απαξίωση του ΕΛΓΑ», τόνισε ο κ. Λαλάκος. 

 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου