Επικαιρότητα

Αλλαγές που προκαλούν προβληματισμό

Off

Αλλαγές που κατά το υπουργείο Εσωτερικών θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους παιδικούς σταθμούς των δήμων και στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς περιλαμβάνει η υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών μέσω ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Μία από τις βασικότερες αλλαγές την οποία προωθεί και διαφημίζει αναλόγως το υπουργείο Εσωτερικών έχει να κάνει με την παροχή της δυνατότητας σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να απορροφήσουν το σύνολο των παιδιών, που θα υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις.
Ακριβώς αυτό όμως είναι που προκαλεί αντιδράσεις, οι οποίες εκφράστηκαν ήδη από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, με ανακοίνωσή του, αλλά και με αιχμές τις οποίες διατύπωσε ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φ. Τσουμάνης.
Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, δεν είναι τυχαίο πως οι μόνοι που δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις ρυθμίσεις του νέου συστήματος ήταν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών.
Ο κ. Τσουμάνης από την πλευρά του τόνισε, πως αν ισχύσει η αλλαγή αυτή, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην πορεία, σε σχέση με τους ιδιωτικούς. «Δεν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού, καθώς εμείς στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς παρέχουμε πλήρεις υπηρεσίες με τις καλύτερες προδιαγραφές, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει αλλού. Αν ισχύσουν πάντως τα κριτήρια θα ενισχυθούν οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί», σημείωσε ο κ. Τσουμάνης.

Οι αλλαγές
Η προκήρυξη για τις αλλαγές και τις διαδικασίες στο φετινό πρόγραμμα δημοσιεύθηκε με τη σχετική ΚΥΑ και οι αλλαγές που προτείνονται είναι οι εξής:
Το voucher θα δίνεται κατευθείαν στον ωφελούμενο και όχι στον παιδικό σταθμό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι ο γονέας θα μπορεί να επιλέξει οποιονδήποτε δημοτικό ή ιδιωτικό σταθμό επιθυμεί, με τον οποίο θα υπογράφει ιδιωτικό συμφωνητικό. Οι παιδικοί σταθμοί θα εξακολουθούν να πληρώνονται από την ΕΕΤΑ.
Η ΕΕΤΑΑ θα συνεχίσει να κάνει σύζευξη μεταξύ του ωφελούμενου και του παιδικού σταθμού χωρίς ωστόσο να υποχρεώνει τον δικαιούχο να επιλέξει τη συγκεκριμένη δομή.
Με τροπολογία που θα ψηφισθεί το επόμενο διάστημα δεν θα απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα από τους παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ για να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.
Οι δομές θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση, ενώ σε περίπτωση που ο ωφελούμενος αλλάξει δομή μετά τις αρχές του μήνα, τότε θα εξοφλείται ολόκληρο το ποσό για τον τρέχοντα μήνα, ώστε η συγκεκριμένη δομή να έχει τη δυνατότητα αναπλήρωσης της θέσης.
Ο αριθμός των 80.000 προσφερόμενων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα παραμείνει και φέτος, ωστόσο θα μειωθεί το ποσό του voucher κατά 5%. Για την επόμενη χρονιά έχουν διασφαλιστεί 175 εκατ. €, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα, δεδομένου ότι η συμμετοχή του ΕΣΠΑ μειώνεται από 120 εκατ. σε 93 εκατ. €, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται η εθνική συμμετοχή από 57 εκατ. € σε 82 εκατ. €.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου