Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 07:16
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιουνίου 2016
Επικαιρότητα

Νέος εκλογικός νόμος βασισμένος στην απλή αναλογική

Off

Σε τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή συμμετείχε χτες, ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο Χρ. Μαντάς μεταξύ άλλων ανέφερε: 
«Η συζήτηση για θεσμικές αλλαγές όπως ο εκλογικός νόμος καλό είναι να γίνονται νηφάλια σε περίοδο μακριά από τις εκλογές. Στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις του προηγούμενου Σεπτεμβρίου υπήρχαν και τα ζητήματα των θεσμικών αλλαγών. Και αυτά δεν τα παραπέμπουμε στις καλένδες. Τώρα μετά την αξιολόγηση, που το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και οι εκλογές είναι μακριά, μπορεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση. Βεβαίως, η αλλαγή του εκλογικού νόμου για να ισχύει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση απαιτεί ευρεία πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής. Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, που έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν την απλή αναλογική ή ένα σύστημα απλής αναλογικής, μπορεί να συνεισφέρουν για να έχουμε επιτέλους ένα νέο εκλογικό νόμο βασισμένο στο σύστημα της απλής αναλογικής».
Τέλος σε ερώτημα για τις επικείμενες αλλαγές στα εργασιακά ο Χρ. Μαντάς είπε:
«Στην Ευρώπη είμαστε με την πλευρά εκείνη που πιστεύει πως η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η περαιτέρω αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού μόνο δεινά μπορεί να μας φέρει. Νομίζω ότι δεν είναι σωστή η πληροφορία πως στην αρμόδια επιτροπή μιλάνε για μειώσεις μισθών, άλλωστε δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση. Στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων μπορώ να σας πω, πως υπάρχει σταθερό έδαφος για την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θα είναι μια σκληρή δοκιμασία, αλλά δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να δημιουργούμε κλίμα φόβου και να μιλάμε για επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα όταν το καλό σενάριο είναι πάντα ανοικτό». 

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου