Επικαιρότητα

Η ώρα των απαντήσεων

Off

Η διαχείριση των σκουπιδιών στην Ήπειρο, τείνει να γίνει σαν τα άλλα χρόνια θέματα της περιοχής όπως είναι το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη ή το Ρυθμιστικό Σχέδιο. Τα συζητάμε αναλυτικά, έχουμε όλοι μας μία άποψη, η Πολιτεία είναι έτοιμη να νομοθετήσει σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά επί της ουσίας… αναμονή.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων της Ηπείρου έχει ορισμένα κομβικά σημεία στην ανάπτυξή της ένα από τα οποία, το κυριότερο ίσως, είναι η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΠΕΣΔΑ Ηπείρου, η νομοθέτηση επί της ουσίας του περιφερειακού σχεδιασμού που θα δώσει και το πράσινο φως στην έναρξη κατασκευής του «εργοστασίου» διαχείρισης των σκουπιδιών, όπως συνηθίσαμε να λέμε την Μονάδα επεξεργασίας.
Η Περιφέρεια Ηπείρου που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, είναι έτοιμη, ο ιδιώτης κατασκευαστής έχει βρεθεί, μένει η κυβερνητική απόφαση, η οποία όμως δεν λαμβάνεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η ανακοίνωση πρόσφατα της απόφασης της κυβέρνησης να εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των έργων κατασκευής των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Ηπείρου, με συνολικό προϋπολογισμό 12.467.365 ευρώ και της επέκτασης του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας Άρτας με συνολικό προϋπολογισμό 5.415.689,27 ευρώ φάνηκε να δίνει μία ώθηση στις εξελίξεις. Καλό κλίμα υπήρξε και στη σύσκεψη που έγινε με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή με αφορμή και το μέλλον των σκουπιδιών της Λευκάδας, αλλά το εργοστάσιο, δεν προχωρά.
Ίσως απαντήσεις να δοθούν στην 10η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦοΔΣΑ με θέμα: «Παρόν και μέλλον στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου, 1 και 2 Ιουλίου στην πόλη των Ιωαννίνων, στην αίθουσα «Ευεργετών» του ξενοδοχείου Grand Serai. 
Τη σύνοδο διοργανώνει το Δίκτυο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Δίκτυο Φο.Δ.Σ.Α.) και ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την πρώτη μέρα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και χαιρετισμός του αν. υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Η αφορμή της συνόδου μοιάζει η κατάλληλη για ανακοινώσεις για την Ήπειρο.
Μία παράμετρος της χρησιμότητας της Μονάδας επεξεργασίας, είναι ότι θα επιτρέψει το πέρασμα από τους ΧΥΤΑ στους ΧΥΤΥ, θα δώσει δηλαδή τη δυνατότητα να θάβονται μόνο τα υπολείμματα από τη διαχείριση των σκουπιδιών με μεγάλα οφέλη για το περιβάλλον και με μείωση της πίεσης που δέχονται οι περιοχές των ΧΥΤΑ.
Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του σχεδιασμού θα επέτρεπε και την διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, όπως αυτήν των τελευταίων ημερών, με τα σκουπίδια της Λευκάδας που αναζητούν παραλήπτη.
Αυτό είπαν και αρκετοί φορείς της Ηπείρου στον υπουργό Εσωτερικών, στην πράξη, όταν και τέθηκε το θέμα. 
Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του σχεδιασμού στην Ήπειρο, τόνισε σε δηλώσεις του χτες και ο πρόεδρος  του ΦΟΣΔΑ Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος προαναγγέλλοντας τη σύνοδο των Ιωαννίνων.
Όλα αυτά τα θέματα αναμένεται να συζητηθούν στη σύνοδο αναλυτικά, παρουσία πολλών δημάρχων και αρμοδίων από όλη τη χώρα και του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη ενώ το Σάββατο έχει προγραμματιστεί και επίσκεψη στον ΧΥΤΑ Ιωαννίνων. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου