Τελευταία Νέα

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 02:15
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιουνίου 2016
Επικαιρότητα

Στο δίκτυο και το Εμπορευματικό Κέντρο Ηγουμενίτσας

Off

Στο πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF)  εντάχθηκε το έργο κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας- Θεσπρωτίας, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου. 
Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει την Κυριακή, σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε κατάλογο 195 έργων στον τομέα των μεταφορών που θα χρηματοδοτηθούν με 6,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της χρηματοδοτικού εργαλείου «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF). 
Η επένδυση αυτή αναμένεται να κινητοποιήσει πρόσθετη δημόσια και ιδιωτική συγχρηματοδότηση συνολικού ύψους 9,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα επιλεγέντα έργα θα συμβάλουν κυρίως στην ενίσχυση της ψηφιοποίησης και της μείωσης ανθρακούχων εκπομπών στον τομέα των μεταφορών, σύμφωνα και με την ευρύτερη πολιτική ατζέντα της Επιτροπής. 
Όσον αφορά την Ελλάδα, επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση 9 προτάσεις συνολικού ύψους 94,1 εκατ. ευρώ για τις οποίες προτείνεται η χρηματοδότηση, μεταξύ των οποίων και το Εμπορευματικό Κέντρο της Ηγουμενίτσας, ένα έργο που έχει αποτελέσει προϊόν επεξεργασίας εδώ και χρόνια στην περιοχή, αλλά πλέον μπαίνει στις ράγες της υλοποίησης με ευρωπαϊκή δέσμευση. Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό διασύνδεσης των μεταφορών στα λιμάνια Ελλάδας και Ιταλίας και των δικτύων της Μεσογείου και φυσικά αναβαθμίζει το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας το οποίο σε συνδυασμό με την Εγνατία θα έχει κομβικό ρόλο στις μεταφορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο Αντιπρόεδρος Γίρκι Κάταϊνεν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, δήλωσε: «Χαίρομαι που η Επιτροπή πραγματοποιεί μια ακόμη ουσιαστική επενδυτική τομή στον τομέα των μεταφορών, χάρη στην οποία θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και θα τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα επίσης να ενθαρρύνω όλους τους πιθανούς φορείς υλοποίησης έργων να διερευνήσουν τις επενδυτικές δυνατότητες στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη και, ειδικότερα, να επισκεφθούν την Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων (EΠΕΕ), που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και προβάλλει παγκοσμίως τα έργα στον τομέα των μεταφορών.»
Η Επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς δήλωσε: «Οι επενδύσεις αυτές συνολικού ύψους 9,6 δισ. ευρώ θα μπορούσαν  να δημιουργήσουν έως και 100.000 θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία μέχρι το 2030. Τα έργα αυτά θα βελτιώσουν την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών υποδομών τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα λάβει επίσης χρηματοδότηση, ώστε οι υποδομές μεταφορών αυτής της περιοχής να μπορέσουν να προσεγγίσουν το επίπεδο των αντίστοιχων υποδομών στην ΕΕ.»
Τα επιλεγμένα έργα βρίσκονται κυρίως στο κεντρικό διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) και περιλαμβάνουν εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως την αποκατάσταση του τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής Μπρασόβ – Σιγκισοάρα στη Ρουμανία, τη σιδηροδρομική σύνδεση Αβέιρο – Βιλάρ – Φορμόσο στην Πορτογαλία, την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής κανονικού εύρους στον σιδηροδρομικό διάδρομο της Βαλτικής, την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης του SESAR και τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής E30 (τμήμα Ζάμπρζε – Κατοβίτσε – Κρακοβία) στην Πολωνία.
Η δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της CEF, που προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2015, κατέληξε σε 406 προτάσεις επιλέξιμων έργων. Με αιτούμενη χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 12,49 δισ. ευρώ, η πρόσκληση υπερκαλύφθηκε όπως ανακοινώθηκε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν συνεπώς σε θέση να επιλέξει τα έργα με την υψηλότερη ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ισόρροπη κατανομή τόσο από γεωγραφική άποψη όσο και μεταξύ των διαφόρων τρόπων μεταφοράς. Συνολικό ποσό 5,6 δισ. ευρώ διατέθηκε για κράτη μέλη επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. Κατά τη διαδικασία επιλογής, αξιολογήθηκε επίσης η συμβολή των έργων σε άλλες δράσεις προτεραιότητας της Επιτροπής, όπως η Ενεργειακή Ένωση και η Ψηφιακή Ενιαία Αγορά. Η χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ παρέχεται με τη μορφή επιχορηγήσεων, το ποσοστό συγχρηματοδότησης των οποίων κυμαίνεται από 20% έως 50% των επιλέξιμων δαπανών ενός έργου, ανάλογα με το είδος του. 
Η προτεινόμενη απόφαση χρηματοδότησης πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από τη συντονιστική επιτροπή του «Συνδέοντας την Ευρώπη», η οποία θα συνεδριάσει στις 8 Ιουλίου. Η απόφαση της Επιτροπής αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος Ιουλίου. 
Οι επιμέρους συμφωνίες επιχορηγήσεων θα προετοιμαστούν στη συνέχεια από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και Δικτύων (INEA) και θα υπογραφούν από κοινού με τους δικαιούχους των έργων το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ