Επικαιρότητα

Τι ρωτούσαν το Μαντείο της Δωδώνης

Off

Οι μικρές πινακίδες από μολύβι, που πάνω τους είναι χαραγμένα απλά, καθημερινά ερωτήματα των επισκεπτών του Μαντείου της αρχαίας Δωδώνης, αναμένεται να αποτελέσουν το επίκεντρο της περιοδικής έκθεσης, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης. 
Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» ανοίγει τις πύλες της τη Δευτέρα και σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Μουσείου Δημ. Παντερμαλής αναφέρθηκε ειδικότερα στις ενεπίγραφες πινακίδες, που περιλαμβάνουν ερωτήματα που θα μπορούσαν να υποβληθούν και σήμερα. 
Ερωτήματα που εάν κάποιος ξεφύγει από τη στερεότυπη αντίληψη που έχει για τους αρχαίους και κατεβεί στον άνθρωπο τότε βλέπει πόσο κοντά είναι αυτοί σε εμάς και εμείς σε αυτούς.
«Κινδυνεύω να χάσω τον άντρα μου, μήπως θα μείνω χήρα;», «Δεν έκανα παιδιά, με ποιον να πάω να κάνω, να κάνω παιδί;», «Να πάω ταξίδι στην Καρχηδόνα;», «Να ξοφλήσω τα χρέη μου ή να τα αφήσω για αργότερα;», είναι κάποια από τα καθημερινά και ανθρώπινα ερωτήματα που αποκαλύπτουν οι πινακίδες. 
«Αυτό είναι το σημαντικότερο από τα μηνύματα που έχει να δώσει η έκθεση και πέρα από τις βαθιές θρησκολογικές ερμηνείες δείχνει την αμεσότητα της επαφής του ανθρώπου με τη θεότητα» τόνισε ο κ. Παντερμαλής.
Εκτός από την ανάδειξη των πρωτοτύπων πλακών θα γίνεται και μία ψηφιακή παρουσίαση όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει αλλά και να ακούσει σε οθόνη μεγάλων διαστάσεων – σε ειδικό κλειστό χώρο – το ερώτημα, σαν να βρίσκεται στο ιερό, αλλά και να το διαβάσει.
Ο αριθμός των πινακίδων που θα παρουσιαστούν είναι 60 αλλά ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται στις 5.000 περίπου.
«Η έκθεση δεν έχει ούτε ένα μεγάλο εύρημα. Είναι όλα μικρά σε μέγεθος, αλλά σπουδαία. Τα αναδεικνύουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να κερδίσουν την προσοχή του θεατή, ο οποίος για πρώτη φορά μέσα από τον τρόπο παρουσίασης, αλλά και με τη βοήθεια του οπτικοακουστικού υλικού θα έχει την ευκαιρία να τα θαυμάσει. Συνήθως τα προσπερνάει χωρίς να τους δώσει σημασία, γιατί δεν τα παρατηρεί», επισήμανε ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.
Επίσης, στο κέντρο έχει στηθεί μια βελανιδιά, ήταν το δέντρο που κυριαρχούσε στο ιερό του Δία και της Διώνης, η οποία αναπαρίσταται από μια εγκατάσταση από την οποία κρέμονται 8.000 φύλλα.
Σκοπός της έκθεσης είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, το ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017. Στο εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου