Επικαιρότητα

Θερινό σινεμά στις παλιές φυλακές

Off

Με μεγάλη πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη την υποβολή πρότασης του Δήμου Ιωαννιτών με τίτλο: «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων» με προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ στην πρόσκληση  «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου» και στην δράση 14.6iv.33.33.3 του Επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020.
Η Δημοτική Αρχή έχει εντάξει  συνολικά το παραλίμνιο μέτωπο στη Στρατηγική του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και με την υποβολή της πρότασης για την αξιοποίηση της περιοχής των παλιών Στρατιωτικών Φυλακών, στοχεύει στη δημιουργία εναλλακτικού καλλιτεχνικού πάρκου, που θα έρχεται και ως συνέχεια στους ήδη διαμορφωμένους χώρους (Παλιά Σφαγεία- Πάρκο Κατσάρη κ.λ.π.). με την πρόταση αυτή συνδυάζει ανοιχτούς χώρους θεματικών κήπων με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες – εκθετήρια τοπικών προϊόντων, υπαίθριου σινεμά, χώρων αναψυχής κ.α

Ομοφωνία για Μόσχα
Στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν, το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει την έκθεση της γιαννιώτικης Αργυροχρυσοχοϊας στη Μόσχα και ομόφωνα ενέκρινε την πενταμελή διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία που θα εκπροσωπήσει τον Δήμο.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας απαντώντας στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έθεσε ερώτημα σχετικά με απευθείας αναθέσεις απάντησε: «Η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι πολύ φειδωλή στις απευθείας αναθέσεις και παρακαλώ τον οποιονδήποτε να ελέγξει όλα τα στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στη ‘διαύγεια’, να κάνει συγκρίσεις και να δει τις ποσοστώσεις. Θα διαπιστώσει ότι σε ποσοστό είναι κάτω από το 1% επί του συνόλου». Εξήγησε ακόμα πως υπάρχουν περιπτώσεις που «προβλέπει άλλωστε και ο νομοθέτης» στις οποίες επιλέγεται λόγω ειδικών αναγκών η διαδικασία της ανάθεσης. 

Το «τσάμικο»
Στην αρχή της συζήτησης και εκτός ημερησίας διάταξης, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας, κάλεσε την δημοτική αρχή και τους δημοτικούς συμβούλους, όλων των παρατάξεων, «να καταδικάσουν την προκλητική στάση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία διά του πρωθυπουργού της, εγείρει ζήτημα επιστροφής Αλβανοτσάμηδων  σε περιοχές της Ηπείρου, τις οποίες είχαν εγκαταλείψει οι  ίδιοι κάτω από το βάρος των εγκλημάτων τους και των θηριωδιών τους, σε συνεργασία με τους κατακτητές Ιταλογερμανούς την περίοδο της κατοχής». Ακόμη ο κ. Γκόντας κάλεσε το σώμα να σταθεί αρωγός στην προστασία της ονομασίας των γαλακτοκομικών προϊόντων  Φέτα και Γιούρτι. «Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε στο πλάι των κτηνοτρόφων μας, που μοχθούν νυχθημερόν να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα και την μοναδικότητα των προϊόντων αυτών» επεσήμανε ο κ. Γκόντας. 
Στις τοποθετήσεις των παρατάξεων, μεταξύ άλλων, ο Λάζαρος Νάτσης από την παράταξη «Γιάννενα για την Ανατροπή» ζήτησε να τεθεί επί τάπητος το θέμα της λίμνης και του Προεδρικού Διατάγματος έπειτα και από την σύσκεψη που έγινε το Σάββατο παρουσία του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη. 
Ο Άρης Μπαρτζώκας από την παράταξη «Γιάννενα Τώρα», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ζητήματα που χρονίζουν λέγοντας ότι δεν έχει συζητηθεί το θέμα της κυκλοφορίας στους πεζοδρόμους ενώ κάλεσε το Δήμο να φέρει για συζήτηση το θέμα της ΔΕΥΑΙ.
Στα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα απάντησε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και για το θέμα της αλβανικής πρόκλησης υποστήριξε ότι τα θέματα αυτά άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τονίζοντας ότι ασφαλώς και καταδικάζουν. αλλά η εξωτερική πολιτική είναι θέμα της κυβέρνησης. σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις. 
Για το θέμα της λίμνης ενημέρωσε το Σώμα λέγοντας ότι πρέπει επιτέλους να προχωρήσει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος κάτι που είπε και στον Πάνο Σκουρλέτη, ενώ για τη ΔΕΥΑΙ σημείωσε ότι η πραγματικότητα είναι ότι κάτι αλλάζει στην Δημοτική Επιχείρηση. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου