Επικαιρότητα

Αυξήθηκε η συμμετοχή των μαθητών

Off

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου με την ολοκλήρωση του σχολικού έτους απέστειλε στο Υπουργείο Παιδείας τον απολογισμό των δράσεων του που αφορούν την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση μαθητών.
Καταγράφηκε  για ακόμη μία χρονιά, την αύξηση του αριθμού των μαθητών που συμμετείχαν στα Προγράμματα Ευαισθητοποίησης και τις Εκδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος που σχεδίασε και υλοποιεί. Συγκεκριμένα,  φέτος ο αριθμός των μαθητών άγγιξε τις 3.000 καθώς 2.998 μαθητές από 59 σχολεία της περιοχής των νομών Ιωαννίνων, Γρεβενών καθώς και άλλων περιοχών της Ελλάδος, ενημερώθηκαν και γνώρισαν την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Το έμπειρο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης επισκέφθηκε 30 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις περιοχές των Ιωαννίνων και των Γρεβενών, υλοποιώντας τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Εθνικού Πάρκου με θέματα σχετικά με τα απειλούμενα είδη πανίδας, τα ιδιαίτερα είδη βλάστησης και χλωρίδας, την ορνιθοπανίδα, τα γεφύρια, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τα τοπικά προϊόντα της προστατευόμενης περιοχής.  
Επίσης, ο Φορέας φέτος πραγματοποίησε τις περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά Εκδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος συνοδεύοντας εντός της προστατευόμενης περιοχής τους μαθητές 25 σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα, εκπληρώνοντας το στόχο της άμεσης επαφής των μαθητών με τις μοναδικές οικολογικές και πολιτιστικές αξίες της περιοχής. Οι συγκεκριμένες Εκδρομές, η θεματολογία των οποίων αφορούσε το νερό, τα γεφύρια και το νερόμυλο στους Κήπους, τους οικισμούς στη Βίτσα, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τα λιθανάγλυφα στον Ελαφότοπο, τα τοπικά προϊόντα στο Μέτσοβο, συνδυάστηκαν με επισκέψεις των μαθητών σε αξιόλογους χώρους της προστατευόμενης περιοχής αλλά και σε ανενεργούς – μέχρι πρότινος – χώρους. Πρόκειται για το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Ελαφοτόπου, τον αρχαιολογικό χώρο της Βίτσας και τον εκκλησιαστικό νερόμυλο στους Κήπους Ζαγορίου, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τους συγκεκριμένους χώρους, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία και ενημερώνοντας παράλληλα τους μαθητές για την θαυμαστή σχέση ισόρροπης συμβίωσης ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο που διατηρείται στην περιοχή εδώ και αιώνες.
Ο Φορέας Διαχείρισης «παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεσμεύεται για τη διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων και τη νέα σχολική χρονιά, καθώς η γνωριμία μαθητικών ομάδων με το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου αλλά και η φυσική τους παρουσία σε αυτό, αποτελεί μία από τις δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις οποίες δίδεται ιδιαίτερη έμφαση, καθώς με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η περιβαλλοντική συνείδηση των μικρών και μεγαλύτερων μαθητών αλλά και του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντός τους», σημειώνεται.

 

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου